Deutsche Bank til værs etter milliardforlik

Deutsche Banks aksjekurs skyter i været på nyheten om at storbanken inngår et milliardforlik med USA på 63 milliarder kroner.

MILLIARDERSTATNING: Deutsche Bank må betale 7,2 milliarder for rollen banken spilte før finanskrisen. Markedet reagerer imidlertid positivt på gigantbeløpet.
  • Mathias Vedeler
Publisert:

I skrivende stund er aksjen opp fire prosent på Frankfurt-børsen.

Forliket på 7,2 milliarder dollar – eller 63 milliarder kroner – er tilsynelatende høyt, men markedet reagerer åpenbart positivt på at beløpet er halvparten så stort som det USA opprinnelig krevde.

Deutsche Bank har vært i hardt vær lenge, og det toppet seg tidligere i år da USA krevde hele 14 milliarder dollar for rollen Deutsche spilte før finanskrisen i 2008.

En utløsende årsak til finanskrisen var banknæringens utlånspraksis i USA. Mennesker uten tilstrekkelig inntekt eller kapital fikk boliglån med kompliserte renteordninger.

De råtne boliglånene ble deretter pakket sammen med andre boliglån i finansielle produkter som lot investorer sjonglere med tapsrisikoen – såkalte kredittderivater.

Slik fremsto boliglånene langt bedre enn de faktisk var.

Kjempebot

Deutsche Bank var en av aktørene som solgte slike produkter, og det er dette banken nå må betale enorm erstatning for.

I tillegg til å ha solgt de råtne boliglånene som sikre investeringsprodukter, veddet banken selv på at markedet ville krasje, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pengene banken nå må betale består av en bot på 3,1 milliarder dollar og 4,1 milliarder dollar i erstatning til kundene. Erstatningen vil ikke bli betalt i sin helhet umiddelbart, men gradvis over de neste årene.

BYKS: Deutsche-aksjen på Frankfurt-børsen reagerte umiddelbart da nyheten om forliket ble kjent.

Flere andre banker har måttet punge ut for finanskrisen allerede.

Bank of America inngikk et forlik om å betale å betale 16,7 milliarder dollar i erstatning. Franske BNP Paribas har betalt 8,9 milliarder dollar.

Problemer i vente

Deutsche Bank skiller seg imidlertid ut fordi banken allerede sliter økonomisk, og har en rekke andre saker hengende over seg.

Deutsches aksjekurs har falt hele 90 prosent siden toppen i 2007 – rett før finanskrisen.

I fjor tapte Deutsche rundt 62 milliarder kroner.

I tillegg står potensielle andre dyre søksmål for døren: Banken blir blant annet gransket for valutamanipulasjon, deler av sin virksomhet innen råvarer og milliardoverføringer banken har sendt fra Russland.

Deutsche Bank har satt av totalt 6,2 milliarder dollar til søksmålene – altså mindre enn det de nå må betale bare for finanskrisen.

Det er blitt spekulert på om Deutsche må hente ny kapital for komme seg ut av problemene. Administrerende direktør John Cryan har imidlertid uttalt at han vil unngå dette, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I et internt brev som Bloomberg har fått tilgang til, skriver Deutsche at boten ikke vil påvirke bankens evne til å betale på obligasjonslånene sine.

Milliardforlik for Credit Suisse

Fredag ble det også kjent at også den sveitsiske storbanken Credit Suisse har inngått et forlik med amerikanske myndigheter. Banken skal betale over fem milliarder dollar for sin rolle før finanskrisen.

Betalingen består av en bot på 2,48 milliarder dollar til det amerikanske justisdepartementet, opplyser Credit Suisse i en uttalelse. I tillegg skal banken betale 2,8 milliarder dollar i erstatning til kunder over en femårsperiode.

Forliket må godkjennes av styret i banken før det er endelig vedtatt.

Les også

Deutsche Bank betaler over 7 milliarder dollar

Les også

Storbank godtar milliardforlik med USA

Les også

Renteoppgangen som aldri kom: Derfor makter ikke USAs sentralbank å heve renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Deutsche Bank
  2. Finanskrisen
  3. USA

Flere artikler

  1. Storbank godtar milliardforlik med USA

  2. Milliardbøter til Deutsche Bank for hvitvasking

  3. Deutsche Bank betaler over 7 milliarder dollar

  4. Deutsche Bank inngår milliardforlik om rentefiksing

  5. Krise i Deutsche Bank: Sjefen nekter for at han skal slutte