Hydro kan få Kina-løft

Hydro-sjefen tror aluminiumsprisen kan stige mer i vinter hvis Kina gjennomfører sine planer, etter at prisen har steget med en femtedel det siste året.

HØYERE PRISER: Det siste året har aluminiumsprisene steget, men hvis Kina kutter mer produksjon kan det føre til enda høyere priser, tror konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. Her står en Audi SQ7 utstilt på selskapets anlegg i tyske Grevenbroich, hvor selskapet blant annet produserer bildeler i lettmetall.
Publisert: Publisert:

Det globale tilbudet og etterspørselen etter aluminium er omtrent i balanse.

Det mener aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, som venter en vekst i global etterspørsel etter aluminium på 4 til 6 prosent i år.

Det at tilbud og etterspørsel har kommet mer på linje har ført til høyere priser, noe som løfter Norsk Hydros underliggende resultat i andre kvartal, selv om valutaeffekter gjør at selskapets bunnlinje faller sammenlignet med i fjor.

Les mer: Svakere fra Norsk Hydro

– Samtidig er det et marked som nå er veldig spent på hva som skal skje i Kina i vinter, sier Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til E24.

– Kina har nå slått ned på private aluminiumsselskaper som har bygget kapasitet uten de nødvendige konsesjonene på plass, sier han.

Ifølge Hydro-sjefen har kinesiske myndigheter ikke bare har uttalt at anlegg uten konsesjoner må redusere produksjonen, men faktisk gått inn og stengt ned både anlegg under bygging og anlegg i full produksjon.

– Dette kan ha en økende effekt fremover, for myndighetene har annonsert at dette er noe de ikke vil akseptere videre. Det er fortsatt en del produksjon som går uten de nødvendige tillatelsene, sier Brandtzæg.

Les også

Svakere fra Norsk Hydro

Gjør grep mot forurensning

I tillegg vil Kina nå også gjøre flere grep for å løse forurensningsproblemene i mange storbyer.

– De har identifisert 28 av de mest kritiske byene, der det er stor aluminiumsproduksjon, og de har forlangt at 30 prosent av produksjonskapasiteten skal tas ut, sier Brandtzæg.

– Dette vil skje fra 15. november i vinter, og skal foregå i alle vintermånedene. Så skal de starte opp igjen til våren, og det vil ta flere måneder å få produksjonen opp på fullt og enda noen måneder før den er stabilisert, og så skal de ta ut igjen 30 prosent den 15. november neste år igjen, sier han.

Les også

Hydro blir Norges største arbeidsgiver

– Kan ha en effekt

Hvis kineserne gjennomfører sine planer for vinteren, tror Hydro-sjefen at det kan bidra til å holde prisene oppe.

– Hvis dette skjer, så vil det ha en betydelig effekt på tilbuds- og etterspørselsbalansen globalt, for Kina representerer nå halvparten av verdens aluminiumsmarked, faktisk over halvparten av verdens aluminiumskapasitet, sier Brandtzæg.

– Hvis de slår ned på dette, kan det ha en effekt på prisene, sier han.

Han vil likevel vente til etter 15. november for å se om kineserne faktisk holder seg til planen, og om det får noen effekt for prisene.

Les også

Slik er Hydros nye «super-fabrikk»

Bedre betaling

Prisene for aluminium har allerede steget mye det siste året. I andre kvartal fikk Hydro betalt 1.902 dollar per tonn aluminium, som er 23 prosent mer enn selskapet fikk for ett år siden.

Målt i norske kroner var denne forskjellen enda større. Selskapet solgte aluminium til en pris på 16.265 kroner tonnet, som er nesten 27 prosent mer enn året før.

I tillegg har selskapet allerede solgt 55 prosent av den planlagte produksjonen i tredje kvartal til en pris på rundt 1.900 dollar tonnet, noe som vil gi et godt bidrag til resultatet for neste kvartal.

Men en dobling av Hydros underliggende driftsresultat i primærmetall motvirkes til dels av en svak utvikling i et annet viktig segment, nemlig valsede produkter.

Les også

Derfor åpnet Merkel Hydros anlegg

Problemer med produksjonen

– Resultatet er godt i alle områder, bortsett fra «Rolled products», sier Brandtzæg til E24.

– Det er et skuffende resultat der, og vi jobber nå intenst med å få løftet driftsresultatene i de områdene hvor vi har sett svak utvikling, sier han.

Det svake resultatet skyldes operasjonelle utfordringer ved flere anlegg.

Utfordringene kan være noe av årsaken til at Norsk Hydro falt på børsen tirsdag, til tross for at selskapet leverte sitt beste underliggende driftsresultat siden første kvartal 2015.

Selskapets resultat etter skatt – gjerne kalt «bunnlinjen» – var også noe svakere enn ventet, 1,56 milliarder kroner sammenlignet med analytikernes forventning på 1,85 milliarder kroner.

Les også

Slik skal Hydro tjene mer

Tar tid å fikse

Det er flere kompliserte produksjonslinjer som skal fikses i «Rolled products»-segmentet, blant annet ved gjenvinningsanlegget i Alunorf i tyske Neuss og valseverket i Hamburg. Det vil derfor ta tid, sier Hydro-sjefen.

– Men vi vet hva som skal til, og vi har kontroll på prosessen. Problemet er at det tar tid, og jeg måtte i dag si at produksjonslinjen for brukte aluminiumbokser ikke vil være i full produksjon før på slutten av året, sier Brandtzæg.

– Når det gjelder Automotive-linje 3 (i Grevenbroich, journ.anm.,) så opererer den på 75 prosent av full kapasitet, og vi ligger da bak planen. Det kreves korreksjoner for å få det opp til 100 prosent, sier han.

Anlegget i Grevenbroich ble høytidelig åpnet i mai av Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Norges statsminister Erna Solberg.

Les mer: Angela Merkel åpner Hydro-anlegg

Vil kutte etter 2019

Ifølge Brandtzæg er Norsk Hydro nå blant den fjerdedelen av globale aluminiumsselskaper som har lavest kostnader, men dette skyldes også valutaeffekter.

– Så vi kommer til å fortsette vår innsats på å forbedre vår kostnadsposisjon ytterligere, sier Brandtzæg.

– Det er derfor vi kjører videre med vårt 2,9 milliarders forbedringsprogram «Better», som skal leveres innen 2019. Så har vi planer om å forbedre oss ytterligere etter det, og der skal vi bruke teknologielementer som vi tester ut nå i teknologipiloten på Karmøy, sier han.

Les også

Hydro skal investere 24 milliarder på fire år

Håper på bedre resultat

Hvis det ikke skjer store endringer i markedet og prisen på aluminium fortsetter å holde seg høy, tror Hydro-sjefen at selskapet kan levere sterke resultater i tiden fremover.

– Vi har ikke noe underliggende som gjør at vi skal svekke resultatene våre, vår ambisjon er at vi hele tiden skal bedre resultatene våre, sier Brandtzæg.

– I tillegg kommer også Sapa inn som et nytt forretningsområde hos oss som også leverer gode resultater, sier han.

Les mer: Blar opp milliarder for Sapa-andel: Hydro-sjefen vil bli mindre avhengig av aluminiumsprisen

Les også

Svakere fra Norsk Hydro

Les også

Storbank om Hydros Sapa-kjøp: «Veldig rimelig»

Les også

Merkel åpnet Hydro-anlegg: – Det er anerkjennelse til norsk industri

Publisert: