– Alt tyder på at de fleste har fulgt styrets anbefaling

Det nylig avgåtte styret i Hafslund ASA anbefalte minoritetsaksjonærene om ikke å akseptere tilbudet fra Oslo kommune, men heller gå rettens vei for å avgjøre prisen. Styreleder Birger Magnus mener de fleste kommer til å følge anbefalingen.

MOT RETTEN: Oslo kommune tvangsinnløser aksjene til minoritetsaksjonærene i Hafslund. Etter anbefaling fra det nylig avgåtte styret, ser de fleste aksjonærene mot et rettslig skjønn for å avgjøre den endelige prisen.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Ida Bing
Publisert:,

Det heleide kommunale selskapet Oslo Energi Holding, Oslo kommune, har tidligere i år varslet et bud på 96,76 kroner på de resterende aksjene i Hafslund etter å ha kjøpt finske Fortums aksjepost og kommet over en eierandel på 90 prosent.

Med en eierandel på over 90 prosent kan det kommunale selskapet tvangsinnløse de øvrige aksjonærene som ikke aksepterer prisen, noe kommunen nå har gjort.

Aksjonærene i Hafslund ble tilbudt 96,76 kroner per aksje tidligere i sommer, men flere varslet at de ikke kom til å godta tilbudet. Aksjonærene må gå til retten hvis de ønsker å klage på prisen.

I juni gikk styreleder i Hafslund ut og advarte minoritetsaksjonærene å ta tilbudet fra Oslo kommune på 96,76 kroner.

Styreleder i Hafslund, Birger Magnus, mente at det ikke er i aksjonærenes økonomiske interesse å akseptere budet, men i stedet la prisen bli fastsatt ved rettslig skjønn.

Den anbefalingen har styret holdt fast ved frem til det gikk av denne uken.

Les også

Hafslund-aksjonærer kan gi Oslo milliard-regning

– Styret har opprettholdt den opprinnelige anbefalingen, sier Magnus til E24.

Det ser ut til at minoritetsaksjonærene i stor grad har fulgt denne anbefalingen om å la den endelige prisen bestemmes gjennom rettslig skjønn.

– Vi har gitt en anbefaling som det ser ut til at minoritetsaksjonærene stort sett har fulgt så langt. Omlag 5 prosent av de resterende minoritetsaksjonærene har akseptert tilbudet, så det tyder på at de fleste har fulgt styrets anbefaling, sier Magnus.

Følger anbefalingen

Minoritetsaksjonærene har eid omlag 10 prosent av den totale aksjekapitalen før tvangsinnløsningen. Akseptgraden på Oslo kommunes tilbud er blitt omlag 5 prosent siden tilbudet ble fremsatt:

* I børsmeldingen av 28. juli kommer det frem at den endelige registreringen av aksepter ligger på tilsammen 172.400.77 aksjer totalt, både for A- og B-aksjer. Da med Oslo kommune og Fortum på eiersiden, som innehar tilsammen over 171 millioner av disse.

* Antallet aksjer blant minoritetsaksjonærene som aksepterte tilbudet ligger dermed på 973.774 aksjer totalt, eller 0,56 prosent.

Det er stigningen i tidsrommet mellom det første tilbudet kom fra kommunen og fram til dags dato, som viser til at omlag 5 prosent av aksjonærene har takket ja til tilbudet. Dette er altså 0,56 prosent av den totale aksjekapitalen.

Birger Magnus, Styreleder i Hafslund ASA.

Foto: Anette Karlsen NTB scanpix

Styreleder Magnus mener det vitner om at de nå følger anbefalingen om å få vederlaget for aksjene fastsatt ved rettslig skjønn basert på selskapets underliggende verdier.

SpareBank 1 Markets har regnet seg frem til at selskapets underliggende verdier er 139 kroner per aksje, dersom man tar utgangspunkt i forventede transaksjonsverdier i dag.

– Aksjonærene behøver ikke gjøre noe nå, men innen oktober ha krevd rettslig skjønn. De har fremdeles tid på seg, sier Magnus til E24.

Håper kommunen begjærer skjønnet

– Hva tenker du om prosessen fremover nå?

– Selve prosessen er ikke tydelig definert ennå, og den kan forløpe på flere måter. Det beste hadde jo vært om Oslo kommune selv begjærer et rettslig skjønn. Da ville det bli en enkel og tydelig prosess for alle, sier Magnus.

Les også

Oslo kommune tvinger ut minoritetsaksjonærene i Hafslund

Han mener at i stedet for at hver småaksjonær selv må starte opp en prosess, kan Oslo kommune etablere de rettslige skjønnet.

– Det er opp til hver enkelt aksjonær om de vil kreve et rettslig skjønn. Men hadde kommunen begjært dette, ville en slik prosess tatt vare på det hele, slik at ikke hver enkelt aksjonær må håndtere dette, sier Magnus.

Les også

Rett til slaktebenken: Oslo kommune vil kjøpe tilbake og dele opp Hafslund

Les også

Hafslund-oppkjøp: Johansen slår tilbake etter minister-kritikk

Les også

Styret i Hafslund fraråder å akseptere tilbudet fra Oslo kommune

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Fortum
 3. Hafslund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oslo kommune tvinger ut minoritetsaksjonærene i Hafslund

 2. Styret i Hafslund fraråder å akseptere tilbudet fra Oslo kommune

 3. Betalt innhold

  Hafslund-styret ber aksjonærene gå til retten

 4. Annonsørinnhold

 5. DN: Kampen om Hafslund ender i retten

 6. Hafslund-aksjonærer kan gi Oslo-selskap ekstraregning