Brasil-smell kutter Hydro-utbyttet med en milliard: – Klart det er krevende
Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg er ikke fornøyd med tallene for 2018, og med at utbyttet kuttes med en drøy milliard kroner.
Det sier han til E24 etter å ha lagt frem tallene for fjerde kvartal og hele fjoråret på selskapets hovedkontor på Vækerø i Oslo.
– Det er klart det er krevende for selskapet å ha en situasjon hvor vi som eier av verdens største aluminaverk ikke får utnyttet potensialet fullt ut, sier Brandtzæg.
– Dette påvirker også balansen i verdensmarkedet for alumina, for dette utgjør ti prosent av all produksjon utenfor Kina. Så når ti prosent går for halv maskin, så er det klart det har en innvirkning på markedet og markedspriser, sier Brandtzæg.
Les også: Kraftig svekkelse for Hydro
Dyrere råvarer og utfordringene med delvis nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte og bauksittgruven Paragominas i Brasil bidro kraftig til at Norsk Hydro torsdag la frem svakere tall enn ventet.
Selskapet leverte et justert driftsresultat på 534 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med 3,56 milliarder kroner i samme periode året før. Ifølge tall Hydro selv hentet inn, ventet analytikerne et justert driftsresultat på 1,21 milliarder kroner.
Flere dropper kvartalsrapporten – alle må leve med «kvartalsjaget»
– Ikke fornøyd
Selskapet vil betale ut drøyt 2,6 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene, sammenlignet med drøye 3,6 milliarder kroner for ett år siden. Dette skjer ved at utbyttet foreslås redusert fra 1,75 kroner aksjen til 1,25 kroner aksjen.
– Vi ønsker å være i toppen konkurransemessig, også når det gjelder tilbakebetaling og utbytte for våre aksjonærer
– Totalresultatene våre fra 2018 er vi ikke fornøyd med. Utbyttet reflekterer det at vi har hatt et krevende år. Det er volatilitet i vår industri, vi ser det også på fallende aluminiumspriser nå, men det reflekterer også at vi har en sterk finansiell situasjon, sier Brandtzæg.
Syv grafer som viser Hydro-krisens globale konsekvenser
– Så fort som overhodet mulig
– Aksjen var ned rundt 7-8 prosent til å begynne med i dag, til 35 kroner som er det laveste nivået siden 2016. Haster det med å få løst dette?
– For oss så ønsker vi at den skal løses så fort som overhodet mulig, sier Brandtzæg.
Utfordringene i selskapet gjør også at det ikke klarte å nå målet sitt for kostnadsprogrammet «Bedre» i 2018, som skulle redusere kostnadene med 500 millioner kroner. Utfordringene i Brasil gjør at det heller ikke når målene for 2019.