Turbulent børsdag for Norwegian

Det endte noe bedre ut enn ved børsåpning, men flygiganten fikk likevel en dårlig landing torsdag.

TUNG TORSDAG: Det ender trolig ned for flyselskapet Norwegian, etter at selskapet skuffet analytikerne.
Publisert:

Hovedindeksen endte opp 0,45 prosent til 422,5 poeng på ukens nest siste handelsdag på Oslo Børs.

E24 Børs: Følg markedet her

Torsdag skrev E24 at fremgangen fortsetter i høyt tempo for flyselskapet Norwegian.

3,65 millioner passasjerer fløy med Bjørn Kjos og hans besetning i årets første kvartal. Dette er en økning på 600.000 passasjerer fra samme periode i fjor.

Men til tross for en topplinjevekst på 25 prosent i årets de tre første månedene av 2012, og en passasjervekst på 19 prosent, klarer ikke Norwegian å innfri analytikerestimatene.

Norwegians drivstoffkostnader var i første kvartal på 766,1 millioner kroner, mens selskapet i samme fjorårsperiode hadde utgifter til flydrivstoff på 561,3 millioner kroner.

Selskapet oppnådde et driftsresultat (EBITDA) på minus 497 millioner kroner, ned fra minus 430 millioner kroner.

En analytikerundersøkelse gjennomført av SIX Estimates viser at det var ventet et EBITDA-resultat på minus 424 millioner kroner.

Torsdag endte aksjen ned 2,57 prosent til 94,8 kroner. I åpningsminuttene torsdag falt aksjen 4,1 prosent.

Les også: Wall Street lar seg ikke knekke av sure jobbtall

Det ser også ut at det ender ned for solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (Rec) torsdag.

Noe av årsaken skyldes trolig at meglerhuset SEB Enskilda tviler på om selskapet vil ha penger nok til å dekke banklån på 1,6 milliarder kroner som forfaller i 2. kvartal neste år.

Som E24 skrev torsdag, tror de også at bankene vil stille strenge krav for å gå med på å utsette låneforfallene.

Som følge av dette utelukker ikke meglerselskapet at Rec må hente inn ny egenkapital selv om hovedeier Orkla vil forsøke å unngå en slik løsning.

Denne uken ble det kjent at Rec legger ned på Herøya. Salget vil gi noen inntekter, men selskapet har foreløpig ikke gjort noe anslag over hvor mye de vil tjene på det.

Les også: Rec legger ned på Herøya

I årets tre første måneder ble selskapets gjeld redusert med en halv milliard kroner til 4,2 milliard kroner. Når Rec i tiden som kommer skal betale regningene for nedleggelsene vil det isolert sett bidra til å øke Recs milliardgjeld.

Men i det kvartalet mottok Rec 600 millioner kroner i inntekter fra kontraktsoppsigelser, mens utbetalingene knyttet til nedleggelser bare var på 94 millioner.

Rec-analytiker Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets har tidligere uttalt at nedleggelsene isolert sett bidrar til en gjeldsøkning i tiden fremover.

- Selskapets gjeldssituasjon er ikke komfortabel. Den er ikke det, selv om de har tett dialog med bankene, sa Schultz E24.

Det endte med en nedtur på 1,94 prosent for Rec-aksjen torsdag.

Les også: Rec halverte omsetningen

Ett av selskapene som endte opp torsdag er Frontline, som fikk en opptur på 4,4 prosent.

Statoil endte opp snaue 1,3 prosent til 153,2 kroner.

Prisen på Nordsjøolje var torsdag klokken 17.30 opp drøye 0,4 prosent til 119,7 dollar per fat. Det er ytterligere nedgang fra onsdag, da prisen klokken 17.30 var 118,20 dollar per fat etter en nedtur på 0,4 prosent.

Publisert: