Jeff Bezos verdens rikeste mann

Sjefen for nettgiganten Amazon overtok rikingtronen fra Microsoft-grunnlegger Bill Gates i en halv dag. 

RIKING: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har til salt i grøten. Han sitter nå på verdier til rundt 90 milliarder dollar.

Foto: Ted S. Warren AP
  • Martin Hall Larsen
Publisert:,

Torsdag var Bezos verdens rikeste person med en formue på over 90 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

I omtrent en halv dag.

En oppsving i aksjekursen til Amazon i forkant av selskapets kvartalsresultat, gjorde at Bezos hadde en større formue enn Microsoft-grunnlegger Bill Gates, som har hatt topplasseringen siden mai 2013.

Oppsvingen var på bakgrunn av at analytikere forventet at netthandelgiganten skal vise til en omsetning på over 37 milliarder dollar, en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor.

Men slik gikk det ikke. Amazon skuffet, og dermed må Bezos fortsatt vente på å toppe Bloombergs milliardær-indeks og Forbes' rikingliste, som først ble oppdatert etter børsstenging.

Startet i garasjen

Jeff Bezos, som startet Amazon med å selge bøker fra sin egen garasje, eier 17 prosent av selskapet.

Aksjekursen har gått opp 40 prosent så langt i år, noe som har økt formuen hans med over 24 milliarder dollar.

På starten av året var Amazon-grunnleggeren verdens fjerde rikeste person, men har siden gått forbi både eieren av kleskjeden Zara Amancio Ortega og investor Warren Buffett. Nå har også Bill Gates måtte vike for eieren av nettgiganten.

Formuen til Bezos har vokst med over 90 milliarder dollar de siste fem årene, med en vekst på 45 milliarder dollar kun de siste to årene. Dette er muligens den raskeste formuesveksten gjennom historien, ifølge CNBC.

En av verdens største på netthandel

Amazon er en av verdens største på netthandel. Fra 2011 til 2016 vokste markedsandelen til nettgiganten fra 12,4 prosent til 19,4 prosent globalt, ifølge Euromonitor. Det er USA som er det største markedet for Amazon – 46 prosent av dets vekst i perioden 2010 til 2015 kan tilskrives det amerikanske markedet.

Samtidig er det fortsatt få som kjøper dagligvarer på nett selv om det er en økning i mange andre type produkter som bestilles derfra, skriver CNBC. Rundt 12 prosent av amerikanere som handler dagligvarer kjøpte dem via nettet i 2016.

Bezos eier også The Washington Post, matvarekjeden Whole Foods og Blue Origin, som driver med reiser til verdensrommet.

Gir sjeldent intervjuer

Jeff Bezos gir sjeldent intervjuer og viser seg lite i offentlige sammenhenger. Han har heller ikke vært aktiv innenfor veldedighet – i motsetning til Bill Gates.

Han fortsatte å kjøre sin Honda fra 1996 lenge etter at han ble milliardær, og på spørsmål om hvordan livet hans endret seg etter at han ble styrt styrtrik, svarte han:

– Livet har ikke endret seg i det hele tatt. Den største forskjellen er at jeg nå har 50 millioner dollar på kontoen. Det er mye.

Her kan du lese mer om

  1. Amazon

Flere artikler

  1. Amazon-gründeren rikere enn Bill Gates noensinne har vært

  2. Bezos nærmer seg Gates' formue

  3. Nå er Amazon-sjefen verdens rikeste

  4. Annonsørinnhold

  5. Svakere enn ventet fra Amazon

  6. Bernard Arnault blir med Jeff Bezos og Bill Gates i eksklusiv klubb