Knusende rapport om Hydros utslipp i Brasil: Utslipp verre enn antatt

En ny rapport konkluderer med at Hydros utslipp i Brasil har vært mer alvorlig og mer omfattende enn tidligere antatt. Det er funnet ulovlig høye verdier av 14 ulike tungmetaller i en rekke elver rundt aluminaraffineriet Alunorte.

RAPPORT NUMMER TO: Instituto Evandro Chagas (IEC), her ved forsker Marcelo Lima, mener de har funnet bevis på at Hydro har forgiftet vannet i hele området rundt Barcarena. Det var IEC som skrev den første rapporten som la skylden på Hydro etter ekstremvær i midten av februar.

Foto: Instituto Evandro Chagas
 • Eirik Billingsø Elvevold
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Onsdag kveld slapp det brasilianske forskningsinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC) sin andre rapport om Norsk Hydros utslipp i Barcarena i februar.

Det var IEC som kom med den første rapporten som anklaget Hydro for å ha forgiftet drikkevannet med rødslam fra verdens største aluminaraffineri, Alunorte, noe selskapet fremdeles nekter for å ha gjort.

Bakgrunn: Dette er Hydro-krisen

Den andre rapporten til IEC viser at utslippene fra Alunorte-anlegget har hatt større påvirkning på miljøet og lokalsamfunnet enn tidligere antatt:

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

* Elvene i hele området rundt Barcarena hadde ulovlig høye verdier av arsenikk, bly, mangan, sink, kvikksølv, sølv, kadmium, krom, nikkel, kobolt, uran, aluminium, jern og kobber.

* Utslippene var farligere enn antatt fordi de var blandet med både rødslam og aske.

* Den gamle kanalen hadde så mye rester av mangan at det utgjør en fare for både økosystemet og menneskelig helse.

* Den lokale veien PA-481 hadde så store mengder rødslam at det også utgjør en fare for både økosystemet og menneskelig helse.

* Vannet i Murucupi-elven er ikke egnet som drikkevann. De samme stoffene ble funnet i Murucupi-elven og inne på Hydros anlegg.

Resultatene er basert på tester gjennomført en rekke steder mellom 25. februar og 8. mars i år.

IEC kom med tre anbefalinger til Hydro

Les også

Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer


Hydro har lenge fastholdt at rødslamdeponiene ved Alunorte har fungert som de skal, at det ikke finnes indikasjoner på at utslipp har skadet miljøet, og at selskapet avventer de interne og eksterne undersøkelsene som legges frem 9. april.
– Vi har fått tilgang til rapporten, og vil se nærmere på rapporten, er alt Hydros informasjonssjef Halvor Molland vil si til E24 torsdag formiddag.
Det bor omtrent 102.000 mennesker i Barcarena-området, hvor flere er blitt syke av forurensning i grunnvannet, men foreløpig er det ikke klart hva som er årsaken til sykdomstilfellene.

– Hydros egne tester kom for sent

I forrige uke sa IEC-forsker Marcelo Lima, som ledet pressekonferansen onsdag kveld, til E24 at Hydros egne tester kom for sent etter det ekstreme regnværet i februar, som han mener førte til oversvømmelser flere steder ved Alunortes rødslamdeponier.

Les også

Brasiliansk institutt: – Hydro har sluppet ut rødslam flere steder

– Det gikk fem dager fra vi tok våre tester i elvearmen ved Murucupi i Barcarena, sammen med miljømyndighetene Ibama, til Hydros egne forskere gjorde sine tester. Og de testet ikke etter alle tungmetaller, sa Lima i intervjuet.

Bedre teknologi har gitt bedre tilgang til informasjon ved dette utslippet enn ved et lignende utslipp fra Alunorte i 2009, ifølge forskeren.

– Nå kan vi se hvor mange uregelmessigheter som ligger under overflaten. Dette har vært en vanlig praksis i lang tid, men i dag kan vi se problemet tydeligere.

Han mente at Hydro aktivt har forsøkt å diskreditere innholdet i den første rapporten.

– Hvorfor stoler de ikke på våre metoder og resultater? Instituttet har et godt renommé både nasjonalt og internasjonalt, fastslo han.

Hardt første kvartal for Hydro

Hydro er den desidert største børstaperen av de store selskapene på børsen i år.

Her kan du se børsens vinnere og tapere i første kvartal.

Hydro-aksjen er ned 26,3 prosent til 45,95 kroner i første kvartal ved børsslutt onsdag.

Aluminiumsprodusenten rammes blant annet av at brasilianske myndigheter har pålagt en halvering av aluminaproduksjonen etter flere lisensstridige lekkasjer og bevisste utslipp ved Alunorte, og av svakere aluminiumspriser.

Hydro-aksjen var allerede ned drøye 10 prosent siden nyttår da nyheten om utfordringene i Brasil sprakk i slutten av februar. Siden har aksjen bare falt videre.

Aluminiumsprisene har falt fra 2.280 dollar per tonn til 2.045 dollar per tonn siden nyttår.

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

Les også

Brasilianske myndigheter vil at Hydro betaler for mat og vann

Les også

Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Slipper snart ny Hydro-rapport: – Har sluppet ut rødslam flere steder

 2. Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer

 3. Brasil-forsker frifunnet i Hydro-søksmål 

 4. Hydro saksøker forsker i Brasil

 5. Betalt innhold

  Fra omstridte utslipp til full stopp: Derfor måtte Hydro stenge i Brasil