Aluminiumsgigant ber Trump om toll-fritak

USAs toll på import av aluminium skulle gagne selskaper som Alcoa. Nå ber aluminiumsgiganten om fritak for sin import av aluminium fra Canada.

ØNSKER FRITAK: Aluminiumsselskapet Alcoa ber USAs regjering om fritak fra tollen på 10 prosent på import av aluminium fra Canada, som selskapet hevder vil koste over 800 millioner kroner. Bilder er fra selskapets anlegg i Warrick, Indiana.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Aluminiumsgiganten Alcoa ber USAs president Donald Trump om fritak fra tollen på 10 prosent på import av aluminium fra Canada.

Det skriver New York Times og Wall Street Journal.

Tollsatsene som ble innført tidligere i år skulle hjelpe amerikanske stål- og aluminiumsprodusenter, men søknaden fra Hydro-konkurrent Alcoa viser at reglene også kan få utilsiktede konsekvenser for mange selskaper, skriver New York Times.

Alcoa nedjusterte i forrige måned sitt forventede brutto driftsresultat (ebitda) for 2018 til mellom 3 milliarder og 3,2 milliarder dollar.

Det er 500 millioner dollar lavere enn det tidligere anslaget på 3,5-3,7 milliarder dollar, og selskapet skylder blant annet på Trumps importtoller.

«Det nye anslaget for året som helhet henspeiler på dagens markedspriser, toll på importert aluminium, økte energikostnader og noen driftsmessige forhold», skrev Alcoa da selskapet la frem kvartalstall 19. juli.

Selskapet skrev at det tapte 15 millioner dollar i andre kvartal som følge av at USA innførte toll på import av aluminium fra blant andre Canada fra 1. juni.

Taper 820 millioner årlig

Da tallene ble lagt frem sa Alcoas finansdirektør at selskapets kostnader ville øke med rundt 100 millioner dollar (820 millioner kroner) i året på grunn av tollen på import fra Canada, ifølge New York Times.

Dette bidro til at aksjen falt over 13 prosent, og fortsatt har den til gode å hente seg inn igjen. Så langt i år er Alcoa-aksjen ned 20,7 prosent til 42,72 dollar.

Alcoa importerer aluminium til USA fra sine tre smelteverk i Canada, og selskapet sier ifølge amerikanske aviser at det ikke er nok tilgang i USA på de legeringene det trenger for å lage drikkebokser i aluminium.

Ifølge Wall Street Journal er det ikke enorme mengder selskapet vil importere. Søknaden om unntak gjelder for 40.000 tonn med spesiallegeringer fra Quebec i Canada, som det ifølge Alcoa ikke er mulig å få tak i hjemme i USA.

Selv om man startet opp anlegg i USA som tidligere var nedstengt, ville USA likevel måtte importere fra Canada, ifølge selskapet.

Toll på Canada og EU

Det var i slutten av mai at USAs regjering bekreftet at også EU, Canada og Mexico ville få 10 prosent toll på aluminium og 25 prosent toll på stål som selges til USA. Disse landene hadde tidligere fått unntak fra tollen.

Også motorsykkelprodusenten Harley-Davidson, Caterpillar som lager bygg- og anleggsmaskiner og Whirlpool som lager hvitevarer opplever økte kostnader på grunn av tollene. Det gjelder også Coca-Cola, som kjøper aluminiumsbokser.

Nå planlegger Trump enda flere tariffer. Sist truet administrasjonen med opptil 25 prosent toll på varer for 200 milliarder dollar fra Kina.

Les mer: Vurderer høyere Kina-toll

Det blir opp til USAs handelsdepartement om aluminiumsselskapet skal få unntak fra tollen for sin import fra Canada. Andre amerikanske selskaper kan protestere på Alcoas søknad hvis de hevder å kunne levere samme vare produsert i USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Alcoa
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Canada innfører hevntoll: – Vi kommer ikke til å gi oss

  2. Norge går til sak mot Trumps metalltoll

  3. Trump truer Europa med biltoll

  4. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll

  5. Trump gjeninnfører toller mot Brasil og Argentina