Cermaqs styre og ledelse selger egne aksjer

Både styret og ledelse i Cermaq sier mandag at de har solgt sine aksjer til Mitsubishi.

SELGER: Cermaq-sjef Jon Hindar (foran) har solgt sine 6.200 aksjer i Cermaq til Misubishi og konserndirektør Yutaka Kyoya. Hindar casher inn knappe 600.000 kroner på aksjesalget.
 • Jo Andre Aakvik
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

- Det er nå fire uker siden Mitsubishi fremmet et bud på Cermaq og det har ikke kommet noen konkurrerende budgivere på banen. Det har vært helt tyst. Dette er en «done deal», sier aksjeanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til E24 mandag morgen.

På den siste dagen før fristen utløper for Mitsubishis bud på Cermaq, orienterer selskapets ledelse og styre at de har slått til på budet. Styret har tidligere anbefalt Mitsubishis bud.

Les også

Mitsubishi bekrefter bud på Cermaq


Solgte til tilbudspris

I alt 16 ledere og styremedlemmer har slått til og solgt knappe 76.000 aksjer til tilbudsprisen på 96 kroner. I alt er det 93 millioner aksjer i selskapet.

Rundt 60 prosent av aksjene er eid av staten, som ennå mandag morgen ennå ikke har gått offentlig ut med sitt svar på japanernes tilbud.

Giskeødegård tror næringsminister Monica Meland vil takke ja.

- Vi sa allerede fra starten av at budet var såpass godt at det ikke ville komme noen andre budgivere på banen. Det har ikke skjedd, og da tror vi staten slår til. Og når majoritetseieren takker ja er løpet kjørt, sier Giskeødegård.

Cermaq-aksjen steg etter Mitsubishis bud den 19. september opp mot 100 kroner, men har siden jevnt og trutt falt tilbake ned mot 95 kroner, som også var sluttprisen på Oslo Børs fredag.

Cermaq-sjef Jon Hindar ønsker ikke å spekulere i om Næringsdepartementet faktisk kommer til å selge sine aksjer.

- Som vi har sagt tidligere mener vi at dette er en god løsning for selskapet. Vi tror de kommer til å være ytterst kompetente og gode eiere for Cermaq. Vi mener også at salgsprisen er god, og vi ser frem til samarbeid med Misubishi, sier Hindar til E24.

Lang kamp om Cermaq

Når Cermaq nå etter all sannsynlighet bare er timer unna å ende på japanske hender, går det mot en oppsiktsvekkende slutt på en intens dragkamp som startet på forsommeren i fjor.

Da beilet Cermaq selv det peruanske oppdrettselskapet Copeinca, som siden endte med å bli kjøpt av det kinesiske selskapet China Fishery Group.

Omtrent samtidig med at Cermaq forsøkte å fusjonere med Copeinca, fremmet Marine Harvest med storaksjonæren John Fredriksen på sin side et bud på Cermaq. Fredriksen fikk stanset fusjonen med peruanerne, men klarte ikke å få kontroll over Cermaq. Også den fusjonen strandet.

At Cermaq nå blir japansk vil i lite grad påvirke driften i Norge og Peru.

- Dette vil ikke ha noe å si for de lokalsamfunnene vil opererer i. Om det skjer noen endringer er det i så fall i form av ekspansjon, sier Hindar til E24.

Det er allerede klart at Hindar vil beholde toppsjefjobben i selskapet.

- Jeg synes dette veldig spennende og jeg ser frem til å fortsette å jobbe med de nye eierne, sier Cermaq-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Cermaq

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mener Cermaq-budet markerer skifte for oppdrettsnæringen

 2. Betalt innhold

  Japanere vil kjøpe Cermaq

 3. Åpner for budkamp om Cermaq

 4. Cermaq: - Har forhandlet i seks måneder

 5. Mitsubishi bekrefter bud på Cermaq