Analytiker om redningsplan: – Det eneste som taler for Seadrill er Fredriksen

Det gjeldstyngede riggselskapet letter litt på sløret om hvordan en redningsplan kan se ut. Men fortsatt er det store usikkerhetsmomenter, mener analytikere.

GJELDSKRISE: Seadrill, der skipsreder John Fredriksen er største eier, arbeider med å rydde opp i milliardgjelden.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Mens klokken tikker stadig nærmere bankenes frist 12. september for Seadrill, slapp riggkjempen torsdag morgen resultatene for andre kvartal.

Selv om selskapet både gikk med milliardunderskudd, og varslet enda tøffere tider utover høsten, var det imidlertid arbeidet med den finansielle restruktureringen av milliardgjelden som stjal det meste av oppmerksomheten.

Seadrills relativt ferske konsernsjef, Anton Dibowitz, fortalte at restruktureringsplanen «er et godt stykke på vei og trolig vil bli gjennomført gjennom en Chapter 11-prosess på eller før 12. september 2017».

Dette er konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning. Les mer: Alt du må vite om Chapter 11

Med noen forbehold redegjorde Seadrill for hvordan en redningsplan av selskapet trolig vil se ut. Først og fremst innebærer den at man henter inn rundt én milliard dollar (7,9 milliarder kroner med dagens kurs) i enten en aksjeemisjon, nye obligasjonslån eller en kombinasjon.

Seadrill sier også at planen trolig vil bety at bankene går med på å forlenge låneforfallene med fem år, utsette avdragsbetalinger og at obligasjonseierne må gå med på en kraftig nedskrivning eller konvertering til aksjer av deres lån.

Også andre aktører som skipsverft må regne med tap. Budskapet om at aksjonærene vil sitte igjen med minimalt eller null verdier, ble også gjentatt.

Tror ny kapital vil bestemme

Selv om Seadrill har lettet noe på sløret om hvilke elementer som kan inngå i restruktureringen, er det fortsatt høyt usikkert hvordan en gjeldsløsning vil bli seende ut, ifølge analytiker Magnus Olsvik i Swedbank.

– Vi vet ingenting om hvordan en løsning vil se ut. Det får vi vente to-tre uker til på. Da vet vi hvordan det kommer til å se ut. Det eneste nytt i dag var at de forventer én milliard dollar i ny kapital og fem års forlengelse på bankfasiliteter, sier han til E24.

– Hvordan det kommer til å se ut på den andre siden vet vi ikke mer om i dag enn i går, sier analytikeren.

Et stridsspørsmål i restruktureringer er hvordan verdiene og eventuelle tap (nedskrivninger) skal fordeles mellom forskjellige interessegrupper.

I Seadrills tilfelle har selskapet totale forpliktelser på 10,8 milliarder dollar. 9,1 milliarder av dette er utestående lån og obligasjoner.

Bankene hadde ved utgangen av kvartalet 5,9 milliarder dollar i utestående gjeld som er pantsikret i flåten. I tillegg kommer lån med variabel rente på 835 millioner dollar.

Til slutt kommer de usikrede obligasjonene på totalt 2,3 milliarder dollar.

Seadrill hadde ifølge regnskapet 1,3 milliarder dollar i kontantbeholdningen, og hverken det eller dagens inntjening er nok til å betjene gjelden på sikt. Bare frem til neste sommer forfaller gjeld på totalt 3,8 milliarder dollar.

Olsvik sier det blir interessant å se hvem som skal bidra med den nye kapitalen.

– De som gjør det er sannsynligvis de som kommer til å bestemme litt over hvem som kommer til å sitte med eierskapet på den andre siden av tunnelen.

Mener bankene må godta tap

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet har fulgt Seadrills redningsforsøk hele veien, og påpeker at bankene så langt i restruktureringene som har vært i kjølvannet av oljekrisen har vegret seg for å ta noe tap som helst.

Han håper bankene gjør et unntak i Seadrills tilfelle, rett og slett fordi han tviler på at Seadrill vil klare å nedbetale noe særlig av gjelden hvis de ikke gjør det.

– Jeg hadde håpet, og håper fortsatt at Fredriksen-systemet er stort nok til at bankene må ta et tap her. Hvis ikke, frykter jeg resultatet blir at man egentlig bare skyver på problemene, sier Hauglund.

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

Han begrunner dette med at markedet for dypvannsenheter som Seadrill er tungt inne i fortsatt er svært utfordrende, og mener at et utfall der bankene nekter å ta noe tap kan føre til at det blir mindre interessant for investorene å spytte inn friske penger.

