USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

Dow Jones-selskapene uttrykker sterk misnøye over straffetollene på stål og aluminium. Trump svarer med at «handelskriger er bra, og enkle å vinne». 

NEDGANG PÅ NYHET OM TOLLAVGIFT: Trumps kunngjøring om straffetoll på stål og aluminium førte med seg et bredt fall på Dow Jones-indeksen mot slutten av uken.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez AFP
 • Nina Tuv
Publisert:

Bekymringer for om Trump har fyrt av startskuddet på en handelskrig kaster en mørk skygge over markedene for tiden.

Torsdag varslet presidenten at han vil innføre tollavgifter på 25 og 10 prosent på henholdsvis aluminium og stål.

Det ble tatt heller dårlig imot i aksjemarkedene. Flere amerikanske selskaper som er avhengig av metallimport falt. Oslo Børs så sitt største fall så langt i år, DAX i Frankfurt falt til det laveste nivået på to år og på de asiatiske børsene lyste det rødt.

Dagen etterpå forsøkte Trump å roe ned markedet ved hjelp av en rekke meldinger på Twitter, hvor han blant annet skrev at «handelskriger er bra, og enkle å vinne».

Det så imidlertid ikke ut til å hjelpe. Fredag falt den industritunge indeksen Dow Jones hele 391 poeng i morgentimene, før den hentet igjen noe av det tapte og stengte ned 71 poeng. Dette fulgte imidlertid av et fall på 420 poeng rett etter at Trumps kunngjøring ble kjent.

Dow-selskapene er sterk i mot Trumps straffetoll

Metallindustrien i USA var ikke overraskende blide. Det amerikanske Instituttet for Jern og Stål sa de var «fornøyde» med tollavgiftene, og Aluminiumsforeningen sa «de setter pris på» presidentens anstrengelser for å hjelpe industrien, skriver MarketWatch.

Nettstedet har også spurt alle de 30 selskapene som inngår i Dow Jones-indeksen – altså USAs største selskaper – om hva de synes om politikken Trump fører for tiden.

The Business Roundtable er en forening som består av konsernsjefer for USAs største selskaper. Sjefene i 22 av de 30 selskapene som inngår i Dow Jones-indeksen er medlemmer i foreningen, som er sterkt uenige i Trumps straffetoll-politikk.

– Det vil skade amerikansk økonomi og amerikanske selskaper, arbeidstagere og forbrukere fordi det fører med seg økte priser og mulig hevn mot USA fra utenlandske eksportører, skriver foreningen i en pressemelding.

– Å bruke «nasjonal sikkerhet» som begrunnelse for å implementere tollavgifter kan oppmuntre andre land til å innføre lignende avgifter på amerikanske eksportvarer, eller begrense innførsel av amerikanske varer og tjenester, heter det videre.

– Ekstremt skuffet

Selskapene hvis konsernsjef er medlem i Business Roundtable er blant annet Apple, Coca-Cola, Boeing, General Electric, Exxon Mobil, J.P. Morgan Chase & Co, Cisco, American Express, Visa og Chevron.

– Vi er ekstremt skuffet over at presidenten ikke tar arbeidstagernes og forbrukernes side i denne saken, sier presidenten i Can Manufacturers Institute, Robert Budway, i en pressemelding. Coca-Cola henviste til denne uttalelsen da MarketWatch spurte dem om deres ståsted i saken.

Budway skriver også at straffetollen vil ha «betydelig økonomisk påvirkning» på selskapene som produserer metallbokser slik som Coca-Colas brusbokser, samt de ansatte så vel som forbrukerne.

– Som de fleste industrier er boksprodusentene avhengig av forutsigbarhet i tilbud og pris. Hvis tilførselen av aluminium blir hindret av unødvendige tollavgifter kan det føre til ineffektivitet og påvirke tilgjengeligheten av produktene, sier Budway.

Les også

Markedet frykter at Trump-tollen er starten på noe grisete

Walmart henviste til kommentarer publisert av RILA (Retail Industry Leaders Association). Konsernsjef Doug McMillon er medlem av Business Roundtable.

– Dagens kunngjøring om at Trump-administrasjonen vil innføre tollavgifter på stål og aluminium kan ha betydelige negative konsekvenser for USAs økonomi. Hvis tollavgiftene favner bredt kan de ha en nedstrøms effekt på enhver sektor, og det vil øke sjansene for at andre land utfører hevngjerninger som vil skade amerikanske eksportører, skriver RILAs visepresident for internasjonal handel, Hun Quach.

Exxon Mobil refererte til flere industrigrupper, inkludert American Petroleum Institute (API) og Business Roundtable.

API uttaler at de støtter frihandel.

– Global handel og investeringsregimer er av kritisk viktighet. Frihandel gir muligheter til vekst og utvidelse i næringslivet, øker omfanget av olje, gass og andre petroleumsprodukter som er tilgjengelig for forbrukere, og forbedrer markedsbasert produksjon globalt, heter det i uttalelsen.

Les også

– Større sjanse for konflikt enn under Den kalde krigen

Les også

Reuters: EU vurderer toll på USA-varer

Les også

Toyota: – Betydelig dyrere biler med amerikansk toll

Les også

Verden reagerer negativt på Trumps varslede metalltoll

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Aksjehandel
 3. Wall Street
 4. USA
 5. Donald Trump
 6. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. – Kina kommer garantert ikke til å like det

 2. Republikanerne advarer Trump mot å starte handelskrig

 3. Trump har signert tollforslaget

 4. Annonsørinnhold

 5. Tysk minister tror på enighet om Trump-toll

 6. Musk støtter Trumps handelspolitikk overfor Kina