Oljeprisfall bidro til markant nedgang på Oslo Børs

Oljeselskapene falt ved inngangen til uken etter at oljeprisen har falt drøyt to dollar gjennom dagen. Samtidig ble Awilco Drilling den store vinneren uten at selskapet har kommet med noen nyheter.

Publisert:

Det ble ingen god inngang på den korte påskeuken for Oslo Børs. Lavere oljepris gjennom dagen, bidro til at Hovedindeksen falt 1,02 prosent til 1.263,63 poeng.

Oljeprisen ligger ved børsdagens slutt på 98,58 dollar fatet, en nedgang på drøyt to dollar fra da Børsen åpnet.

Oljekjempen Equinor ble preget av prisfallet, og aksjen endte dagen ned 2,56 prosent. Samtidig falt Aker BP 2,08 prosent og Vår Energi endte ned 4,00 prosent.

Mandag morgen ble det kjent at Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch går av etter å ha vært toppsjef siden 2019. Styreleder og storeier Stein Erik Hagen sa at selskapet nå går inn i en ny fase hvor det kreves «en ny form for ledelse», og at styret hadde kommet til enighet med Semlitsch om at han går av.

Sjefen for Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica, Nils K. Selte overtar som Orkla-sjef.

Gjennom dagen mandag har Orkla-aksjen falt 3,04 prosent.

På motsatt side ble Awilco Drilling den store vinneren i børsdagen mandag. Selskapets aksje steg hele 50 prosent til kurs 5,10 kroner.

Aldri tidligere har riggmyggens prosentvise børsoppgang vært større på en enkelt handelsdag.

Awilco Drilling-oppgangen kom uten at det har kommet nyheter eller annen informasjon som naturlig kan forklare oppgangen. Det har stort sett kun vært mindre handler i aksjen gjennom dagen. Den største handelen var et kjøp av 30.000 aksjer til kurs 4,50 kroner ved halv ti-tiden.

PGS rett ned

Seismikkselskapet PGS falt 11,94 prosent etter en oppdatering oppdatering. Selskapet skriver at det økte kontraktomsetningen markant i første kvartal, men det var ikke nok til å levere samlede inntekter på linje med samme periode i fjor.

Omsetningen ligger på 136 millioner dollar for årets tre første måneder, ned fra 166 millioner dollar i samme periode året før, opplyses det.

Havila Kystruten falt 7,22 prosent etter at selskapet bekreftet at det rammes av sanksjonene Vesten har innført mot Russland. Sanksjoner mot den russiske långiveren GTLK rammer finansieringen av rederiets flåte.

En annen vinner er gjenvinningsselskapet Pryme, som steg hele 32,84 prosent mandag. Det skjer samme dag som Nordea Markets har gjentatt en kjøpsanbefaling på aksjen, samtidig som det nedjusterte kursmålet fra 100 til 185 kroner.

Nordea Markets understreker at det nye kursmålet primært kom på grunn av utvanningsaspektet ved en nylig gjennomført kapitalinnhenting og valutakursjusteringer.

Petronor falt

Oljeselskapet Petronor falt 12,20 prosent etter en nyhet rundt den pågående etterforskningen rundt ansatte i selskapet.

Økokrim åpnet i 2021 etterforskning med anklager om korrupsjon knyttet til Petronors administrerende direktør og hans forretningspartner.

Mandag ble det også kjent at styreleder Eyas Alhomouz er mistenkt. Samtidig gjorde selskapet det også kjent at Det amerikanske justisdepartementet har åpnet en uavhengig etterforskning basert på informasjon fra Økokrim. Alhomouz er amerikansk statsborger.

Verken Petronor eller andre selskaper er så langt siktet, understreket selskapet.

Petronor har nå blant annet iverksatt en uavhengig prosess for å «finne fakta og identifisere uredelighet, og å analysere årsakene til den underliggende adferden».

Publisert:
Gå til e24.no