Lavere desembervekst for Norwegian

Norwegian fortsatte veksten sin i desember, men den er ikke så kraftig som før. Takket være stabile marginer fikk inntektene seg også et solid løft.

Arkivbilde av et av Norwegians Boeing 787–9 Dreamliner-fly på Oslo Lufthavn.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

2,4 millioner passasjerer fløy med Norwegian i desember, mot 2,15 millioner i desember 2016.

Det viser Norwegians trafikktall for desember som ble offentliggjort fredag morgen.

Norwegians passasjervekst endte dermed på solide 12 prosent, men dette er likevel godt under veksten på hele 20 prosent som selskapet hadde i desember året før.

Fyllingsgraden, eller belegget i kabinen var på 84,6 prosent, det samme som året før. Det klarte selskapet fordi kapasitetsveksten (målt i antall setekilometer) på 32 prosent ble matchet av en like stor trafikkvekst (målt i passasjerkilometer).

Norwegians billettinntekter økte fra 1,52 til 2,01 milliarder kroner mot desember 2016.

Det er også verdt å merke seg at inntjeningen per sete (yield) endte uendret på 0,37. Dermed klarte Norwegian å stabilisere marginen sin etter flere måneder med fallende yield. Billettinntektene økte dermed i samme takt som kapasitets- og trafikkveksten.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

Foto: Marius Lorentzen E24

– Desember er tradisjonelt sett en måned med stor reiselyst. For Norwegians del, har det som vanlig vært stor reiseaktivitet i alle markeder. I likhet med tidligere år, flyr også Norwegian mellom storbyer på den amerikanske østkysten og de fransk-karibiske øyene Martinique og Guadeloupe. Dermed oppnår vi en bedre flåteutnyttelse i lavsesong i Europa, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Norwegian gjennomførte 99,3 prosent av de planlagte flygingene i desember, men bare 68,2 prosent av dem gikk på oppsatt rutetid. Det er en liten nedgang fra 69 prosent i desember 2016.

Bedre enn analytikernes forventning

DNB Markets skriver i en oppdatering fredag at Norwegians yield i desember på 0,37 er bedre enn deres og analytikernes konsensusestimat på 0,36.

– Videre ligger estimert implisert EBITDA (brutto driftsresultat, journ.anm.) ekskludert sikringskontrakter på -141 millioner kroner mot estimert -206 millioner kroner før oppdateringen, skriver meglerhuset.

Flyselskapets trafikktall tyder dermed på et betydelig lavere underskudd i desember enn tidligere anslått.

Bjørn Kjos har samtidig gjort det klart at Norwegian ikke gikk med overskudd i 2017, takket være at det gikk med nesten en milliard kroner i ekstra kostnader knyttet til pilotmangel, innleie av fly og andre problemer i 2017.

Les også

Bjørn Kjos spår en opptur i 2018: – Vi skal slippe disse kostnadene i år

Satte rekord: 33 millioner på ett år

I en pressemelding skriver Norwegian at de totalt sett i 2017 fraktet 33,2 millioner passasjerer, som ikke overraskende er ny rekord gitt selskapets kontinuerlige vekst. 2017-tallet er 3,8 millioner høyere enn 2016.

Selskapet peker på at de startet opp 54 nye ruter og økte langdistansetrafikken betydelig i året som har gått. Norwegian fikk levert 32 nye fly i fjor.

Den samlede fyllingsgraden for året endte på 87,5 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra 2016.

– Trafikktallene for 2017 viser at Norwegians internasjonale fotavtrykk blir større, i tråd med konsernets strategi. Virksomheten vår i Skandinavia er stabilt god og vi ser at langdistanserutene og kortdistanserutene utfyller hverandre godt. Det betyr at vår konkurransekraft blir sterkere. De nye rutene mellom Spania og USA har blitt svært godt mottatt på begge sider av Atlanteren, og beviser at lave priser kombinert med god kvalitet bidrar til økt reiselyst og dermed også lokal verdiskaping og nye arbeidsplasser, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
  2. Luftfart
  3. Reiseliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trafikkvekst for Norwegian i juni

  2. Norwegian tar milliardtap på drivstoffsikring

  3. Norwegian fortsatte veksten i september, men med lavere margin

  4. Annonsørinnhold

  5. Trafikkfall ga mindre fulle SAS-fly

  6. Passasjerrekord for Norwegian i juli