Norske Skog tjente 480 millioner i fjerde kvartal

Det tradisjonsrike papirkonsernet snur fra milliardunderskudd til pluss for fjorårets tre siste måneder.

Industriselskapet Norske Skog gjorde comeback på Oslo Børs høsten 2019, to år etter konkursen som satte i gang en omfattende restrukturering. På bildet er konsernsjef Sven Ombudstvedt.
Publisert:

Norske Skog legger fredag morgen frem tallene for fjorårets fjerde kvartal.

  • Resultatet før skatt ble 480 millioner kroner, mot minus 1,2 milliarder kroner i samme periode året før.
  • Inntektene landet på 3,1 milliarder kroner, mot 2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020.
  • Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte på 422 millioner kroner, mot 146 millioner kroner i fjerde kvartal året før.

– De betydelige prisstigningene i de europeiske markedene i løpet av fjerde kvartal var en direkte konsekvens av en eksepsjonell situasjon med volatile og høye priser på energi, og var helt nødvendig som følge av flere kvartaler med lav eller negativ kontantstrøm, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog, i en melding.

– Etter betydelige kapasitetsstenginger i industrien de siste 18 månedene, overstiger etterspørselen etter publikasjonspapir nå tilgjengelig kapasitet, fortsetter han.

I fjerde kvartal 2020 tok Norske Skog større nedskrivninger, blant annet som følge av markedsutviklingen for avispapir på grunn av coronapandemien.

For 2021 som helhet fikk Norske Skog et resultat før skatt på minus 295 millioner kroner og en omsetning på 10,3 milliarder kroner.

Les også

I tredje kvartal tapte Norske Skog 600 millioner kroner

Aksjehopp

Oslo Børs-noterte Norske Skog er en produsent av publikasjonspapir og driver fire fabrikker i Europa, der to vil produsere resirkulert bølgepapp etter gjennomføringen av de pågående konverteringsprosjektene.

I tillegg driver konsernet en papirfabrikk og et pelletsanlegg i Australia.

- Til tross for økende kostnadsnivå i Europa, skrider våre emballasje- og energiprosjekter frem i henhold til opprinnelig tidsplan og budsjett, sier Ombudstvedt.

Norske Skog venter betaling på rundt 290 millioner kroner fra salg av CO2-kvoter i 2021 i første halvår 2022, skriver TDN Direkt.

Norske Skog-aksjen er det siste året opp 58 prosent på Oslo Børs til en kurs på 48,10 kroner.

Markedsverdien er 4,5 milliarder kroner.

Positive analytikere

Carnegie oppjusterte i slutten av februar kursmålet på Norske Skog-aksjen til 80 kroner, fra tidligere 70 kroner, og gjentok en kjøpsanbefaling.

Meglerhuset skriver at papirmarkedet er stramt, og at blant annet en rekke nedleggelser og høye energipriser bidrar til det stramme markedet.

Pareto Securities oppjusterte i midten av januar sitt kursmål på Norske Skog-aksjen til 70 kroner.

Meglerhuset opprettholdt en kjøpsanbefaling, og viste også til et stramt marked for publikasjonspapir og stigende priser som mer enn kompenserer for økte råvare- og energikostnader.

Les på E24+

Bonheurs grønne børskandidat bør bli høyt priset

Publisert: