Fondsgiganten traff blink i Tesla – nå satser de på Røkke

Teslas tidligere storeier Baillie Gifford har investert nær tre milliarder kroner i Akers grønne satsinger. – En visjonær, langsiktig og støttende aksjonær, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.

LETER ETTER DE STORE VINNERNE: Gigantfondet Baillie Gifford og partner Stuart Dunbar har fått øynene opp for Akers grønne hamskifte.
Publisert:

– Nesten all avkastning i aksjemarkedet skapes av en liten brøkdel av selskapene, og vi prøver å finne dem, sier Stuart Dunbar.

Skotten er partner i Edinburgh-baserte Baillie Gifford, som forvalter nær 4.400 milliarder kroner for sine investorkunder.

Til tross for en 113 år lang historikk er forvaltningsselskapet mest kjent for sin enormt vellykkede investering i elbilprodusenten Tesla, etter å kjøpt seg inn for første gang i 2013.

Siden den gangen har aksjen gitt en avkastning på over 13.000 prosent.

– Vi har ingen krystallkule, og ante selvfølgelig ikke at investeringen ville bli så vellykket. Men vi så at en revolusjon innen batteriteknologi og elektriske biler var på vei, og at Tesla ville spille en viktig rolle i den prosessen, sier Dunbar.

Samtidig jaktes det på nye stjerner innen det grønne skiftet, og Baillie Gifford har fått øynene opp for Akers satsing på miljøvennlig teknologi.

Denne høsten har skottene brukt nær tre milliarder kroner på å kjøpe seg opp i Aker Horizons og Aker Carbon Capture.

Filosofien bak investeringene er den samme som ledet fondet til å satse på Tesla, ifølge Dunbar.

– Vi investerer i Aker-selskapene fordi vi er overbeviste om at de som driver teknologiutviklingen for bekjempelse av klimakrisen vil bli vinnere i aksjemarkedet de neste 20 årene, sier Dunbar.

Røkke: – Har noe unikt

– Vi har lært oss å kjenne Baillie Gifford som en visjonær, langsiktig og støttende aksjonær med dyp innsikt innenfor bærekraft og våre industrier, sier Kristian Røkke, adm. direktør i Aker Horizons, til E24.

Aker Horizons ble opprettet og børsnotert av Aker i fjor for å være spydspissen i konsernets nysatsing på det grønne skiftet.

Selskapet er blant annet største eier i nevnte Aker Carbon Capture samt Aker Clean Hydrogen, Aker Offshore Wind og Mainstream Renewable Power.

I Aker Carbon Capture, som tilbyr løsninger for karbonfangst i ulike industrielle prosesser, har Baillie Gifford blitt nest største eier bak Aker Horizons med 12,6 prosent.

STOR PÅGANG: Aker Horizons-sjef Kristian Røkke beskriver «enorm interesse» for selskapets prosjekter.

– Har du et inntrykk av hvorfor Baillie Gifford har fattet spesiell interesse for Akers «grønne» satsinger?

– Vi opplever at Aker Horizons har noe unikt, også i en global sammenheng. Jeg var nylig i New York i møter med noen av verdens største forvaltere om vår satsing på asset management, og interessen for våre prosjekter og fremtidige planer var helt enorm, sier Røkke.

– Kapital søker grønne prosjekter som aldri før, og Aker Horizons har truffet en nerve som generator av attraktive prosjekter og selskaper. Hvis jeg måtte tippe, ligger svaret her, legger han til.

– Lytter til de smarteste folkene

– Vi er ikke så interessert i aksjemarkedet, sier Dunbar.

Han er desillusjonert over måten finansbransjen har fjernet seg fra det han anser som sin opprinnelige hensikt: å skaffe kapital til de som kan sette den i arbeid på en effektiv og samfunnsnyttig måte.

– Vi mener selv at ved å ta en svært langsiktig tilnærming til våre investeringer, og dermed ignorere kortsiktige svingninger i aksjemarkedet, er våre investorers interesser i harmoni med samfunnet for øvrig, sier Dunbar.

Som en del av sin investeringsprosess benytter Baillie Gifford et internasjonalt nettverk av vitenskapsfolk og akademikere, og finansierer forskningen deres på områder av interesse.

