London-strateg tror kronen vil gi høyest avkastning i G10
Valutastrateg Francesco Pesole i storbanken ING tror kronen ligger an til å levere høyest avkastning blant verdens ti mest omsatte valutaer de neste månedene.
Kronekursen styrket seg etter at Norges Bank besluttet å sette opp styringsrenten fra null til 0,25 prosent. Rentebanen ble oppjustert noe, selv om den er uforandret på kort sikt.
Den London-baserte valutastrategen Francesco Pesole i den nederlandske storbanken ING sier at dagens renteheving var som forventet.
Pesole mener at kronen er styrket mye takket være Norges Banks signalisering om at de sannsynligvis vil heve rentene igjen i desember. Dette gjør samtidig markedet tryggere på at sentralbanken faktisk leverer renteøkninger i tråd med planen, mener han.
– Det etterlater også noe rom for markedene til å spekulere i enda flere hevinger enn tidligere, sier Pesole til E24.
Kronen styrkes etter rentedom: Euroen på sitt billigste på tre måneder
– Høyeste avkastning i G10 de neste månedene
Pesole er ekspert på de såkalte G10-valutaene og særlig råvarevalutaer som den norske kronen. G10-valutaene er en liste med noen av valutaene som handles mest i verden – inkludert Norges valuta.
– Vi tror at den innstrammende syklusen i Norge tilbyr et positivt underliggende narrativ til kronen, som ligger an til å bli – sammen med New Zealand-dollar – valutaen med høyeste avkastning i G10 de neste månedene, sier Pesole.
– Det er fordi investorer som ser etter «carry» i perioder med roligere markedssentiment bør velge kronen over andre prosykliske valutaer som tilbyr den laveste kortsiktige avkastningen, forklarer strategen.
«Carry trading» er en investeringsstrategi som går ut på at investor låner penger i et land med lav rente og plasserer dem i land med høyere rente – i dette tilfellet Norge.
I midten av august besluttet New Zealands sentralbank å holde styringsrenten uendret på 0,25 prosent grunn av en ny nedstengning av landet som følge av corona.
På forhånd var det bred forventning om at landet skulle bli det første til å heve renten blant G10-valutaene.
Økt gasseksport «et positivt signal»
Den siste tiden har gassprisene i Europa skutt kraftig i været. Det har ført til rekordhøye norske eksportinntekter, og Equinor har fått tillatelse til å øke gassproduksjonen fra feltene Oseberg og Troll.
Pesole tror påvirkningen på kronen vil avhenge av hvor lenge gassprisene vil klare å forbli på disse nivåene.
– Sånn ting er nå, har Norge nettopp økt sin gasseksport til Europa, noe som er et positivt signal for den norske økonomien og bør forsterke utsiktene for økonomisk bedring på hjemmebane, og til slutt bidra til et sterkt underliggende fundament for kronen, sier Pesole.
Equinor får levere mer gass: – Uvanlig stramt
Nordea tror på kronebrems
Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets tror imidlertid noe av oppgangen i kronen allerede ligger bak oss.
– Det har vært snakk om at rentehevingen skulle gjøre kronen sterkere, og det har vi sett de siste ukene – noe var tatt ut på forhånd, sier Eek-Nielsen til E24.
Han tror ikke at kronen vil fortsette å styrkes fremover, og viser til at den blitt mye sterkere siden sommerferien.
Den 20. august kostet en euro 10,63 kroner på det meste, altså mer enn 50 øre mer enn den koster torsdag.
– Vi kan se en sterkere krone på lang sikt, men vi er heller der at vi tenker at den har gått nok for denne gang. Det er mer sannsynlig at vi ser en rekyl, sier Eek-Nielsen.