Yara-prosjekt får EU-støtte: Vil utvinne sjeldne metaller

Yara, Reetec og Sintef får 120 millioner kroner fra EU for å bli Europas eneste produsent av sjeldne jordmetaller - som er strategisk viktig for handelsblokken.

FÅR STØTTE: Gjødselsgiganten Yara skal sammen med Reetec og Sintef utvinne sjeldne jordmetaller fra fosfater som brukes til gjødselsproduksjon ved anlegget i Porsgrunn. Nå får de støtte fra et EU som ønsker å sikre seg strategisk viktig tilgang på sentrale råvarer.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Kina er i dag ledende innen sjeldne jordmetaller, som brukes i en rekke høyteknologiske produkter, fra vindmøller til mobiltelefoner og elbiler.

Nå vil gjødselsgiganten Yara International utvinne slike jordmetaller fra fosfater som brukes i produksjonen av gjødsel på et anlegg i Porsgrunn.

Prosjektet får 12,5 millioner euro (120 millioner kroner) i EU-støtte gjennom Horisont 2020-programmet, og involverer forskningsinstituttet Sintef og Reetec, et selskap etablert av Scatec-grunnlegger Alf Bjørseth.

Dette anlegget kan bli Europas eneste produsent av såkalte sjeldne jordmetaller, skriver Yara i en melding.

Les mer: Kinas mineralmonopol skaper frykt

Strategisk viktig prosjekt

Målet med prosjektet er at man skal kunne utvinne sjeldne jordmetaller også i Europa, noe som er strategisk viktig for EU.

Behovet for å sikre seg tilgang på viktige råmaterialer, øke gjenvinningen og redusere avhengigheten av import ble særlig fremhevet i EUs råmaterialstrategi i 2008.

Fosfatene som Yara bruker som råmateriale i anleggene i Porsgrunn inneholder sjeldne jordmetaller, inkludert cerium, thulium og lutetium. Yara bruker 650.000 tonn fosfat årlig, og mellom 0,3 og 1 prosent av dette er sjeldne grunnstoffer.

Bygger demoanlegg

Det er Reetech som har utviklet en teknologi for å skille ut disse metallene. Selskapet har drevet et pilotanlegg i noen år, og skal nå bygge et demonstrasjonsanlegg som skal i drift i år.

– Prosjektet handler om å skape verdier ved å utnytte en ubrukt ressurs, sier Kari-Anne Leth-Olsen som er direktør for kalium og NPK-teknologi på Yaras teknologisenter i Porsgrunn.

EUs Horisont 2020-program er ifølge Yara verdens største program for forskning og innovasjon, og skal bidra med 80 milliarder euro i støtte til ulike formål mellom 2014 og 2020.

Yara-prosjektet ble valgt ut sammen med tre andre prosjekter blant 49 deltakere, etter en omfattende og arbeidskrevende prosess, skriver selskapet.

Sintef har det overordnede ansvaret for prosjektet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Yara
 2. EU
 3. Sintef

Flere artikler

 1. Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA

 2. Betalt innhold

  Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

 3. Vil lage nye produkter av CO₂ i Porsgrunn: Får 400 millioner fra EU

 4. Yara ruster opp i Porsgrunn: Får milliardlån med statsgaranti

 5. Sintef bygger stor batterilab i Trondheim: – Vi tør ikke vente lenger