Oslo Børs best i Europa: – Ser faktisk mer attraktivt ut enn for et år siden

Oljeprisoppgang og laksecomeback gjorde Oslo Børs til europeisk vinner i første halvår. Listen toppes av seismikk, mens kriserammet rederi har gjort det svakest.

OPPGANG: Oslo Børs har lagt bak seg et sterkt første halvår.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter halvgått løp ligger oljetunge Oslo Børs helt i tet i Europa, viser en sammenstilling E24 har gjort.

En tilbakevendende kilde til usikkerhet blant investorene i det internasjonale markedet har vært handelskonflikt, mens starten av året var preget av bekymringer for stigende renter i USA.

I Oslo er imidlertid Hovedindeksen opp 7,94 prosent til 879,66 poeng for året. Spesielt olje og fisk har løftet markedet i første halvår, og indeksen har satt flere rekorder.

– Uroen internasjonalt merket vi egentlig ikke i Norge. For oljeprisen kom opp og overskygget de usikkerhetsimpulsene som har vært, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg til E24.

Hovedindeksen er drevet av en oppgang på hele 23,52 prosent til 216,4 kroner per aksje for børslokomotivet Equinor.

Dette medfører at de større selskapene igjen drar fra de mindre:

Storselskapsindeksen OBX har steget 9,54 prosent til 813,68 poeng, mens småselskapsindeksen OSESX er opp 4,32 prosent til 694,84 poeng.

Saken fortsetter under grafen ...

Oljeaksjer på vinnerlisten

Åtte av de ti aksjene som har gjort det skarpest så langt i år har i det minste en viss tilknytning til oljesektoren. Unntaket finnes i helsesektoren, Bergenbio og Gentian Diagnostics.

Aller best avkastning har tilfalt investorene i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services, opp 129,37 prosent, etterfulgt av Interoil Exploration & Production, Panoro Energy og Polarcus.

Ved siden av de rene oljeselskapene har flere av leverandørselskapene hatt en sterk utvikling. Det største seismikkselskapet, TGS, har steget 54 prosent hittil i år, mens Aker Solutions er opp over 23 prosent.

På «taperlisten» finner man en mer broket forsamling, og selskapsspesifikke faktorer ser ut til å spille en større rolle enn i toppen.

Verst har utviklingen vært i I.M. Skaugen, som denne uke gikk inn i en konkursbeskyttelsesprosess i Singapore. Avkastningen rederiet har gitt i år har vært negativ med 66 prosent.

Heller ikke aksjonærene til Sino Agro Food, Fred. Olsen Energy, Hugo Games og Idex har fått noen særlig god inngang på sommerferien.

Saken fortsetter under grafen ...

Oppgang i oppdrett

Oppdrettsselskapene gikk inn i året med økt usikkerhet etter et meget sterkt 2017.

Men lakseprisene er fortsatt høye, hvilket gjenspeiles i sjømatindeksens oppgang på over 31 prosent siden årsskiftet.

– I starten av våret var det en del som syntes lakseprisene var litt for høye. Det var en ganske svak start på året for den sektoren, men den hadde et veldig bra comeback, sier Leif Eriksrød, som fortsatt har et positivt syn på lakseaksjer.

Spotprisen på laks var under 55 kroner per kilo i årets første uker. Den har siden løftet seg til drøyt 62 kroner, etter å ha bikket 70 kroner tidligere i år, viser en oversikt fra Fishpool.

Inntjeningsvekst

Etter det sterke første halvåret er det betimelig å spørre seg om aksjemarkedet har blitt dyrt. Eriksrød mener imidlertid at verdsettelsen av Oslo Børs har blitt mer gunstig for aksjekjøperne.

De siste årene har stigende kurser, men ikke like sterk utvikling i selskapenes inntjening, gitt en dyrere prising av markedet. Det bildet har snudd, ifølge porteføljeforvalteren.

– Prisingen ser faktisk mer attraktiv ut enn for et år siden. For første gang på lenge stiger inntjeningen mer enn børsen. Vi har hatt menge år bak oss hvor fallende renter har løftet multiplene. Nå har rentene sluttet å falle, men så har inntjeningsveksten kommet veldig bra for Norges del, sier Eriksrød.

Hovedindeksen på Oslo Børs er nå priset til 15 ganger forventet inntjening de neste 12 månedene, samt 2,46 ganger bokførte verdier.

Alle kurser i saken ble innhentet fredag 29.6.

Les også

Lånefest på Børsen: Går mot nytt rekordår

Les også

– At de får en slik kontrakt er bra

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Beste august på Oslo Børs siden 2005

 2. Oslo Børs opp åtte prosent i første halvår: – Et hyggelig tall

 3. Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny rekord på Oslo Børs

 6. Betalt innhold

  Gardiner, gjødsel og fisk på land: Her er aksjene du bør satse på i sommer