Nærmere skattereform i USA: – Alt annet like er dette positivt for aksjer

Lavere selskapsskatt vil slå direkte ut på bunnlinjen til en rekke amerikanske selskaper. Dette kan gi stigende aksjemarkeder til uken.

MOT OPPGANG? Fremgangen i arbeidet med skattereformen i USA kan få frem smilene på Wall Street når handelen igjen tar til.

Foto: Spencer Platt AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Jeg ville ikke overdrevet betydningen av dette, og tror ikke det blir så enormt stor effekt. Men alt i alt kommer nok dette til å slå positivt ut for selskapene, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.

Lørdag ble det kjent at Senatet blant annet har stemt for å redusere selskapsskatten i USA til 20 fra 35 prosent – et viktig skritt på veien mot president Donald Trumps skattereform.

Les også

Ekspertene om skattereformen: Ikke det USA trenger nå

Dette kan vise seg å være perfekt timing for Nordea, som rett før helgen reduserte sin undervekt av amerikanske aksjer.

– Én av grunnene til dette var at skattereformen så mer sannsynlig ut. Vi har ikke sett det ferdige utkastet, så vi vet ikke nøyaktig hvordan det blir seende ut og hvor stor effekten blir. Men dersom de får til noe, og det tror jeg etter hvert de gjør, vil det kunne gi noe mer avkastning i aksjemarkedet, sier Rein, og skisserer en kurseffekt i størrelsesorden lav til middels ensifret.

– Alt annet like er dette positivt for aksjer, sier han.

Høyere estimater

En stund så det ut til at finansmarkedene i stor grad hadde gitt opp noen snarlig innføring av Trumps skattereform, men gjennom uken som gikk seg reformoptimismen inn.

Rein understreker at årsakene bak kursbevegelser oftest er komplekse.

– Men jeg tviler på at alt er priset inn, sier han.

Nordea er fortsatt undervektet amerikanske aksjer, men har flyttet penger fra Europa og over Atlanterhavet.

– Redusert skattebelastning er én ting, men inntjeningsestimatene for 2018 er også høyere for amerikanske selskaper enn for globale selskaper. Dette er et skifte fra 2017. Hovedårsaken er inntjeningen i IT-sektoren, en dominerende sektor som har vist enorm inntjeningsvekst, sier han.

Skattefavoritter

I internasjonale medier går debatten om hvilke sektorer og selskaper som i størst grad vil tjene på skattereformen. Før helgen ble nedgang for de store IT-selskapene forklart med at disse tjener mindre på reformen enn andre, da de allerede betaler relativt moderat skatt.

Overfor CNBC trekker investor David Katz frem oljeservicegiganten Schlumberger, Target-butikkjeden, telekomoperatøren AT&T og finanskonsernet Wells Fargo som favoritter, ikke minst forde de er store skattytere.

– Dersom det kommer skattelettelser, får de et pent fem til ti prosents inntjeningsspark på toppen av bedre inntjening neste år, og de er alle relativt fornuftig priset, sier investeringssjefen i Matrix Asset Advisors.

Katz advarer imidlertid om at det fortsatt er en del som gjenstår før skattereformen eventuelt trer i kraft.

Les også

Ekspertene om skattereformen: Ikke det USA trenger nå

Les også

Senatet stemte ja til ny skattelov – etterlengtet seier for Trump

Les også

Beste Dow Jones-uke i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Wall Street

Flere artikler

  1. – Det ser meget sterkt ut

  2. Trump-kampanjen om Biden-seier: – Ville vært en katastrofe for økonomien

  3. Fremvoksende markeder kan slå tilbake i 2019

  4. Annonsørinnhold

  5. Ekspertene om skattereformen: Ikke det USA trenger nå

  6. Trumps skatteturbo: Spår fest på Wall Street