HOVEDEIER: John Fredriksen er hovedeier i riggselskapet Seadrill.

Foto: Ints Kalnins Reuters
Kommentar

Børskommentar: Seadrill står foran et stup når de nye aksjene kommer på markedet

Aksjemarkedet verdsetter nye Seadrill til 90 milliarder kroner. Det skal John Fredriksens riggselskap slite tungt med å forsvare.

 • Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert:

Oljeprisene stiger og troen på en bedring i riggmarkedet er sterk. Det er vel og bra. Men i Seadrill har optimismen forlatt realismen.

Seadrill vil etter alt å dømme komme ut av Chapter 11-konkursen i løpet av forsommeren. Avtalen innebærer at over to milliarder dollar i usikret gjeld blir omgjort til aksjer mens hovedeieren John Fredriksen, nye investorer og kreditorer skyter inn 1,08 milliarder dollar i ny egenkapital.

Dagens aksjonærer vil bli sittende med fattige 1,9 prosent av det refinansierte selskapet. På Oslo Børs stiger Seadrills aksjekurs kraftig. Onsdag formiddag ble aksjen handlet helt oppe i 3,358 kroner.

Det innebærer at dagens aksjekapital verdsettes til knappe 1,7 milliarder kroner. Verdsettelsen av dagens aksjekapital gir en implisitt verdsettelse av «nye» Seadrill på hele 89 milliarder kroner.

Hva slags selskap er det aksjemarkedet priser til 90 milliarder kroner? Vel. Det er langt fra et gjeldfritt selskap. Selskapet vil fortsatt sitet med en netto rentebærende gjeld på nesten seks milliarder dollar, ifølge forretningsplanen Seadrill offentliggjorde i desember.

Forretningsplanen forteller også om et forventet fall i omsetningen fra rundt to milliarder dollar i 2017 til 1,16 milliarder dollar i år. Rett nok kan det anslaget vise seg å være for pessimistisk. Men med utløpet av flere gamle gullkontrakter skal det godt gjøres å komme opp på fjorårsnivået i omsetning.

Planen forteller også at selv om det er lagt inn en forventning om en ganske kraftig omsetningsøkning fra 2019 og fremover så vil de fleste pengene Seadrill regner med å tjene gå med til å betjene gjeld.

Så kan det sies at utviklingen siden desember gjør forretningsplanen for pessimistisk. Men dagens verdsettelser av «nye» Seadrill er faktisk på et nivå vi må tilbake til høsten 2014 for å finne maken til. Så hva slags selskap var Seadrill den gang?

I 2014 omsatte Seadrill for fem milliarder dollar. Driften ga en netto kontantstrøm på i underkant av 1,6 milliarder dollar. Mange av Seadrills borerigger var utleid på lange kontrakter slik at selv om oljeprisen falt og utsiktene for riggmarkedet var Seadrill sikret gode inntekter for noen år.

Tilbakeslaget ble langt verre og langvarig enn hva de fleste regnet med høsten 2014. Seadrills forretningsplanen spår ikke høyere omsetning i 2022 enn 3,2 milliarder dollar og en netto kontantstrøm etter betjening av gjeld på 269 millioner dollar.

Med andre ord blir det nesten sikreste tipset på lang tid at Seadrill-aksjen får seg en solid knekk når alle de nye aksjene kommer på markedet i løpet av sommeren.

LES FLERE BØRSKOMMENTARER:

Hvis partneren Genel prises riktig skal DNO-aksjen kraftig opp

Det mest skremmende med Solstad Farstad-regnskapet er ikke underskuddet

Norwegians småaksjonærer kan både ta IAG-gevinst og fly videre med Kjos

Det med liten skrift kan ha senket DOF

Dette kan gjøre Aker BPs kurshopp til barnemat

Spillet om Norwegian er ikke over – det har knapt begynt

Her kan du lese mer om

 1. Børskommentar
 2. Seadrill
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tror du på Seadrills friske prognoser, bør du kjøpe aksjen

 2. Betalt innhold

  Nå er det kun to tvilsomme håp igjen for Solstad Offshore-aksjen

 3. Tulipanfeber i Seadrill-aksjen

 4. Ellevill oppgang i Seadrill-aksjen verdsetter selskapet til 135 milliarder: – Det er galskap

 5. Betalt innhold

  Klarer Trøim å unngå tabbene som felte Seadrill?

 6. Betalt innhold

  Nå puster John Fredriksens «gjenoppstandelse» Tor Olav Trøim i nakken