– Vi er ikke de smarteste, men vi lytter til de smarteste folkene. Vi er selvfølgelig aldri sikre når vi gjør en investering, men går etter de situasjonene der vekstmuligheten er stor og vi tror selskapet har en mulighet til å gjøre stor suksess, sier Dunbar.

Interessen for Aker Carbon Capture stammer fra at Baillie Gifford har fulgt Aker Solutions i mange år, og gjorde et dypdykk i ingeniørselskapets satsing på karbonfangst allerede i 2008. I forkant av investeringen snakket fondet også med en akademiker på feltet og en konsulent med politisk ekspertise.

– Vekstpotensialet innen karbonfangst er enormt. For en industri som sement, der vi også har eierinteresser, er det helt avgjørende for å kutte utslipp, og vi tror vi er helt i starten av noe som vil ta av de neste ti årene, sier Chris Davies.

– VEKSTPOTENSIALET ER ENORMT: Europa-forvalter Chris Davies i Baillie Gifford.

Briten jobber som forvalter i Europa-teamet til Baillie Gifford, og sitter derfor tett på satsingen i Aker-selskapene. I løpet av det som beskrives som en omfattende analyseprosess av konsernet, møtte han også Kristian Røkke.

– Han har fått ansvaret for denne store omstillingen som konsernet må gjennom, og familiens verdier står på spill, så han må få det til å funke. Det er en av flere grunner til at vi liker disse investeringene, fordi vi ser at vi har felles interesser med hovedaksjonæren, sier Davies.

Han viser også til at Aker har nærmere 25 års erfaring med karbonfangst, og at Aker Carbon Capture og andre porteføljeselskaper kan dra veksel på ingeniør- og IT-kompetanse i andre deler av konsernet.

– Hvis man vil bygge en virksomhet med suksess over tid så man ta risiko, og i Aker virker det som man har skapt en kultur hvor man blir oppfordret til å eksperimentere. Det er noe vi anser som et sentralt karaktertrekk ved vellykkede selskaper, sier Davies.

Tok gevinst til slutt

Langsiktigheten har imidlertid en grense, også i Baillie Gifford.

Ifølge Citywire gikk forvalteren inn i 2020 som Teslas største eksterne investor med 7,7 prosent, kun bak Elon Musk med 18 prosent.

Ved utgangen av desember samme år var imidlertid selskapets posisjon redusert til 2,8 prosent, og var nede i 1,4 prosent per september i år.

– Vi valgte å selge oss ned i Tesla delvis fordi posisjonen var blitt for stor i noen av våre porteføljer, men også fordi vi ikke så like stor oppside som før. Slikt skjer når mange nok øvrige investorer begynner å dele vårt syn på fremtiden. Men at vi ikke solgte alt, viser jo også at vi fortsett tror aksjen har mer å gå på, sier Dunbar.

Siden starten av oktober har aksjen steget nær 50 prosent, og selskapet prises til over 9.000 milliarder kroner.

«NEVER BET AGAINST ELON»: Tesla, her ved konsernsjef Elon Musk, har fortsatt himmelferden på børs etter nedsalget til Baillie Gifford.

Også investeringen i Aker Carbon Capture har kastet godt av seg så langt. Aksjen har steget 24 prosent siden Baillie Gifford doblet sin eierandel i selskapet ved å kjøpe aksjer av Aker Horizons for 854 millioner i midten av oktober.

– Er det en drømmesituasjon å ha eiere som ikke er opptatt av aksjekursen?

– Et mangfold av investortyper er det som skaper likviditet, så vi ønsker alle investorer velkomne. Når det er sagt, er det inspirerende å jobbe med en investor som Baillie Gifford som er opptatt av å se det fulle potensial frem i tid, sier Røkke.

– Er det Tesla som legger listen for hvilken avkastning Aker Horizons og Aker Carbon Capture skal levere?

– Tesla er i en særklasse, men i en verden som skal mot netto null utslipp i 2050, har vi bare sett begynnelsen. Vi må tørre å tenke eksponentielt, ikke lineært, sier Røkke.

Han forteller at han nylig ble spurt i et bankmøte om hvor han ser Aker Horizons om 100 år.

– Det vi vet er at kjerneprinsippet til Aker Horizons om å kombinere finans, industri og hjerte vil være like relevant da som nå. Med det som utgangspunkt er mulighetsrommet nærmest ubegrenset, sier Røkke.

Publisert:
Gå til e24.no