Myndighetene stevner Goldman Sachs
Distriktsadvokaten i New York vil granske storbankens aktiviteter før finanskrisen ble utløst.
Distriksadvokaten på Manhattan i New York har tatt ut en stevning mot USAs femte største bankkonsern, Goldman Sachs.
Det meget lønnsomme bankkonsernet har lenge vært gjenstand for hard kritikk for sine finansielle aktiviteter.
Nå strammes skruen ytterligere til, og myndighetene krever å få utlevert dokumentasjon om Goldmans aktiviteter i forkant av finanskrisen som ble utløst i 2008.
Stevningen er ifølge Business Insider relatert til en rapport utarbeidet av senator Carl Levin tidligere i år. I rapporten konkluderer senatoren med at han mener Goldman Sachs bør etterforskes utover den granskningen som allerede er foretatt.
- Vi kommenterer ikke noe som er relatert til juridiske eller forvaltningsmessige tema. Stevninger er en normal del av krav om informasjon. Når vi mottar slike samarbeider vi selvfølgelig, sier pressetalsmann David Wells i Goldman Sachs til nyhetsbyrået Bloomberg.
Hva utløste finanskrisen?
Den 600-siders rapporten som ble lagt frem i midten av mars dreier seg om årsaken til finanskrisen, og prøver å belyse opptakten til det som utløste fullstendig stillstand i kredittmarkedene.
Goldman Sachs Group, Inc.
Dette sendte investeringsbankene Bear Stearns og Lehman Brothers utfor stupet, og forårsaket den verste finansielle krisen verden har sett siden Den store depresjonen i USA på 1930-tallet.
Nå rettes det altså nok en gang kraftig skyts mot det mest suksessrike og omdiskuterte finanskonsernet på Wall Street.
- Våre undersøkelser fant et finansielt ormebol av grådighet, interessekonflikter og feilaktighet, uttalte senator Carl Levin til CNN Money i mars.
Rapporten mer enn antyder at Goldman bidro til å utløse finanskrisen i 2008 med aggressiv markedsføring av verdiløse eiendomsrelaterte obligasjoner, samtidig som de skal ha veddet mot – og tjent grovt på sine egne kunder.
Flere av bankens sjefer var innkalt til høring i senatet i 2010. De avviste alle at de har gjort noe galt.
LES OGSÅ: - Goldman Sachs er den perfekte drapsmaskin
Forlik
Goldman Sachs har allerede betalt 550 millioner dollar i et forlik med amerikanske finansmyndigheter (SEC).
Sentralt i SECs etterforskning av Goldman var det komplekse finansinstrumentet Abacus 2007-ACI, som lå til grunn for siktelsen fra SEC i første omgang.
Ifølge SEC førte banken klientene bak lyset da de ikke informerte dem om risikoen ved Abacus-instrumentene, som tapte all sin verdi etter finanssammenbruddet.
De komplekse finansinstrumentene som ble omsatt av Goldman og andre banker, «gjorde ubotelig skade på folk som aldri hadde hørt om CDO-er, eller boliglånsbaserte derivater» uttalte kritikerne den gang.
- De slipper unna med bot
Skulle deler av ledelsen i Goldman Sachs bli dømt i en straffesak, vil dette være den første dommen av et Wall Street-selskap i etterkant av finanskrisen.
Om de blir dømt er dog en annen sak.
Analytiker Brad Hintz i finanskonsernet Sanford C. Bernstein & Co. skriver i en analyse at han ikke tror at Goldman vil bli dømt.
- Dersom en påstått overtredelse blir funnet gjennom en etterforskning av Goldman, forventer vi en fornuftig respons fra justisdepartementet.
- I verste fall vil en «too big to fail» bank som Goldman bli idømt en betydelig bot, og i en periode må de venne seg til å måtte rapportere tett til myndighetene, skriver analytikeren, ifølge Business Insider.
LES OGSÅ: