Går sammen om crowdfunding-forening: Vil luke ut useriøse aktører

Markedet for folkefinansiering er fremdeles lite, men har mer enn doblet seg to år på rad og nærmer seg 100 millioner kroner. 

STYRET SAMLET: Denne uken var deler av styret i Norges Crowdfundingforening samlet i Oslo. Fra venstre: Bjørn Kjetil Hellestræ. Camilla Fiskevoll, Geir Atle Bore, Jan Olav Ryfetten og Jarle Holm.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Til sammen 15 selskaper har gått sammen i det som har fått navnet Norsk Crowdfundingforening.

De fleste norske selskapene som driver med en form for folkefinansiering, er allerede medlemmer av andre bransjeforeninger, men følte de trengte et forum hvor deres utfordringer og mål tas ekstra hensyn til.

– Vi trengte en forening som ivaretok våre spesifikke interesser, sier Geir Atle Bore i Fundingpartner.

Les også

Da Finanstilsynet stengte konkurrenten strømmet investorene til Monner

Selv om det norskes markedet er knøttlite, er det nå det hele begynner, mener foreningen, og basert på andre land kan spådommen stemme.

I Storbritannia som er Europas største marked for alternativ finansiering, hadde markedet vokst til en størrelse på 53,2 milliarder kroner i 2016, ifølge en studie gjort av blant andre University of Cambridge.

I et mer sammenlignbart land hadde Finland et utlånsvolum på 1,35 milliarder kroner i 2016.

I Norge viser foreløpige tall at en samlet bransje finansierte prosjekter for 94,1 millioner kroner i 2017.

– Dette handler jo om å bygge et marked fra bunnen. Det finnes masse norsk sparepenger som gir dårlig avkastning på sparekonto, og tusenvis av norsk bedrifter som trenger kapital. Vi står imellom og sørger for at partene finner hverandre på en trygg og ryddig måte, sier daglig leder i Monner Jarle Holm.

Skiller ut de useriøse

Les også

Sparebank 1 satser på folkefinansiering: Spleis blir eget selskap

Ett av målene med etableringen av Norsk Crowdfundingforening er å skille ut de useriøse aktørene.

– Vi som bransje må ha etiske standarder, og kan stenge ute de som ikke følger de retningslinjene som settes. Vi lever og dør på tillit, sier Bore.

Det er et krav for å bli medlem av foreningen at man har konsesjon fra Finanstilsynet.

– Jeg tror bankene er opptatt av at vi opererer på en ordentlig måte, og gjennom en forening som dette kan vi jobbe frem bransjestandarder så vi fremstår troverdige, sier Holm i Monner.

Bjørn Kjetil Hellestræ, daglig leder i Spleis, supplerer:

– Det som er spesielt med crowdfunding er at man går inn og dekker et behov som allerede finnes. Det er tusenvis av bedrifter som trenger finansiering, men som er for små for bankene, sier han.

I tillegg er andre viktige saker for foreningen å tilrettelegge for såkalte sandkasse-løsninger, et sted hvor plattformer kan starte opp uten konsesjon, men under oppsyn fra Finanstilsynet. Et lignende løsning finnes flere steder i Europa.

Samtidig er det også prekært for selskapene å få til tilpassede og oppdaterte lover for crowdfunding i Norge, noe som allerede er i gang.

Den 6. mars ba en samlet finanskomité om at regjeringen ser på et norsk regelverk for crowdfunding.

Inntil et eget EU-regelverk finnes, mente komiteen at kapitaltilgang ved hjelp av folkefinansiering både vil skape arbeidsplasser og løse samfunnsmessige utfordringer.

På bunnen av listen

På den siste europeiske oversikten over folkefinansiering som viser tallene for 2016, kommer Norge dårlig ut.

– Vi er et av de tregeste markedene i Europa for folkefinansiering, og står på bunnen av de fleste tabeller, men vi vokser veldig raskt, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Agder Rotem Shneor, som blant annet forsker på folkefinansiering.

Han sier at det fra høsten av vil være et eget fag på Universitetet i Agder (UiA) hvor 12 selskaper har sagt seg villig til å motta finansiering fra plattformer som studenter på UiA lager.

– Det er viktig å understreke at crowdfunding har en demokratiserende effekt på finansiering, og at det også på lang sikt kan utjevne økonomiske forskjeller i samfunnet ettersom folk som tidligere ikke hadde tilgang til kapital, nå har det, sier Shneor.

Les også

Finanstilsynet pålegger Kameo å stenge virksomheten

Les også

Finanstilsynet gir grønt lys til Vipps-fusjon

Les også

DNB samarbeider med kryptoselskapet Iota: – Kunne ikke la muligheten gå fra oss

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Privatøkonomi
  2. Bank

Flere artikler

  1. Fikk 3 millioner på tre uker: Folkefinansiering ga Luado 183 nye investorer

  2. – Har stått øverst på ønskelisten

  3. Da Finanstilsynet stengte konkurrenten strømmet investorene til Monner

  4. EU mykner opp reglene for folkefinansiering

  5. Thomas deltok i Nabobils crowdfunding – fikk 40 prosent avkastning