Yara-prosjekt får EU-støtte: Vil utvinne sjeldne metaller
Yara, Reetec og Sintef får 120 millioner kroner fra EU for å bli Europas eneste produsent av sjeldne jordmetaller - som er strategisk viktig for handelsblokken.
FÅR STØTTE: Gjødselsgiganten Yara skal sammen med Reetec og Sintef utvinne sjeldne jordmetaller fra fosfater som brukes til gjødselsproduksjon ved anlegget i Porsgrunn. Nå får de støtte fra et EU som ønsker å sikre seg strategisk viktig tilgang på sentrale råvarer.
Kina er i dag ledende innen sjeldne jordmetaller, som brukes i en rekke høyteknologiske produkter, fra vindmøller til mobiltelefoner og elbiler.
Nå vil gjødselsgiganten Yara International utvinne slike jordmetaller fra fosfater som brukes i produksjonen av gjødsel på et anlegg i Porsgrunn.
Prosjektet får 12,5 millioner euro (120 millioner kroner) i EU-støtte gjennom Horisont 2020-programmet, og involverer forskningsinstituttet Sintef og Reetec, et selskap etablert av Scatec-grunnlegger Alf Bjørseth.
Dette anlegget kan bli Europas eneste produsent av såkalte sjeldne jordmetaller, skriver Yara i en melding.
Les mer: Kinas mineralmonopol skaper frykt
Strategisk viktig prosjekt
Målet med prosjektet er at man skal kunne utvinne sjeldne jordmetaller også i Europa, noe som er strategisk viktig for EU.
Behovet for å sikre seg tilgang på viktige råmaterialer, øke gjenvinningen og redusere avhengigheten av import ble særlig fremhevet i EUs råmaterialstrategi i 2008.
Fosfatene som Yara bruker som råmateriale i anleggene i Porsgrunn inneholder sjeldne jordmetaller, inkludert cerium, thulium og lutetium. Yara bruker 650.000 tonn fosfat årlig, og mellom 0,3 og 1 prosent av dette er sjeldne grunnstoffer.
Bygger demoanlegg
Det er Reetech som har utviklet en teknologi for å skille ut disse metallene. Selskapet har drevet et pilotanlegg i noen år, og skal nå bygge et demonstrasjonsanlegg som skal i drift i år.
– Prosjektet handler om å skape verdier ved å utnytte en ubrukt ressurs, sier Kari-Anne Leth-Olsen som er direktør for kalium og NPK-teknologi på Yaras teknologisenter i Porsgrunn.
EUs Horisont 2020-program er ifølge Yara verdens største program for forskning og innovasjon, og skal bidra med 80 milliarder euro i støtte til ulike formål mellom 2014 og 2020.
Yara-prosjektet ble valgt ut sammen med tre andre prosjekter blant 49 deltakere, etter en omfattende og arbeidskrevende prosess, skriver selskapet.
Sintef har det overordnede ansvaret for prosjektet.
Flere artikler
Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA
Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?
Elkem får millionstøtte fra Enova: Vil utnytte hydrogen fra produksjonen
- Annonsørinnhold
Fersk Sintef-rapport om CO₂-rensing: Spår opptil 40.000 jobber
Aker Horizons inn i Yaras elektrifiseringsprosjekt i Porsgrunn