Wintershall DEA varsler milliardtap på Nord Stream 2

Oljeselskapet stopper også planleggingen av nye prosjekter i Russland. Den russiske oligarken Mikhail Fridman er på eiersiden.

Den russiske oligarken Mikhail Fridman eier 33 prosent av oljeselskapet Wintershall DEA.
Publisert: Publisert:

Oljeselskapet Wintershall DEA vil ta en nedskrivning på rundt én milliard euro, tilsvarende 9,85 milliarder kroner, knyttet til den omstridte oljerørledningen Nord Stream 2. Det skriver selskapet i en melding.

Rørledningen er ferdig bygget, men har aldri blitt satt i drift. Før helgen varslet tyske myndigheter at de ikke vil godkjenne oppstarten på grunn av Russlands invasjon av Ukraina.

Ifølge sveitsiske myndigheter er selskapet nå på randen av konkurs, og over 100 ansatte ved anlegget er permittert.

Fortsetter i gassprosjekter

Fra tidligere har også Shell varslet at de vil ut av prosjektet. Det østerrikske oljeselskapet OMV sa tirsdag at de også vil vurdere sin involvering i rørledningen.

I tillegg til milliardtapet vil Wintershall DEA ikke gå videre med noen nye gass- eller oljeprosjekter i Russland. Selskapet har også «i utgangspunktet stoppet betalinger til Russland» med umiddelbar virkning.

Selskapet er fremdeles involvert i den eksisterende gassproduksjonen på feltene Yuzhno Russkoye og Achimov i Sibir. Prosjektene produserer gass til europeisk energiproduksjon, og omtales som en del av kritisk infrastruktur.

Russisk storeier

Den russiske oligarken Mikhail Fridman har en eierandel på 33 prosent i oljeselskapet gjennom hans selskap Letter One, ifølge Upstream. Oljeselskapet ble til da Fridmans DEA slo seg sammen med Wintershall i 2019.

Fridman er blant de russiske oligarkene som har blitt ilagt sanksjoner av EU.

«Fridman og hans businesspartner Petr Aven har blitt engasjert i Kremls forsøk på å løfte de vestlige sanksjonene som ble innført som svar på Russlands aggressive politikk mot Ukraina. I 2018 besøkte Fridman og Aven Washington på et uoffisielt oppdrag for å formidle den russiske regjeringens budskap om amerikanske sanksjoner, og motsanksjoner fra Russland», skrev EU om Fridman og hans businesspartner da sanksjonene ble kjent tidligere i uken.

Les også

Mikhail Fridman: «Krig kan aldri være svaret»

Les også

Oligarker slår tilbake mot sanksjoner: – Vi er sjokkert

Publisert: