Fra aksjekrakk til kursfest: Dette er vinner- og taperaksjene på Oslo Børs i år

Mens stabilitet er stikkordet for Børsen hittil i 2017, har utslagene vært mer dramatiske for enkeltaksjer. Her er listen over de fem aksjene som har steget og falt mest.

KURSFALL: Trykking av milliarder av nye aksjer ga store utslag i aksjekursen til Farstad Shipping. Her supplyskip fra rederiet i Ålesund.

Foto: Halvard Alvik NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Oslo Børs lukket etter en halv handelsdag onsdag og holder påskestengt frem til tirsdag i neste uke.

Hovedindeksen var ved stengetid på 696,9 poeng, og holder seg dermed innenfor handelsintervallet på rundt 700 poeng den har ligget i siden den friske oppgangen i fjor høst.

Avkastningen siden årsskiftet er på 1,9 prosent, men som vanlig har utslagene vært langt større i de enkelte selskapene, spesielt de mindre.

Blant aksjene som har falt mest toppes listen av oljeleverandører. Sektoren har fått mye børsjuling i oljenedturen, og finansielle restruktureringer har preget aksjekursene – også i år.

I motsatt ende utløste en ny kontrakt oppgangen i børsvinneren så langt i 2017, men også aksjer i bioteknologisektoren og mindre navn fra offshore og olje har blitt sendt kraftig opp (Oversikten over avkastning er nederst i saken).

E24 har startet en ny runde av Aksjeligaen. Her kan du lese mer om konkurransen. Her kan du melde deg på.

Seadrill-stupet

Som om ikke et fall på 90 prosent fra toppen var nok, har Seadrill-aksjen tatt enda et svalestup siden nyttårsrakettene gikk i været.

VERDIFALL: Aksjeverdiene i Seadrill har nærmest blitt utradert.

Foto: Infront

Årsaken er den fortsatt uløste gjeldskrisen, der det John Fredriksen-dominerte selskapet arbeider for å rydde opp i milliardgjelden som ble tatt opp under gullårene før oljenedturen utløste en av de verste krisene noensinne i riggmarkedet.

Den kompliserte prosessen der en rekke aktører må bli enige, har nå pågått siden februar i fjor, men stadig blitt utsatt.

I januar presenterte Seadrill en plan der hovedpunktene var å skyve på gjeldsforfall samt hente inn minst 1 milliard dollar i ny kapital.

Forpliktelsene på totalt 14 milliarder dollar som planen skal rydde opp i, består av blant annet sikret og usikret gjeld, ifølge presentasjonen.

En slik finansiell restrukturering der det skytes inn friske penger, må nødvendigvis medføre at noen tar tap i en eller annen form, og dagens aksjonærer er svært utsatt.

Mens Seadrill advarte om en sannsynlig «signifikant utvanning» for dagens aksjonærer i planen, var beskjeden om mulig enda tydeligere i april da redningsplanen ble utsatt igjen.

Les også

Seadrill-datter får storavtale i kriserammet marked: – Tydelig at noen tror dette skal snu

Selskapet understreket da at restruktureringen trolig vil innebære betydelige nedskrivninger eller konvertering av gjeld, og nedskrivninger, tap eller utvanning for andre interessenter i selskapet.

– Som et resultat av dette, forventer selskapet at aksjonærer vil få minimalt igjen for sine eksisterende aksjer, meddelte Seadrill.

Markedet reagerte med å sende aksjen ned 46 prosent på det meste samme dag, og siden nyttår er nedgangen enda litt større.

Milliarder av nye aksjer

Som andre aktører i den kriserammede supplynæringen, ble Farstad Shipping tvunget til å gjennomføre en omfattende finansiell restrukturering for å holde rederiet flytende.

I denne prosessen ble det både konvertert gjeld til aksjer og hentet inn frisk egenkapital.

Dette resulterte i at antallet aksjer økte fra 39 millioner til 4,7 milliarder da restruktureringen var fullført.

Den massive utvanningen av de gamle aksjonærene, der de fleste av de nye aksjene ble tegnet til 35 øre per stykk, medførte at børskursen falt fra 3,97 kroner ved inngangen av 2017 til 33 øre.

Kursfall etter emisjon

Blant de mindre selskapene på Børsens markedsplasser er Black Sea Property som ble notert på Merkur Market i januar i fjor.

Les også

Dyreste norske aksjer siden IT-sprekken på tidlig 2000-tall

Virksomheten er utvikling av ferieleiligheter ved Svartehavskysten i Bulgaria.

Der har eiendomsselskapet en majoritetsandel i feriedestinasjonen «Aheloy Beach Resort» som etter planen skal bestå av nær 1.000 leiligheter når den er ferdig bygget, ifølge selskapets hjemmeside.

Under byggeprosessen har det imidlertid blitt nødvendig med tilføring av mer kapital, i form av at aksjonærene fikk tilbud om å kjøpe leiligheter til gunstige betingelser samt en emisjon av nye aksjer, ifølge børsmeldinger fra selskapet.

Da emisjonen til 0,70 kroner per aksje ble meddelt i slutten av februar var aksjekursen i markedet på 1,49 kroner. Aksjen falt deretter ned mot emisjonskurs, og litt forbi, slik at den nå står i 0,65 kroner.

I den siste oppdateringen om byggeprosessen skriver selskapet at planen er at prosjektet skal være helt ferdig før sommersesongen 2018.

Spetalens supply-satsing

Emisjon av nye aksjer til en betydelig rabatt mot siste markedskurs er også forklaringen på mye av årets kursfall i Øystein Stray Spetalen-kontrollerte investeringsselskapet S.D. Standard Drilling.

Med en strategi om å kjøpe lavt prisede offshoreskip i den kriserammede supplynæringen gjorde selskapet de første skipskjøpene i august i fjor.

Deretter har det blitt gjort en rekke investeringer, finansiert via blant annet emisjoner.

Aksjefall for westernhelt

WR Entertainment var blant de syv debutantene som ble notert da Oslo Børs lanserte markedsplassen Merkur Market i januar 2016.

Les også

Trond Mohn-selskap nyeste tilskudd på Oslo Børs: Sikter mot milliardmarked med kreftmedisin

Prosjektet lokket til seg kjendisinvestorer som blant annet Bjørn Kjos, men siden den gang har ikke kursutviklingen gått aksjonærenes vei.

Selskapet ble notert til 15 kroner aksjen, men kursen står nå i 98 øre.

Underholdningsselskapet eier rettighetene til Morgan Kane-bøkene og planlegger filmatisering av westernhelten.

Ved siden av filmprosjektet har hovedkarakterene i WR Entertainment skapt oppmerksomhet av det litt mer pikante slaget.

I mars ble det kjent at mannen bak selskapet, norske Ryan Wiik, som da hadde forsvunnet ut av alle roller i prosjektet, saksøkte sin tidligere sjef, WR-Entertainment-sjef Tasmin Lucia-Khan, med beskyldninger om blant annet å ha forført og lurt ham – anklager som ble blankt avvist av Lucia-Khan.

Til værs på storkontrakt

I.M. Skaugen er vinneren på Oslo Børs så langt i år.

Oppgangen ble gjort unna på én dag i januar, da shippingselskapet meldte om en ny charteravtale for tre såkalte multigass-skip.

I meldingen ble inntektene under denne avtalen anslått til rundt 42 millioner dollar per år og til rundt 420 millioner dollar over de neste ti årene.

Med en markedsverdi på under 60 millioner kroner før nyheten ble sluppet var det dermed duket for en umiddelbar reprising av aksjen, som ble ganske heftig målt i prosent.

Du kan lese mer om selskapet og avtalen her.

saken fortsetter under

KURSHOPP: Aksjen til I.M Skaugen bykset flere hundre prosent da kontraktsnyheten ble kjent i januar.

Foto: Infront

Medvind for bioteknologi

På listen over børsvinnerne hittil år figurerer også to navn fra bioteknologisektoren.

For PCI Biotech har kursoppgangen, som ble utløst etter det selskapet selv omtalte som «oppmuntrende» resultater fra en kreftstudie i fjor høst, fortsatt inn i 2017.

Siden oktober i fjor har kursen steget fra i underkant av fire kroner til rett under 34 kroner.

PCI Biotech har en lysteknologi som skal brukes til å forsterke effekten lokalt av eksisterende medisiner som cellegift.

Selskapet identifiserer medisiner som teknologien kan forsterke effekten av, for bruk mot kreftformer som trenger bedre lokal behandling. Gallegangskreft er en slik krefttype.

Les også

Wilhelmsen-selskap satser på norsk fondsgründer i London

Håper på kreftmedisin

Investorenes kjøpsinteresse ser også ut til å være på plass i Targovax, selv om bioteknologiselskapet har null inntekter.

Børsverdien på 992 millioner kroner gjenspeiler dermed aksjonærenes forventninger og håp til hva selskapet kan tjene i fremtiden på kreftlegemidlene det arbeider med å utvikle.

Den røde tråden i selskapets jakt på en kreftbehandling er såkalt immunterapi. Det handler om å bruke kroppens eget immunsystem til å bekjempe kreftcellene, istedenfor eller i tillegg til behandling med kirurgi, stråling eller cellegift.

Hvis alt går bra i utviklingsløpet er det uansett snakk om en del år før noen av selskapets legemiddelkandidater kan kommersialiseres.

– Vi må produsere mer gode data før vi kan søke om godkjenning. I beste fall er det snakk om de første årene etter 2020 før et av våre produkter kommer på markedet, sa Targovax-sjef Øystein Soug etter at selskapet hadde rykket opp til hovedlisten på Oslo Børs i mars.

Les også

Fra laboratoriet til børsrakett – han gjør medisin om til «gull»

Frisk har også oppgangen vært for African Petroleum Corporation og Oceanteam, der sistnevnte rett før stengetid kunne melde om en gjeldsavtale, noe som utløste et hopp i aksjekursen.

De fem aksjene som har falt mest hittil i år (basert på avkastningstall fra Oslo Børs, på markedene Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market):

● Seadrill: -76,53%

● Farstad Shipping: -76,24%

● Black Sea Property: -55,17%

● S.D. Standard Drilling: -54,29%

● WR Entertainment: -51,00%

De fem aksjene som har steget mest hittil i år:

● I.M. Skaugen: +261,61%

● African Petroleum Corporation: +185,71%

● Oceanteam: +174,73%

● PCI Biotech Holding: +125,33%

● Targovax: +100,00%

Les også

Analytiker: – Det var en del som ikke var på ballen her

Les også

Momsfritak for Tesla-kjøpere tilsvarer gratisreiser for 30.000 pendlere

Les også

Flyselskap faller på børs etter sjokkvideo

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Dette er årets vinnere og tapere på Oslo Børs

  2. WR Entertainment gjør et siste forsøk på å redde selskapet

  3. Morgan Kane-gründer krever 90 millioner kroner

  4. Norwegian-aksjen svinger kraftig: Handles uten emisjonsbillett

  5. Morgan Kane-gründer anker aksjefrys