Nordea ruller ut spareroboten i Norge: – Hun utvikler seg veldig raskt

Storbankens topp- og bunnlinje falt i første kvartal, men Nordeas toppsjef i Norge spår økonomisk løft drevet av oppgangstider – og en svært effektiv robot.

LIKER UTVIKLINGEN: Nordea Norge-direktør Snorre Storset.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Når Norge går godt, vil Nordea gå godt, sier Storset til E24.

Den svenske storbanken leverte kvartalsresultat denne uken. 2,32 milliarder euro i inntekter var bedre enn analytikerkonsensus, og det samme var kvartalsresultatet på 820 millioner euro – selv om både topp- og bunnlinje falt fra samme tid i fjor.

Men det er ikke vi som tynger, sier Nordeas toppsjef i Norge.

– Vi ser en positiv utvikling i første kvartal, og forventer også en positiv periode fremover. Nordea er på mange måter et speilbilde av norsk økonomi, sier Storset.

Utlånstapene stuper

Og Norge går godt. Bedrifter ser lysning etter tøffe omstillingsprosesser. Flere jekker opp aktiviteten. Det skapes flere arbeidsledigsplasser. Ledigheten fortsetter ned.

– Og kronekursen er fortsatt svak, slik at bedriftene kan fortsette å ekspandere. I tillegg ser boligprisfallet ut til å ha stabilisert seg. Vi tror på en moderat oppgang i år. Det er en positiv utvikling i Norge nå som vises ganske fort i våre tall, sier Storset.

Les også

Nordea tror renteløft vil gi kronehopp

Som eksempel trekker han frem tapene på utlån, som har stupt: Fra en kvart milliard på denne tiden i fjor, registrerer Nordea kun 51 millioner i utlånstap nå. I tillegg har Nordea hatt økt nettotegning av fond.

– Det skjer til tross for uroen i aksjemarkedene. Jeg tror det har blitt en høyere bevissthet om viktigheten av å spare selv til pensjon, mener Storset.

Planlegger ikke nye kutt

Nordea har de siste årene gjort store grep for å få ned kostnadssiden. Og sparekniven svinges fortsatt: Senest i oktober i fjor varslet Nordea at 6.000 stillinger skal kuttes i hele konsernet.

– Det går mot nedbemanning i år?

– Vi fortsetter med planene vi har lagt, svarer Storset, og fortsetter:

– Digitaliseringen påvirker behovet for personale på visse områder. Noen tjenester blir automatisert, men på andre områder vil vi også trenge flere.

– Har dere planer om å legge ned nye filialer eller kutte flere ansatte?

– Nei, vi har ikke planer om det. Vi er opptatt av at kunder skal finne oss der vi er, og at vi følger kundenes bruksmønster.

Les også

Nordea forsvarer kontonekt i bitcoin-saken: – Massivt belegg for betydelig risiko

Spareroboten kommer

– Heller ikke ansatte?

– Vi kutter ikke ansatte som sådan. Det har vært effektiviseringsrunder. Vi er opptatt av flere automatiserte prosesser, sier Storset, og legger til:

– Men at vi blir færre personer over tid i hele konsernet, det er helt sikkert.

«Nora» står i bresjen for den pågående effektiviseringen. Det er nemlig Nordeas nye sparerobot, og hun inntar straks det norske markedet.

– Nora har vært i drift i et kvartal i Sverige allerede, og i dette kvartalet kommer hun til Norge. Det er bare å se frem til det, sier Storset, som mener roboten er svært effektiv:

– På fem minutter kan du få satt opp en spareavtale eller gjøre en engangsinvestering i fond som er tilpasset din risikoprofil.

Så langt har spareroboten vært «like populær blant menn og kvinner», og i Sverige har Nora truffet en yngre målgruppe enn menneskelige rådgivere har nådd ut til, fremholder Storset.

Les også

Fra fjerning av tidstyver til heldigital forsikring: DNB-Bjerke på jakt etter fremtidens bankløsninger

Skal omsider gi kompliserte råd

– Hvordan vil kundene egentlig merke denne roboten?

– Nora tilbyr en enklere form for sparerådgivning og henvender seg til kunder som ikke har for komplisert økonomi – da har du fortsatt behov for personlig dialog med en rådgiver. For dem som derimot bare er ute etter å komme i gang med enkel sparing, er Nora rask og effektiv.

– Skal hun aktivt kontakte folk?

– Ikke i denne første versjonen. Men alle disse robotene har veldig bra evne til å lære. Det gjør at Nora over tid også vil bli flinkere og flinkere, og kan gi råd i mer kompliserte situasjoner.

Nora oppdateres løpende, og i Sverige har en ny versjon kommet hver uke.

– Det gjør at hun utvikler seg veldig raskt.

Les også

Nordea kutter 6.000 jobber: Vil ramme Norge

Les også

Nordea skuffet mot slutten av 2017

Les også

– Det er ganske mye vekst på ett kvartal

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank

Flere artikler

  1. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår

  2. Nordea har lansert spareroboten

  3. Nordea flyter på norsk økonomi – tror 2019 blir gullår

  4. Annonsørinnhold

  5. – Mange tusen flere nye kunder enn vanlig

  6. – Mye går godt i Norge nå