Hauglund peker på at hvis man ser bort fra de andre selskapene i Seadrill-systemet, som nå har blitt skjermet fra å bli dratt ned i noe dragsug ved en konkursbeskyttelse, så har Seadrill Limited en ordrereserve på 3,1 milliarder dollar.

Gitt en brutto driftsmargin på 46 prosent per dags dato (EBITDA-margin) har Seadrill 1,4 milliarder dollar som skal betjene gjeld, avskrivninger og andre kostnader enn løpende drift.

Gitt kontantbeholdningen på 1,3 milliarder dollar (ned 200 millioner i kvartalet) og de 10,8 milliarder dollarene i totale finansielle forpliktelser mener Hauglund det skal mye til før Seadrill klarer å gjøre noe mer enn å betale renter – såfremt ikke både banker og obligasjonseiere skriver ned gjelden.

– Både i Songa og BW Offshore er forholdet mellom kommende inntjening og gjeld langt bedre, men i Seadrill henger det ikke sammen, sier Hauglund, og fortsetter:

– Det eneste som taler for Seadrill er John Fredriksen. All honnør til han for at han har sittet i aksjen hele veien og støttet prosessen med å rydde opp. Han kunne solgt seg ut for lengst.

Alternativet er langt verre

Hauglund mener også Seadrill har fordelen av gode operasjonelle resultater og en solid troverdighet ute i felt. Selskapets anseelse blant oljeselskapene mener han taler til Seadrills fordel på sikt.

Han mener det eneste bærekraftige løsningen er at det kommer ny kapital inn, og at alle kreditorer tar tap, enten direkte eller ved at obligasjoner konverteres til aksjer. Han mener alternativet til en løsning der Seadrill overlever er langt verre:

– I et salgsscenario der bankene tar over riggene og må selge dem, så blir det et blodbad. Vi ser jo hva Borr Drilling (Trøims nye riggselskap, journ.anm.) har kjøpt de oppjekkbare riggene for av blant andre Transocean. Det er nesten halve prisen av et nybygg, sier Hauglund.

Seadrills flåte er ifølge regnskapet bokført til drøye 15 milliarder dollar, noe både Hauglund og andre eksperter har stilt spørsmål ved tidligere. Dagens markedsverdi er trolig langt lavere.

Hauglund peker på at dagens bokførte egenkapital på rundt 10 milliarder dollar gir 146 kroner per aksje. Til sammenligning handles aksjen for under 2 kroner per aksje torsdag.

Les også

Trøims riggselskap vil på Oslo Børs

– Det store spørsmålet

Analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets skriver i et notat at «det store spørsmålet fortsatt gjenstår», om hvordan egenkapitalen etter restruktureringen i Seadrill vil bli fordelt mellom de usikrede obligasjonene som blir konvertert til aksjer og de som skyter inn én milliard dollar i friske penger.

Meglerhuset venter fortsatt at alle store obligasjonseiere som blir med i den nye kapitalinnhentingen får delta på like betingelser som dagens hovedeier John Fredriksen og andre tredjeparter som eventuelt deltar.

Les også

Seadrill tar gjeldsgrep før mulig konkursbeskyttelsesprosess

Etter oppdateringene onsdag, mener analytikeren at Seadrill nå gir «mer eksplisitte uttalelser om tidspunkt og form i restruktureringen enn noen gang tidligere».

Selve resultatrapporten var sterk, konkluderer Stormyr i sitt notat, der det vises til at det underliggende brutto driftsresultatet på 264 millioner dollar overgikk markedets forventninger.

Har frist til 14. september

Den kompliserte prosessen der en rekke aktører må bli enige for å rydde opp i milliardgjelden har nå pågått siden februar i fjor, men stadig blitt utsatt.

Senest i slutten av juli meldte Seadrill at selskapet hadde fått avtale med sine banker om at de kan fortsette forhandlingene om en refinansiering frem til 12. september.

Långiverne gikk da med på å utsette låneforfall frem til 14. september.

Les også

Seadrill lover aksjonærene minimalt igjen

Les også

Seadrill-sjefen: – Jeg stikker ikke

Les også

Nordeas Seadrill-kursmål: Én krone

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill
  2. John Fredriksen

Flere artikler

  1. Tror Seadrill kan bryte flere gjeldsbånd

  2. Tjente 130 mill. på ellevill Seadrill-oppgang

  3. Obligasjonsinvestor om Seadrills nye gjeldspakke: – En bedre deal

  4. Her er floken Seadrill må løse

  5. Milliardplan skal redde Seadrill fra konkurs