Aluminiumsprisen stiger: Hydro-stenging skaper globale bølger

Hydros stenging av verdens største aluminaraffineri får globale følger. Aluminiumsprisen hopper tre prosent, skriver WSJ.

SKAPER BØLGER: Aluminiumsprisen stiger etter at Hydro stenger ned hele produksjonen ved verdens største aluminaraffineri Alunorte i Brasil. Alumina er en sentral råvare i produksjonen av aluminium. Her inspiserer Hydro et av bauksittdeponiene ved Alunorte etter kraftig regnskyll i februar.
Publisert:

Alumina er en svært viktig råvare for Norsk Hydro og alle andre aluminiumsselskaper, siden det kreves rundt to tonn alumina for å lage ett tonn aluminium.

Nyheten om at Norsk Hydro stenger verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil, skaper ytterligere bølger etter en periode med uro i aluminiumsbransjen globalt.

Aluminiumsprisen stiger tre prosent til 2.174 dollar per tonn etter nyheten, ifølge Wall Street Journal.

– Bekymringen for strammere tilbud vedvarer etter at det kan ta ett år å få det brasilianske raffineriet Alunorte tilbake til et normalt produksjonsnivå, sier analytikerne i ANZ, ifølge Reuters.

Les på E24+

«Panikkmodus» etter Alunortes fall: Disse anleggene inntar verdenstoppen

Selskapet har så langt ikke gitt en tidshorisont for hvor lenge anlegget vil være stengt, eller hvor lang tid det vil ta å starte det opp igjen.

Hydro-aksjen falt rundt 13 prosent etter nyheten onsdag, noe som kuttet selskapets børsverdi med rundt 13 milliarder kroner sammenlignet med dagen før.

Les mer: Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

Flere dårlige nyheter

Nyheten fra Alunorte kommer etter at raffineriet har gått for halv maskin siden mars, og samtidig som USA-sanksjoner truer en annen stor produsent, russiske Rusal. I tillegg har det vært streik ved Alcoas aluminaraffinerier i Australia.

Les mer: Brasil-bråk, USA-sanksjoner og Australia-streik: Derfor har aluminaprisen skutt i været

Bransjens utfordringer med å sikre seg nok av råvaren alumina har løftet prisene.

– Aluminaprisen reflekterer jo at det er et ekstremt stramt marked, til dels preget av stor usikkerhet på tilbudssiden fremover, sa finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro til E24 i september.

Prisen har vært høyere

Prisen på ferdigprodusert aluminium onsdag er den høyeste på fem uker, ifølge Reuters. Prisen er likevel fortsatt lavere enn ved starten av året, da den lå på 2.280 dollar tonnet.

Aluminiumsprisen nådde årets høyeste nivå i april, da den klatret over 2.500 dollar tonnet, etter at USA varslet sanksjoner mot Rusal.

I verste fall kan norske smelteverk rammes hvis Alunorte ikke får starte opp igjen snart. I løpet av noen måneder kan det bli vanskelig for selskapet å sikre seg nok alumina til å drive produksjonen i Norge, skriver energibransjebladet Montel.

Les mer: Norske Hydro-verk trues av Brasil-trøbbel: Du kan få strømrabatt

Publisert:

Her kan du lese mer om