Goldman Sachs: Avkastningsmulighetene har ikke vært bedre på en generasjon

Goldman Sachs anbefaler kundene sine å droppe sikre papirer og heller satse på aksjer.

OPPTUR: Analytikere i Goldman Sachs er meget optimistiske i sin seneste analyse av aksjemarkedet. Selg obligasjoner og kjøp aksjer heter det. Her er en glad konsernsjef i Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.
Publisert:

Onsdag morgen mottok kunder av Goldman Sachs en rapport i innboksen som oser av optimisme for aksjemarkedet.

I rapporten, med tittelen The Long Good Buy; the Case for Equities, anbefaler Goldman Sachs' kunder å selge seg ned i obligasjoner til fordel for aksjer:

«Mulighetene for fremtidig avkastning i aksjer i forhold til obligasjoner er så bra som de har vært i en generasjon», skriver strategene Peter Oppenheimer og Matthieu Walterspiler i rapporten.

Den ekstremt optimistiske rapporten har vekket oppsikt over hele verden, og Yahoo Finance-vert Jeff Macke oppsummerte det slik på sin Twitter-konto:

«To Goldman Sachs-strateger har veddet karrieren sin på en bull call. Enten ekstremt tøft eller selvmordspakt».

Renten til værs

Amerikanske statsobligasjoner er ansett for å være verdens aller sikreste verdipapir, noe som har ført til at veldig mange investorer har lånt penger til USA de siste årene.

Den høye etterspørselen etter å få lov til å låne USA penger, har sendt markedsrenten på amerikansk gjeld til bunns.

De siste fem årene har renten USA må betale for å låne penger i ti år, falt fra over 5,2 prosent til kun 1,72 prosent på det laveste.

STUP: Grafen viser avkasntingen på S&P 500 over amerikanske statsobligasjoner. Den har falt siden 50-tallet, og vært negativt i mange år nå.

«En av de viktigste trendene i finansmarkedene de siste ti årene har vært en betydelig svekkelse av aksjers avkastning. På samme tid har statsobligasjoner sett en voldsom verdiøkning», skriver Oppenheimer og Walterspiler.

En av aktørene som har bidratt til å presse ned renten på statsobligasjonene har vært den amerikanske sentralbanken, som gjennom diverse redningspakker, har stimulert en kunstig høy etterspørsel - som har resultert i høyere obligasjonskurser og lavere renter.

Men så begynte tidevannet å vende, og investorer forflyttet seg - dog sakte - ut av obligasjoner og i retning av mer usikre papirer, blant annet aksjer.

Aksjerekyl

Timingen til Goldman Sachs-rapporten kunne nesten ikke vært bedre:

Starten på 2012 har vært en av de aller beste for det globale aksjemarkedet i moderne historie, noe som trolig har fått en rekke investorer til å vurdere å ta gevinst.

Det er mulig dette blir revurdert som følge av Goldmans vurderinger:

«Med tanke verdivurderingene tror vi det er på tide å si «ha det bra» til obligasjoner og omfavne 'lange gode kjøp' for aksjer ettersom vi forventer en oppadgående trend som vil vare i flere år», heter det i rapporten.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om