Staten takker ja: Nå er Cermaq-salget i boks

Bare minutter før fristen gikk ut sendte staten ut et varsel om at man takker ja til tilbudet fra japanske Mitsubishi.

INGEN BUDKAMP: Etter at japanske Mitisubishi kom på banen for å kjøpe Cermaq, sa næringsminister Monica Mæland at hun var innstilt på å selge. Hun åpnet likevel døren for høyere bud, men de kom aldri. Arkivbilde.
Publisert:

Under en halvtime før fristen gikk ut kom bekreftelsen mange hadde ventet på. Staten, med sin eierandel på 59,17 prosent, godtar tilbudet om å selge alle aksjene sine i Cermaq for 96 kroner stykket.

Dermed renner det snart inn rundt 5,25 milliarder på kontoen til den norske stat, mens statens tid som aksjonær i oppdrettsnæringen er over.

- Vi har i dag sagt ja til å selge alle statens aksjer I Cermaq. Tilbudet fra Mitsubishi går ut i dag, og vi ønsker å være klare på hva staten ønsker å gjøre, skriver næringsminister Monica Mæland i en e-post til E24.

- Jeg synes det er positivt at et stort internasjonalt industriselskap nå kjøper Cermaq. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et internasjonalt perspektiv, sier hun videre.

Les også

Cermaqs styre og ledelse selger egne aksjer

Det var den 22. september at japanske Mitsubishi annonserte at de ønsker å kjøpe Cermaq. Tilbudet var 96 kroner aksjen og fristen utløp altså i dag. For få dager siden annonserte blant annet Folketrygdfondet at de hadde sagt ja.

Statsråden har troen

Næringsminister Monica Mæland er optimistisk på Cermaqs vegne, nå som selskapet selges ut av landet:

- En ny eier av Cermaq med en sterk posisjon i andre, fremvoksende økonomier kan bidra til å utvikle nye markeder for både Cermaq og kanskje også for hele den norske oppdrettsnæringen.

Les også

Giskes nei til Fredriksen gir staten milliardgevinst

- Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap. Det gjelder blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, også med Mitsubishi eier, sier statsråden videre.

Mæland mener næringen fortsatt «vil ha et mangfold av eiere og en sterk nasjonal, og ikke minst lokal, forankring», selv om statens eierskap i bransjen nå er ved veis ende.

Les også:

Cermaq varsler dårligere resultat etter milliardbudAnalytikere mener kun én aktør kan utfordre MitsubishiCermaq: - Har forhandlet i seks måneder

Publisert:

Her kan du lese mer om