Skal selge kryptovaluta sikret i gull og sølv – med norsk teknologi

Det er lenge siden bitcoin parkerte gullprisen. Nå vil gruveselskaper utstede kryptovaluta sikret av edle metaller, og det med teknologi fra Norge.

GULL TIL KRYPTO: Nye typer kryptovaluta vil vokse frem i 2018. Flere av disse vil være sikret i edle metaller og andre råvarer slik som olje og gass.

Foto: Ilya Naymushin Reuters
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Canamex er et mindre kanadisk gruveselskap som for tiden jobber med gullutvinning i Nevada, med rettigheter til gruvene Bruner og Silverton.

GULLGRAVER: David Vincent er administrerende direktør i det børsnoterte gruveselskapet Canamex Gold som har to gullgruver i Nevada. Han har stor tro på den norske cryptoteknologien som skal gjøre det lettere for selskapet å hente penger, samt handle gull.

Foto: Canamex Gold

Målet er å utføre en kryptoemisjon (ICO) i løpet av første kvartal 2018, hvor man vil kjøpe future-kontrakter på selskapets gullreserver - i kryptovaluta.

– Vi ønsker først å hente 100 millioner dollar for å teste markedet, senere på året ønsker vi å hente en større runde på rundt en milliard dollar, sier direktør David Vincent i Canamex til E24 på telefon fra Dubai.

Essensen er at man til enhver tid kan bytte kryptovalutaen i enten gull eller sølv, i motsetning til bitcoin og annen kryptovaluta som ikke har sikring i fysiske gjenstander.

– Om du ønsker å hente gullet, kan du når som helst dra til det kanadiske myntverket og få utlevert gullet du eier, sier han.

Om man vil få utlevert gullet fysisk må man hente minimum en gullbar på en unse.

Aksjonærene positive

Direktør Vincent sier at aksjonærene er positive til denne måten å hente penger på, ettersom det ikke utvanner dagens aksjefordeling, noe som også er selve formålet med avtalen.

Les også

Norsk selskap skal konkurrere mot Venezuelas kryptovaluta

Med andre ord, ved å kjøpe kryptovaluta i selskapet får man ingen aksjer eller rett til deler av overskuddet i selskapet, kun en future-kontrakt.

– Det er i praksis en evig terminkontrakt som kan innløses når som helst, uten noen form for rente, sier Vincent.

Han forklarer videre at 200 kryptomynter (tokens) vil være lik en unse med gull, og at man på denne måten lett kan handle mindre gull-andeler, noe som gjør handelen mer fleksibel enn den er i dag.

Risikoen for at råvaren kan leveres ligger på råvareselskapet, og er årsaken til at det norske selskapet Harmonychain (se faktaboks), som står bak teknologien, kun ønsker avtaler med børsnoterte eller statseide selskaper.

Vil danne gull-allianse


Den kanadiske gruveselskapet sier de er i samtaler med flere større gruveselskaper om å opprette et samarbeid for salg av future-kontrakter på gull og sølv.
– Vi har avtaler med fem børsnoterte kanadiske selskaper, og er i samtaler med flere, sier Canamex-direktøren.
Dette er med formål om å danne en allianse for råvarehandel med blokkjede-teknologi.
Grunnlegger av Harmonychain er den norske finansmannen Bjørn Zachrisson, som allerede har annonsert en avtale om utstedelse av kryptovaluta sikret i jernmalm og nikkel med det Oslo Børs-noterte gruveselskapet Element.
– Vi gir globale eksklusive lisenser på våre patentsøknader til et selskap eller allianser av børsnoterte eller statseide selskaper. Dette gjelder blant annet for gull, sølv, nikkel og jern. Vi er i dialog med flere statseide og børsnoterte selskaper nå, og forventer at de neste avtalene blir vesentlig større, sier Zachrisson til E24.
Investoren som nå satser på blokkjede-teknologi tror vi bare har sett begynnelsen på hva teknologien kan bety for markedet for terminkontrakter.
– Kryptovalutaer sikret i råvarer kommer til å snu opp ned på futures-markedet for fysiske råvarer. Jeg tror CBOE og CME kommer til å liste mange flere krypto-futures i 2018, et av selskapene vi har avtaler med i Canada har allerede dialog med noen i CME, sier Zachrisson.

Mislykkede forsøk

Men Canamex og Harmonychain er ikke de eneste aktørene som jobber med å digitalisere handel av gylne råvarer.

Les også

Norsk gründer skal selge bitcoin-kontrakter for 1,65 milliarder – innen februar

I november annonserte Royal Mint, det britiske myntverket at de utvikler sin egen gullbaserte blokkjede, hvor eierskap i kryptovalutaen vil ha en direkte tilknytning til gullet Royal Mint har lagret i hvelvet i Wales, skriver Bloomberg.

I likhet med futures-kontrakter på bitcoin, skal også denne handles på CMEs råvarebørs i Chicago.

Det har også vært lignende avtaler som har falt i grus. Et av verdens største obligasjonssystemer Euroclear inngikk et partnerskap med selskapet Paxos for utvikling av et blokkjedemarked som skulle erstatte Londons gullmarked.

Men noen måneder senere skrev Reuters at samarbeidet ble stoppet av ukjente årsaker.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Bitcoin
 3. Gull
 4. Råvarer
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Norsk selskap skal konkurrere mot Maduros kryptovaluta

 2. Harmonychain vil ta dogecoin-databrikke på børs: Verdsettes til over 300 millioner

 3. 92 av de 100 største kryptovalutaene faller i pris

 4. Kryptovaluta og digitale eiendeler har kommet for å bli

 5. Betalt innhold

  Eksplosiv vekst og nye rekorder for bitcoin-rival: – Tre ting som gjelder å se på