Nytt fra børsselskapene

Ida Lerner blir ny finansdirektør i DNB

Ottar Ertzeid slutter som finansdirektør i DNB, og Ida Lerner tar over fra 1. november.

Avtroppende finansdirektør Ottar Ertzeid og påtroppende finansdirektør Ida Lerner i DNB.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

Lerner (46) har vært konserndirektør for risikostyring i DNB siden 2017. Hun har jobbet i banken i 14 år, og har tidligere ledet bankens virksomhet i sentral-Europa, Midtøsten og Afrika i London. Hun har også jobbet for HSBC og Nordea.

– Når Ottar ønsker å gå over i en annen arbeidstilværelse er jeg veldig glad for at Ida tar på seg denne spennende oppgaven, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

– Hun har omfattende innsikt i DNBs drift, risiko, strategi og finansielle situasjon. Ida har gjennom flere år utmerket seg som en sterk og modig leder, som har alt som trengs for å fylle rollen som finansdirektør, sier hun.

Braathen var selv DNBs finansdirektør i perioden 2017–2019, og overlot stafettpinnen til Ertzeid da hun erstattet Rune Bjerke som DNBs konsernsjef. Ertzeid kom da fra rollen som mangeårig leder av meglervirksomheten DNB Markets.

Saken fortsetter under bildet

DNB-sjef Kjerstin Braathen. Her fra pressekonferansen da det ble annonsert at den daværende finansdirektøren ville ta over for Rune Bjerke som ny konsernsjef, juni 2019.

– Har levert

Lerner sier ifølge en melding fra DNB at hun gleder seg til å bli finansdirektør i en bank med sterke resultater.

– DNB er en av Europas mest solide banker, og er en av få banker som har levert på utbyttepolitikken også gjennom de siste krevende årene, sier Lerner.

Lerner har en bachelor i samfunnsvitenskap med vekt på samfunnsøkonomi fra Universitetet i Stockholm.

Som konsernsdirektør for risikostyring, hadde hun en årslønn på 4,3 millioner kroner i 2020, ifølge årsrapporten. Inkludert naturalytelser og andre ytelser, ga dette henne en samlet godtgjørelse på rundt 6,5 millioner kroner i fjor.

Per årsskiftet eide Lerner rundt 6700 DNB-aksjer til en verdi av nær 1,3 millioner kroner, basert på dagens kurser.

Ertzeid hadde som finansdirektør en fastlønn på nær 6,6 millioner kroner i 2020, samt en variabel godtgjørelse på nær 2,8 millioner kroner. Hans samlede godtgjørelse var på rundt 12 millioner kroner.

Les også

DN: DNB Markets-sjef har tjent over 100 millioner siste åtte år

– Mer aktiv i verdipapirmarkedet

Ertzeid (56) vil forlate DNB etter ha vært ansatt i banken i 32 år, men skal først være rådgiver innen oppkjøp og sammenslåinger for banken frem til våren 2022. Ertzeid har vært finansdirektør siden 1. september 2019, etter å ha ledet DNB Markets i 18 år. Han har også vært en av de best betalte i banken.

– Jeg er takknemlig og privilegert som har hatt en fantastisk karriere i DNB, sier Ertzeid.

Han ønsker å bruke resten av arbeidslivet til å utnytte kompetansen sin i en friere rolle som for eksempel styreverv.

– I tillegg ønsker jeg å være mer aktiv i verdipapirmarkedet med egne midler, sier han.

Les også

DNB-toppen gir seg: – Har jobbet veldig mye over lang tid

Totalt er Ertzeids opptjente godtgjørelser fra DNB på 128 millioner kroner i perioden 2011 til 2020, ifølge bankens årsrapporter. I 2020 fikk han en samlet godtgjørelse fra DNB på nær 12 millioner kroner.

Ertzeid er også en stor privatinvestor i DNB, og den i konsernledelsen som eier flest aksjer i banken.

Per 31. desember 2020, eide han over 275.000 DNB-aksjer til en samlet verdi på over 52 millioner kroner basert på dagens kurser, ifølge aksjonærregisteret.

Han hadde per årsskiftet også eierposter i blant annet Lerøy Seafood, Veidekke, Olav Thon Eiendomsselskap, Telenor, ABG Sundal Collier og Yara.

Ertzeid er utdannet siviløkonom, og er styremedlem i Oslo Børs, Verdipapirforetakenes Sikringsfond og DextraArtes. DNB-sjef Kjerstin Braathen omtaler Ertzeid som «rock solid».

– Vi håper å kunne bruke ham i tillitsverv i DNB-systemet også framover, sier Braathen.

Les også

Ottar Ertzeid tjente mest av DNB-toppene i 2019

Har jobbet mye

Bankanalytiker Johan Strøm i Carnegie understreker at det ligger ingen dramatikk i jobbskiftet. Han antyder imidlertid at DNB nå kanskje mister en av sine mest respekterte og sterkeste arbeidshester.

– Ertzeid har jobbet i DNB i 32 år, men har vel en «erfaring» på mer enn 50 år. Er det noen som har jobbet mye i DNB, så er det han, sier Strøm til E24.

Strøm har full forståelse for at Ertzeid nå velger å forvalte egne midler. DNB-toppen har i løpet av sin karriere som leder for DNB Markets bygget opp en betydelig formue.

– Interessant timing

Bankanalytikeren omtaler også Ida Lerner som et «naturlig valg»til å etterfølge Ertzeid, og viser til hennes lange erfaring, samt rollen hun kommer fra.

– Det er en interessant timing. Det er ingen mørke skyer på himmelen (for DNB, red.anm.) og en veldig fin periode å ta over. I tillegg har Lerner vært sjef for risikostyring og snakket med markedet tett de siste årene, fordi alle har vært opptatt av temaet, sier Strøm.

DNB-aksjen var svakt opp, i tråd med markedet ellers, like etter åpning mandag. Strøm ventet heller ingen reaksjon fra børsmeldingen, selv om det aldri er positivt å miste en solid ansatt, påpeker han.

– Hva har vært Ertzeids største utfordring i hans tid i DNB?

– Pandemien har klart vært en utfordring. Samtidig har DNB sterkt endret sin profil, fra å være syklisk eksponert (til ikke, red.anm.). Tydelig kommunikasjon har vært viktig, og Ertzeid har definitivt vært sentral. I dag er DNB en av Europas meste stabile banker, og jeg synes man kan gi ham litt applaus, sier Strøm.

Les også

DNB får kritikk av Oslo Børs – varslet for sent om Sbanken-oppkjøp

Les også

Konkurransetilsynet: Fortsatt aktuelt å stanse DNBs Sbanken-oppkjøp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. DNB
 3. Kjerstin Braathen
 4. DNB Markets
 5. HSBC
 6. Bank

Flere artikler

 1. DNB-toppen gir seg: – Har jobbet veldig mye over lang tid

 2. Betalt innhold

  – Hun viste en enorm emosjonell intelligens

 3. Lønnshopp for DNB-sjefen – tjente totalt 15 mill. i fjor

 4. Betalt innhold

  DNB får kjøpe Sbanken uten forbehold: – Oppkjøpet er enda gunstigere nå enn tidligere

 5. DNB økte overskuddet – varsler utbytte på 14 milliarder