Storeier om Norske Skog-sjefens aksjesalg: – Mildt sagt oppsiktsvekkende

Norske Skogs tidligere styreleder forstår ikke begrunnelsen som er gitt for konsernsjef Sven Ombudstvedts salg av Norske Skog-aksjer.

SKAPER UNDRING: Konsernsjef Sven Ombudstvedt følger med mens Kong Harald signerer en plakett i forbindelse med den offisielle åpningen av et biogassanlegg i Norske Skog Saugbrugs i Halden tidligere i april.
Publisert: Publisert:

Onsdag solgte konsernsjef Sven Ombudstvedt alle sine vel 2,15 millioner aksjer i Norske Skog.

Det skjedde etter at det gjeldstyngede selskapet onsdag morgen la frem et svakt resultat for første kvartal, noe som utløste et kraftig kursfall.

Men det er ikke det som får selskapets tidligere styreleder og nåværende aksjonær Jon-Aksel Torgersen til undre seg.

Les også

Norske Skog-sjefen etter milliardnedskrivning: – Har lagt oss på et scenario der verden er slik den er i dag og ikke blir bedre

Fikk innskrenket mandat

Det er forklaringen som Norske Skogs kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig ga til Dagens Næringsliv onsdag kveld.

– Dette har sammenheng med at ledelsen har fått innskrenket mandat fra aksjonærene og obligasjonseierne til å finne en bærekraftig rekapitalisering av selskapet. Og det er en reaksjon eller et signal i forhold til det, sa Dybevig til avisen.

Han viser til at ledelsen la frem et utkast til en refinansieringsplan i januar. Den fikk tilslutning fra aksjonærene, men ikke fra gjeldsinvestorene.

– Jeg må si at jeg synes at det mildt sagt er ganske oppsiktsvekkende, sier Torgersen til E24.

Han er administrerende direktør i Astrup Fearnley som står med en eierandel i Norske Skog på 2,32 prosent. Hans eget investeringsselskap Fiducia er oppført med en eierandel på 1,84 prosent.

Les også

Derfor trekker Hatlen seg fra styret i Norske Skog

– Kjent at de forhandlet

Han reagerer også på at det er Norske Skogs kommunikasjonssjef som kommenterer konsernsjefens aksjesalg og ikke konsernsjefen selv.

– Hans begrunnelser for hvorfor han har solgt, vet jeg ikke. Selskapet har lagt frem et resultat som man kunne forvente, selv om det var svakt. Det er kjent at de har forhandlet med obligasjonseierne. Det er også kjent at styret ba om en emisjonsfullmakt som de ikke fikk tilslutning til fra aksjonærene, sier Torgersen.

– Så jeg skjønner ikke den uttalelsen, legger han til.

Torgersen var styreleder i selskapet frem til september i fjor. I hans periode som styreleder gjennomførte selskapet en refinansiering som medførte av obligasjonsinvestorer ble nye storeiere i selskapet.

Ikke imponert

Den tidligere styrelederen er ikke imponert over utviklingen i selskapet i tiden som har gått etter at han gikk av.

– Jeg har fulgt med på børsnoterte selskaper i en mannsalder. Jeg har ikke vært overvettes imponert over informasjonsstrategien til Norske Skog det siste halve året, sier han.

Han forklarer at grunnen til at aksjonærene ikke ga sin tilslutning til styrets ønske om en emisjonsfullmakt var at de ønsket å ta stilling til en helhetlig refinansieringsløsning.

– Styret i dag har ingen eiermessig forankring, sier han.

Norske Skog hadde ved utgangen av første kvartal en netto rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner. Selskapet har selv sagt at det har utfordringer knyttet til gjeld som forfaller i 2019 og at det arbeider med å finne en løsning på situasjonen.

Les også

Norske Skog-sjefen om kvartalsresultatet:
– Markedet ser lysere ut nå

Les også

Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

Les også

Ny Norske Skog-revisor krever nedskrivninger

Publisert:
Gå til e24.no