GSMA-styret skal diskutere Baksaas

Jon Fredrik Baksaas gikk mandag ut av alle Telenor-styrer. Nå skal også interesseorganisasjonen for mobiloperatører, GSM Association, hvor Baksaas er styreleder, diskutere saken.

HAR FLERE STYREVERV: Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.
  • Beregninger: Johan Nordstrøm
  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

E24 har prøvd å få svar fra Baksaas om utviklingen i Vimpelcom-saken vil få konsekvenser for noen av hans styreverv. Så langt har han ikke svart.

Mandag ettermiddag sa informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, til E24 at Baksaas forlater alle verv han har i styrer i Telenor-selskaper.

Bekreftelsen kom etter at Telenor mandag morgen meldte at telegiganten avslutter konsulentavtale med Baksaas. Han fungerte etter sin avgang som konsernsjef i august som strategisk rådgiver for Telenor. Da hadde han vært Telenor-sjef i 13 år.

Baksaas frasier seg også eventuell bonusutbetaling for 2015, sto det i pressemeldingen fra Telenor. Han beholder imidlertid sin avtalefestede aksjetildeling under selskapets langsiktige incentivordning.

BLI OPPDATERT: Dette er Vimpelcom-skandalen

Skal diskutere Baksaas

Baksaas ble i oktober 2013 valgt som styreleder i GSM Association (GSMA) for perioden frem til desember 2016. GSMA er en global organisasjon som ivaretar interessene til GSM-mobiloperatører i hele verden. Organisasjonen har rundt 800 mobiloperatører som medlemmer.

I en pressemelding i forbindelse med at han tiltrådte i 2013 sa Baksaas at han ser frem til å være talerør for industriens behov overfor regjeringer og regulatoriske myndigheter.

På spørsmål fra E24 om hva som vil skje med Baksaas' rolle som styreleder i organisasjonen, svarer kommunikasjonssjef Claire Cranton følgende i en e-post:

«GSMA er klar over kunngjøringen fra Telenor mandag morgen, og skal diskutere dette med vårt styre. Vi vil gi en oppdatering etter hvert»

Vil ikke svare nå

Baksaas er også styremedlem i Svenska Handelsbanken AB. E24 har bedt styret i Handelsbanken ved styreleder Pär Boman om svar på om de vil diskutere Jon Fredrik Baksaas' verv.

«Vi avslår å svare på spørsmålet ditt akkurat nå», skriver pressesjef Johan Wallqvist i Svenska Handelsbanken i en e-post til E24.

Les også

Lunder permitteres fra Fredriksen-toppjobb

Saken rundt Telenors rolle i korrupsjonsmistenkte Vimpelcom blusset opp for fullt etter at næringsminister Monica Mæland sa at hun ikke lenger hadde tillit til styrelederen styreleder Svein Aaser. Aaser gikk av på dagen.

Les også

Baksaas kan bli kalt inn til intervju

Innrømmet å ha holdt tilbake informasjon

Baksaas har innrømmet at informasjon har blitt holdt tilbake i Vimpelcom-saken.

Han beklaget dette i et intervju med Dagens Næringsliv og fortalte at han i ettertid ser at Telenor-ledelsen og styret skulle gått ut med informasjonen tidligere, men at de ikke innså betydningen av denne da han og styreleder Svein Aaser møtte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar.

Videre fortalte Baksaas at de heller ikke så at de kunne dele informasjonen, da den ble ansett som taushetsbelagt av utenlandske etterforskningsmyndigheter.

– I ettertid er det lett å se at vi burde ha delt dette, og også vurdert mulighet for å holde en lukket høring på enkelte punkter, sa han til avisen.

Baksaas har selv vært styremedlem i Vimpelcom, selskapet som er mistenkt for bestikkelser i forbindelse med kjøp av lisenser i Usbekistan.

Han gikk i 2010 inn i styret i Vimpelcom, men trakk seg med umiddelbar virkning i desember 2014 da nederlandske, sveitsiske og amerikanske etterforskere innledet etterforskning av selskapet.

Selskapet skal ha betalt store summer til selskapet Takilant, som igjen knyttes til den kontroversielle presidentdatteren Gulnara Karimova.

Les også

Økokrim-sjef vil ha fullt innsyn i Telenors interne gransking

Les også

Joly: – Telenor bør gå gjennom alle virksomheter

Les også

Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Baksaas trer ut av alle Telenor-styrer

  2. Baksaas: – Jeg beklager

  3. Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

  4. Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

  5. Baksaas fikk etikkbonus i januar