Det norske trenger oljeprisboom for å betale utbytte før 2020

Oljeselskapet Det norske skal gjennom en voldsom vekst de neste årene. Men det blir neppe noe utbytte på aksjonærene før om flere år.

PÅ LETETOKT: Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske oljeselskap fortalte tirsdag om at selskapet har økt leteaktiviteten i 2016 sammenlignet med 2015. Arkivbilde.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): – Vi får en betydelig utbyttekapasitet etter 2020, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik i oljeselskapet Det norske, som Aker-systemet eier 50 prosent av, da Kjell Inge Røkke-selskapene hadde investordag tirsdag.

Selv om aksjekursen til selskapet har steget 55 prosent siden nyttår, er det ikke før etter at Johan Sverdrup-feltet er i produksjon at oljeselskapet vil begynne å betale utbytte, sa Hersvik.

Aker-sjef Øyvind Eriksen la ikke skjul på at han har blitt positivt overrasket over Det norskes utvikling gjennom de siste årene:

– Da jeg begynte i Aker hadde jeg aldri trodd at et lite selskap som Aker Exploration skulle bli til én av de mest suksessrike uavhengige oljeselskapene i verden, sa Eriksen.

Like etter la han imidlertid til at han og Aker gjerne skulle sett at det ble utbytte før 2020, og at de vil se om de kan hjelpe Det norske med å få til det.

Noe utbytte før det blir det imidlertid neppe noe av, skal vi tro Det norske-sjefen:

– Ikke slik strukturen ser ut nå, da ville vi måttet gjøre justeringer. Det er ikke planlagt for utbyttekapasitet i den kapitalstrukturen vi har nå før etter 2020, sier Hersvik til E24, og skyter inn:

– Men hvis oljeprisen kommer tilbake, kan vi selvfølgelig snakke om det.

Det norske har nemlig nok av regninger å betale fremover.

Les også

Har fem milliarder kroner klare for olje og gass-oppkjøp

Sverdrup gires opp

Plattformen til Det norskes første egenutbygging på norsk sokkel, Ivar Aasen, seilte denne uken fra verftet i Singapore. I fjerde kvartal skal produksjonen i Nordsjøen være i gang.

Når den er på plass vil Det norske få økt kontantstrømmen fra driften sin betydelig, men ifølge Hersvik vil mye av pengene gå med til å betale utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet, som skal i produksjon fra slutten av 2019.

– Man speeder opp investeringene på Sverdrup. I 2016 har man vært i en fase med mye ingeniørarbeid og man har begynt å kutte stålet til alle plattformene. I 2017 og 2018 får vi de tyngste investeringsårene, med samtidig bygging av alle fire plattformer.

På Alvheim-feltet, som Det norske overtok fra Marathon gjennom et stort oppkjøp, vil det ikke bli slike svingninger i investeringsbehovet.

– Slik vi ser det vil vi holde en flat investeringsprofil på Alvheim-feltet ut 2019, sier Hersvik og legger til:

– Vi har riggen hele året og gjennomfører to til tre nye installasjoner der hvert år. Det er det vi planlegger å gjøre fremover. Så hvis ikke kostnadene ikke stiger voldsomt, bør investeringsbehovet være jevnt.

Hersvik pekte ut det som kalles Alvheim Nord som et satsingsområdet for Det norske i årene fremover. Her har selskapet nylig sikret seg flere lisenser gjennom en transaksjon med Centrica, som nå skal godkjennes av myndighetene.

Han mener det er flere grunner til at Alvheim Nordområdet er en navngitt satsing for Det norske fremover.

– Vi har god kontroll, mye data og gode investeringsmuligheter. Så vi sitter egentlig med honningkrukken der, og det er vanskelig å ikke utnytte det.

– Er det andre områder på norsk sokkel som er spesielt interessante?

– Forteller jeg deg det, gå jo prisen opp, humrer Hersvik.

(saken fortsetter under bildet.)

STOREIER I DET NORSKE: Kjell Inge Røkke og Aker-systemet.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Har forberedt seg for langt lavere oljepriser

Det norske fikk nylig med seg banker og obligasjonsholdere på å endre på lånevilkår slik at selskapet får mer pusterom frem mot forfall. Det ene obligasjonslånet det er snakk om har forfall i 2019.

Hersvik er opptatt av det ikke er snakk om en refinansiering.

– Det kom jo ikke inn noen penger, sier han.

Les også

Nå seiler Norges mest lønnsomme nybygg fra verftet

– Gitt det dere har fått endret på, har dere en nedre grense for hvor lav oljepris dere tåler?

– Det må nok bli en substansiell forverring før den kapitalstrukturen vi nå har satt på plass ikke skal fungere, sier Hersvik.

– Jeg tror nok det er mange andre selskap som vil slite skikkelig før vi gjør det, legger han til.

Under presentasjonen sin tirsdag pekte Det norske-sjefen på noe han sa under kapitalmarkedsdagen til Det norske i januar. Da hadde oljeprisen omtrent akkurat samtidig bikket ned til sitt laveste nivå hittil, like over 27 dollar.

– Da sa vi at vi håpet at det var bunnen på oljeprisen. Heldigvis fikk vi rett. La oss håpe at dagens oljepris ikke er toppen, sa Hersvik til forsamlingen på Fornebu.

– Kan du leve med en så lav pris?

– Det skal ikke være så langt unna. Vi har vært positivt overrasket over oljeprisutviklingen i det siste, og vi har planlagt for et langt lavere tall enn det vi ser nå, sier Hersvik.

Det norske hadde i første kvartal en produksjon som i snitt lå på 60.000 fat per dag. Fra 2020 mener de at de kan løfte seg helt opp til 180.000 fat per dag, hvis alle prosjektene de er involvert med i blir bygget ut (sanksjonert).

Hvis man bare regner med prosjektene som er sanksjonert, vil Det norskes produksjon løftes mot 88.000 fat per dag, ifølge Hersvik.

– I disse beregningene ligger det ingen oppside om leteresultater, mulige funn eller noen sånne «fluffy» greier. Det er kun prosjekter som gir produksjon og som vi har kontroll på selv, sier Hersvik.

Statoil jobber nå med å fjerne en rekke flaskehalser (debottlenecking på fagspråket) i første fase av Johan Sverdrup, slik at man kan øke kapasiteten til anlegget der, og slipper å bygge så stort i andre fase.

– Vil denne fremskyndingen av produksjonen fra fase to til én gjøre store utslag for inntektene deres?

– Vi synes det er positivt at det gjøres, og at operatøren gjør en proaktiv rolle når det gjelder flaskehalser. Vanligvis kommer det senere.

– Men dette blir en glasur på kaken, for vi har lagt det opprinnelige anslaget til grunn.

Les også

Oljeprisfall utfordrer Røkkes Aker

Les også

Røkkes oljeselskap halverer driftsresultatet

Les også

Aker-sjefen ny styreleder i Røkkes oljeselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Pøser ut utbytte tross oljebrems

  2. Må låne penger hvis oljeprisen ligger under 80 dollar

  3. Det norske om oppkjøp: – Pågående diskusjoner

  4. Annonsørinnhold

  5. – Større enn vi hadde trodd

  6. Røkke og Eriksen kastet seg på fly til London - spikret planene om oljegigant på to uker