Dette skjer denne uken: – Nå handler alt om krigen

Nøkkeltall og årsrapporter må vike for Ukraina-krigen, når investorer den kommende uken har øynene klistret til hvilke sanksjoner Russland blir ilagt, tror sjeføkonom.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 er usikker på om Opec+-landene har kapasitet til å øke oljeproduksjonen for å ramme Russland økonomisk.
Publisert:

Det er ingen tegn til at konflikten i Ukraina går mot noen foreløpig slutt, når vi beveger oss inn i krigens andre kalenderuke.

Forrige uke var mildt sagt turbulent for verdensmarkedene, med store svingninger på børser verden over.

Neste uke ser ikke ut til å bli noe bedre, når vesten har varslet at de vil utestenge Russland fra det internasjonale banksystemet Swift.

– Nå handler alt om krigen, hvilke sanksjoner som vil komme, hvilken effekt de får på økonomien og på responsen fra særlig europeiske ledere og sentralbankene, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1.

Holvik tror analytikerne vil få det travelt fremover med å analysere all usikkerheten.

– Ser en på historien ved tidligere konflikter, som i Georgia og Krim, har aksjemarkedet falt i forkant men steget etterpå. Forskjellen denne gangen er at aksjemarkedet har blitt kraftig stimulert av de lave rentene i mange år, noe som gjør usikkerheten større.

Les også

EU-kommisjonen og flere land foreslår nye sanksjoner

Spennende Opec+-møte

Holvik mener den store risikoen er at det blir stopp i leveranser av råvarer, gass og energi fra Russland.

– Det gjør at Europa-lederne så raskt som mulig må øke investeringene i sikker energiforsyning i Europa kraftig. Her har Frankrike gått foran ved å satse på kjernekraft, og det tror jeg må bli den realistiske løsningen i resten av Europa også.

Sjeføkonomen mener derfor onsdagens møte i Opec+ blir svært interessant når det kommer til produksjonsnivået på olje fremover.

– Har de kapasitet og vilje til å øke produksjonen, for derigjennom å ramme Russland? Russland ble hardere rammet av oljeprisfallet enn av de vestlige sanksjonene i 2014. Å øke produksjonen er derfor et effektivt virkemiddel, men det spørs om det er mulig, sier Holvik.

Les også

Slik kan krigen ramme Russlands rikeste: – Tror de skjelver i buksene

– Sanksjonene må fininnstilles

De vestlige landene har besluttet å stenge flere russiske banker ute fra det internasjonale banksystemet Swift.

Holvik mener dette er en sanksjonsform som må tilpasses nøye for ikke å gå for hardt utover økonomiene i Europa.

– Sanksjonene må fininnstilles for ikke å ramme resten av Europa for mye. Det er krevende at Europa er så avhengig av å kjøpe gass og energi fra Russland.

Sjeføkonomen sier Europa må øke forsvar, beredskap og selvforsyning i møte med den realitetsoppvåkningen hun mener man nå strå overfor.

– På mange måter fikk vi en oppvåkning under corona, over hvor avhengige vi var av andre land når det kom til kapasitet og beredskap på helse. Nå skjer det samme når det gjelder energi, og beredskap og militær kapasitet.

Les også

Nye sanksjoner mot Russland: – Katastrofe for det russiske valutamarkedet

Boligpriser

På hjemmebane, og uavhengig av Ukraina-krigen, får vi boligprisstatistikk for februar fra Obos og Eiendom Norge.

– Det er veldig lite boliger til salgs, så det blir trolig en god oppgang, uten at jeg kan gi noe prosentvis anslag. Med alle usikkerheten knyttet til renter og strømpriser som er nå, kan det hende prisene vil roe seg utover året, sier Holvik.

I tillegg tar Ida Wolden Bache midlertidig over stafettpinnen som sentralbanksjef etter Øystein Olsen 1. mars. Hun vil fungere inntil Jens Stoltenberg overtar mot slutten av året..

– Sentralbanken i veldig gode hender, med Ida og en solid og erfaren stab, sier Holvik.

– Hva tror du blir de viktigste oppgavene for Wolden Bache fremover?

– Det er å få normalisert rentene. Norge er et av landene som faktisk tjener på høye energipriser, så sånn sett bør vi måtte forvente høyere renter enn det som ligger i anslagene nå.

Les også

En rekke land stenger luftrommene for russiske fly

Makro og rapporter uviktig

I USA holder sentralbanksjef Jerome Powell sin halvårlige tale til kongressen.

– Jeg tror han vil måtte poengtere at det nå er på tide å fokusere tydeligere på inflasjonsdelen av mandatet, og at hvis det blir høyere lønninger og priser i USA, må de heve rentene mer enn de har varslet, spår Holvik.

Samtidig tror hun ikke nøkkeltall fra blant annet Tyrkia og Canada, samt det norske oljefonds årsrapport, vil få noe oppmerksomhet.

– Nei, jeg tror det vil drukne i diskusjonen om Ukraina og effekten den får for økonomien.

Publisert: