Det Norske mener Johan Sverdrup kan bli enda billigere å bygge ut

Kostnadskutt og innstramminger har gjort at Det Norske slår av 5,5 milliarder kroner på prisen på utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet.

BILLIGERE GIGANT: Toppsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap avholder mandag kapitalmarkedsdag i Oslo.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

OSLO KONSERTHUS (E24): – Vi kunne timet vår første kapitalmarkedsdag bedre, med en oljepris som nå ligger like over 28 dollar fatet, sier sjefen i Det Norske, Karl Johnny Hersvik, med glimt i øyet mandag.

Det ser imidlertid ikke ut til at Hersvik foreløpig har mistet nattesøvnen over den lave oljeprisen – selv om han på scenen i Oslo Konserthus medgir at han «åpenbart» gjerne skulle sett høyere oljepriser.

I forbindelse med mandagens kapitalmarkedsdag melder Det norske at utbyggingen av gigantfeltet Johan Sverdrup blir billigere enn selskapet tidligere har ventet.

Utbyggingen av Johan Sverdrup fase én var opprinnelig ventet å koste 123 milliarder kroner. I fjor høst ble dette nedjustert til 114 milliarder kroner.

Mandag varsler Det norske nok et oppdatert anslag: Oljeselskapet venter nå investeringskostnader på 108,5 milliarder kroner i første fase av utbyggingen, altså 5,5 milliarder lavere enn i fjor høst.

– Vi har sett at kontraktene som er blitt satt i dagens marked har en lavere kostnad en det som er forutsatt i PUD-en (plan for utbygging og drift, journ.anm.). Det medfører at hver gang vi oppdaterer våre kostestimater, så går kostnadene ned, sier Karl Johnny Hersvik, toppsjef i Det norske oljeselskap, til E24.

Les også

Milliardkjøp for Det norske

Kan bli enda billigere

Årsaken til at det oljefeltet stadig blir mindre kostbart å bygge ut, er at oljeleverandørene er blitt tvunget til kraftige kostnadsreduksjoner og effektivitetsforbedringer som følge av mindre investeringslyst blant oljeselskapene.

Dette skyldes igjen en svært lav oljepris.

Den såkalte oljebremsen har gjort at konkurransen om de få kontraktene som er blitt utlyst de siste årene, er blitt enda tøffere.

Dermed har mange leverandører strukket seg langt i bytte mot mer aktivitet.

– Mange store Johan Sverdrup-kontrakter ble utdelt i 2015. Er det grunn til å tro at Johan Sverdrup blir enda billigere enn dere nå legger til grunn?

– Det er ingen grunn til å tro at markedet vil flyte over av kontrakter. Vi synes operatørene har gjort en god jobb så langt, og vi forventer at trenden vi har sett hittil fortsetter i 2016 og i resten av prosjektet.

– Det er fortsatt store kontrakter som skal ut, ikke minst i neste fase, sier Hersvik.

ENSOM STJERNE: Johan Sverdrup er svært viktig for den norske oljebransjen.

Mye olje

Selskapet anslår nå reservene til å være på 303 millioner fat oljeekvivalenter.

Selskapet opplyser også at «debottlenecking» av produksjonsanlegget for fase én skal gjennomføres for å øke produksjonskapasiteten ut over PUD-anslaget på mellom 315.000 til 380.000 fat oljeekvivalenter.

Les også

Departementet godkjenner Johan Sverdrup-planer

Mandag har Det norske sin aller første kapitalmarkedsdag.

Selskapet planlegger investeringer (capex) på mellom 925 og 975 millioner dollar i 2016. Leteutgiftene er ventet å utgjøre mellom 160 og 170 millioner dollar.

Produksjonskostnadene er ventet å ligge mellom åtte og ni dollar per fat oljeekvivalenter i perioden, og det gis en produksjonsguiding på mellom 55.000 og 60.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2016.

Kapitalmarkedsdagen avholdes på omtrent samme tid som oljeprisen når en ny milepæl med negativt fortegn.

Les også

Det norske kjøper Svenska-datter

Vil vokse

Hersvik understreker at selskapet er på god vei til å tilpasse seg et scenario der oljeprisen blir liggende lav lenger.

– Vi har en sterk plattform for organisk vekst uten å legge til ytterligere investeringer, sier Hersvik.

Han ser store muligheter til å vokse både «organisk og uorganisk i tiden fremover».

Det norske har kjøpt seg kraftig opp på norsk sokkel det siste året. Hersvik opplyser at selskapet fortsetter å lete etter attraktive eiendeler på norsk sokkel.

Les også

Milliardkjøp for Det norske

Les også

Det norske blar opp 600 mill. for nye eventyr

Les også

Det norske-sjefen: – Ikke en korrekt fordeling

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Aker BP kan doble produksjonen

  2. Røkkes oljeselskap halverer driftsresultatet

  3. Pøser ut utbytte tross oljebrems

  4. Betalt innhold

    Det norske tok tap på 3,7 milliarder i 2015

  5. Aker BP varsler nye utbyggingsplaner