Prishopp verdt milliarder for Norsk Hydro

Håp om Kina-kutt drar aluminimumsprisen til sitt høyeste nivå på nesten to år.

RALLY: Selv om Hydro-aksjen faller litt tilbake onsdag, er oppgangen det siste året på over 70 prosent. Her fra testing av aluminium på Hydro Karmøy.

Foto: Norsk Hydro, pressebilde
Publisert:,

Etter å ha falt til laveste nivå siden finanskrisen høsten for to år siden, begynte aluminiumsprisen å bevege seg oppover igjen gjennom fjoråret.

Oppgangen har fortsatt inn i det nye året, og har nådd høyeste nivå siden mai 2015.

Fra bunnen i november 2015 har nøkkelprisene på aluminium på metallbørsen LME i London klatret med hele 30 prosent.

Kanskje ikke helt uventet har aluminiumsselskapet Norsk Hydro derfor blitt løftet betydelig på Oslo Børs, i takt med aluminiumsprisene.

Hydro-aksjen har gått fra rundt 28 til over 48 kroner det siste året, mens oppgangen siden nyttårsrakettene gikk i været er på småpene 16 prosent.

På onsdagens kurs, som var innom høyeste nivå siden 2008 før den falt litt tilbake igjen, prises egenkapitalen til 99 milliarder kroner, som gjør selskapet til det fjerde største på Oslo Børs målt etter markedsverdi.

Hydros inntjening påvirkes blant annet av valutasvingninger og ikke minst aluminiumspris.

For den siste faktoren oppgir Hydro at en økning i prisen på 10 prosent vil gi en bedring i det årlige underliggende driftsresultatet på tre milliarder kroner, alt annet holdt likt.

Hvorfor drives prisen opp?

Den siste tidens prisoppgang på lettmetallet har to viktige drivere, ifølge analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets.

– Det ene er økende fokus i markedet på potensielle antidumpingtiltak, sier Veddeng, som viser til at USA har klaget Kina inn for WTO med påstander om subsidiering av aluminiumsindustrien.

I klagen, som ble sendt Verdens handelsorganisasjon tidligere i januar under den daværende Obama-administrasjonen, anklages Kina for subsidiering av produsentene av primæraluminium gjennom blant annet lån til under markedsrente.

(saken fortsetter under grafen.)

Nøkkelprisen på aluminium (tremånederskontrakten på London Metal Exchange) har steget 11 prosent hittil i januar, til 1.866 dollar per tonn. Fra bunnen i mai 2015 er oppgangen på rundt 30 prosent.

Foto: Infront

– Prosessen tar selvfølgelig langt tid, men om Kina blir funnet «skyldig» må de enten stenge ned eller slutte å subsidiere produksjonen. Det er positivt for aluminiumsmarkedet, sier analytikeren.

Produserer halvparten av verdens aluminium

Ifølge statistikk fra industriorganisasjonen International Aluminium Institute står Kina for over halvparten av verdens aluminiumsproduksjon. Endringer i produksjonen og hvor mye landet eksporterer har dermed stor betydning for aluminiumsmarkedet.

– Utfordringen for aluminiumsindustrien spesielt etter finanskrisen har vært altfor mye aluminium i markedet. Det skyldes at statskontrollerte aluminiumsprodusenter i Kina har oversvømt markedet, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Les også

Hydro skal investere 24 milliarder på fire år

– I det lange løp kan selv ikke Kina drive med storstilt subsidiering av aluminiums- eller gjødselindustrien. Det har med økonomi å gjøre, og om det er lov i forhold til reglene om frihandel. I det lange løp vil situasjonen sannsynligvis bli bedre for Hydro og Yara, tror Berntsen.

Produksjonen har steget betydelig de siste årene. Mens Kina ifølge IAI-tallene produserte drøyt 20 millioner tonn aluminium i 2011 var produksjonen i fjor på 31,6 millioner tonn.

saken fortsetter under

Produksjon av primæraluminium målt i tusen tonn, ifølge statistikk fra industriorganisasjonen International Aluminium Institute. Den viser at Kina i 2016 sto for 31,6 millioner tonn av verdens produksjon på 58,2 millioner tonn.

Foto: Skjermdump: International Aluminium Institute

– Nedgangen i aluminiumsprisen fra 2014 var drevet av overkapasitet i spesielt Kina. Man har ventet på at det skulle gjøre noe med overkapasiteten. Men de har ikke gjort noe enda – i desember var aluminiumsproduksjonen opp 15 prosent år over år, sier Veddeng.

Signal om lavere Kina-produksjon

Men nylig har det kommet signaler om at verdens nest største økonomi har planer om å stenge ned produksjonskapasitet i vinter for å få bukt med forurensingsproblemer.

– Den andre delen er at Kina i lengre tid har vært plaget av luftforurensing, sier Veddeng, som påpeker at problemene delvis skyldes kullbaserte kraftverk som produserer strøm til aluminiumsindustrien.

– I det siste har det kommet meldinger om at de ønsker å håndtere det ved å stenge ned aluminiumskapasitet. Den siste meldingen er at de skal stenge ned opptil tre millioner tonn fra november til mars, sier han.

Les også

Sterkere enn ventet fra Norsk Hydro

For balansen mellom tilbud og etterspørsel beregner analytikeren at lavere Kina-produksjon vil være til god hjelp.

– Hvis de påståtte nedstengningene ikke skjer vil aluminiumsmarkedet være i rundt 2,5-3 millioner tonn i overskudd i Kina. I resten av verden er man rundt 1,5 millioner tonn i underskudd. Det globale overskuddet er mellom 1 og 1,5 millioner tonn, sier Veddeng, som fortsetter:

– Hvis kineserne stenger ned opptil 3 millioner tonn i et par måneder vil det ha en klart positivt effekt. Det vil ikke ta markedet i balanse, men det hjelper en god del på vei.

Hydro legger frem resultatregnskapet for fjerde kvartal 2016 den 9. februar.

Her kan du lese mer om