Sissener om søksmålet mot Tesla-sjefen: – Jeg tror ikke man blir kvitt Musk

Tesla-shorter Jan Petter Sissener tror ikke Musk forsvinner fra Tesla selv om han blir dømt til å trekke seg som leder av selskapet.

OVERRASKET: Investor Jan Petter Sissener er overrasket over at SEC ikke har tatt ut en bredere tiltale mot Tesla-sjef Elon Musk.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

– Jeg er ikke overrasket, sier landets kanskje mest kjente Tesla-kritiker Jan Petter Sissener til E24 om at det amerikanske finanstilsynet (SEC) har åpnet bedragerisak mot Tesla-sjef Elon Musk.

Allerede samme dag som Musk skrev på Twitter at at han vurderte å ta selskapet av børs, uttalte Sissener til E24 at han var usikker på om meldingen var lovlig.

Investoren som har shortet Tesla-aksjen, altså veddet på at aksjen skal falle i verdi, oppholder seg for tiden i Spania. Han snakker likevel villig om den siste utviklingen.

Les også: (+) Derfor kollapset Elon Musks plan om å ta Tesla av børs

– Jeg er derimot overrasket over at tiltalen ikke er større. Det har åpenbart vært en forfordeling av informasjon til markedet, der noen har visst at Musk gikk med planer om å ta selskapet av børs, mens oss andre var helt uvitende, sier Sissener.

Årsaken til at de SEC har valgt å saksøke Musk er den mye omdiskuterte tweeten han sendte ut 7. august. Der varslet Tesla-sjefen at han vurderte å ta selskapet av børs og at finansieringen var i orden.

Dette mener SEC var å gi falsk og villedende informasjon til investorene, ifølge Bloomberg.

50 milliarder forsvant

Musk sa i en uttalelse til CNBC sent torsdag kveld at han mener søksmålet er «uberettiget» og at avgjørelsen gjorde ham «svært trist og skuffet».

Etterpå gikk også styret i bilprodusenten ut og erklærte at de hadde «full tillit» til sjefen.

Da Wall Street åpnet fredag ettermiddag forsvant 50 milliarder kroner av selskapets børsverdi på et øyeblikk. Totalt falt Tesla-aksjen 14 prosent.

– Selskapet er fortsatt verdt 45 milliarder dollar på børsen, så jeg tror aksjen fortsatt har en god vei å gå, sier Sissener.

Dagens Næringsliv skrev i august at Sissener satset 145 millioner kroner på at aksjen faller.

– Hvordan går det med shortposisjonen din i selskapet?

– Den går det meget bra med, sier Sissener.

SEC har i sin begjæring til en domstol på Manhattan i New York skrevet at de ønsker at Musk skal idømmes bøter. I tillegg er et av kravene at Musk ikke lenger skal kunne være toppsjef eller styremedlem i børsnoterte selskap.

Dermed kan utfallet av saken bli at Musk må trekke seg som administrerende direktør i Tesla.

Les også

50 milliarder kroner forsvant i åpningen

Kan få en annen stilling

Sissener tror ikke at en dom betyr at Musk forsvinner helt fra selskapet.

– Han kan være utviklingssjef eller få en annen stilling. Jeg tror ikke man blir kvitt Musk i Tesla. Så er jo spørsmålet hvordan en slik beslutning vil se ut, sier Sissener.

– Hvor alvorlig er denne saken for Musk?

– Det er veldig alvorlig for han. Så er det helt avhengig av hvor alvorlig tiltalen til slutt blir. Det er jo snakk om kursmanipulasjon, som jo er veldig alvorlig, sier Sissener.

Han understreker at han ikke kan amerikansk lovgivning godt nok, men at han ikke kan forstå om ikke dette blir tatt svært alvorlig også i USA.

Analysefirmaet Morningstar skriver i en kommentar fredag at risikoen for at Elon Musk ikke lenger får lede Tesla er det som har mest betydning for investorer.

Les også

Tidligere GM-topp: Tesla er på vei mot kirkegården

«Musk er i praksis Tesla»

Morningstar-strateg David Whiston skriver i en vurdering at «Musk i praksis er Tesla», og at uten ham er elbilprodusenten «kun en kapitalintensiv bilprodusent som brenner kontanter med for mye gjeld».

– Vi så på Musk' tweet om «finansiering sikret» og en senere tweet samme dagen som sa at det eneste uforutsette før en avtale var en aksjonæravstemning, som et klart tegn på at han hadde en muntlig, om ikke skriftlig, avtale om finansiering, skriver Whiston før han fortsetter.

– Dersom SEC kan bevise at dette ikke var sant, kan Tesla måtte forhandle med SEC for å beholde Musk som leder av selskapet.

Morningstar tallfester også Musks verdi. Uten ham vil Teslas gjennomsnittlige kapitalkostnad stige til 12 fra 10 prosent, beregner analysefirmaet.

Morningstars verdiestimat på Tesla-aksjen er 179 dollar med Musk – og 126 dollar uten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Oljefondet kan bli værende i Tesla til tross for børsexit

  2. Sissener kaller Musk «fullstendig useriøs» etter Twitter-utspill

  3. Varslet børsexit sendte Tesla-aksjen i turbogir

  4. JP Morgan tror ikke på Musks finansiering: Tesla-aksjen hentet seg inn etter kraftig fall

  5. Betalt innhold

    Derfor kollapset Elon Musks plan om å ta Tesla av børs