Dramaet i Bitcoins Norge

Full seier for Torjussen i Bitcoins Norge AS

Ole-André Torjussen i Bitcoins Norge AS vant rettssaken mot sine tidligere kunder og slipper å betale flere titalls millioner kroner i erstatninger. De tidligere kundene må også betale saksomkostningene hans på 2,2 millioner.

Ole-André Torjussen og hans advokater Kim André Svenheim og Erik Knoph møtte i Sør-Rogaland tingrett i september.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Det er en lettelse, men for å være ærlig så har jeg følt meg sikker på å vinne saken, sier Bitcoins Norge-eier Ole-André Torjussen til Aftenbladet/E24. – Spesielt etter at de sakkyndige uttalte seg under rettssaken forsto jeg at retten ville tro på meg, og forstå at jeg ikke gjorde noe galt.

Avgjørende spørsmål

Striden rundt kryptovalutabørsen Bitcoins Norge AS, handler om hva som skjedde da selskapets underleverandør Alphapoint ble utsatt for gjentatte dataangrep (hacking). Angrepene førte til at Bitcoins Norge etterhvert mistet kontrollen med handelen og verdiene til kundene sine. Dermed tvangssolgte Ole-Andre Torjussen hele bitcoin-beholdningen til kundene sine.

Mange kunder ble svært misfornøyde, og gikk altså til gruppesøksmål både mot selskapet og Torjussen personlig.

Økokrim ble koblet inn, og dramaet toppet seg høsten 2019 da flere politibiler troppet opp hjemme hos ham klokka 06 om morgenen. Han ble påsatt håndjern og plassert i politibilen. Deretter satt han i politiavhør i mange timer. Så ble han siktet for grovt underslag med en strafferamme på seks år.

Voldsomt medietrykk

Medietrykket var voldsomt.

Døtrene mine spurte om jeg nå skulle i fengsel, har Torjussen tidligere fortalt Aftenbladet/E24. Det ble aldri noe fengselsopphold, for straffesaken mot Torjussen ble henlagt av Økokrim i april i år.

Nå er han altså frikjent for erstatningskravet som til sammen 82 tidligere kunder. Deres totale krav var opp mot 25 millioner kroner.

Dommer Tom Fr. Vold skriver i dommen at Torjussens handlemåte ikke var uaktsom. Et springende punkt var om de tidligere kundene ville beholdt sine bitcoins og solgt dem senere til en høyere pris. Under rettssaken kom det fram at det var uenighet blant kundene om dette. Dommeren har lagt vekt på at kundene, dersom de hadde tatt imot pengene som Torjussen tilbød dem like etter tvangssalget, kunne reinvestert dem i bitcoins og fått med seg den sterke kursoppgangen som har skjedd det siste året.

Mathias Erdahl (til venstre) er én av de tidligere kundene til Bitcoins Norge. Advokat Lasse Ødegaard måtte forsvare det høye salærkravet fra Advokatfirmaet Berngaard.

Nytt forsøk

– Jeg håper jo at denne dommen ikke blir anket, sier Torjussen. - Det er tragisk at mine tidligere kunder nå får advokatregninger på til sammen nesten 10 millioner kroner. Jeg har hele tiden ment at saken burde vært løst for lengst.

Nå ser Torjussen framover.

– Nå starter arbeidet med å bygge opp tilliten for Bitcoins Norge. Retten har nå slått fast at jeg ikke kunne handle annerledes når krisen først oppsto. Det har vært en slitsom tid, men som sagt har jeg følt meg veldig trygg på frikjennelsen.

Skuffet over dommen

Advokat Mari Benkow i Advokatfirma Berngaard var en advokatene som representerte saksøkerne i denne saken.

Det eneste vi kan si på dette tidspunktet er at vi på vegne av klientene våre er skuffet over dommen. Nå skal vi studere den nærmere og vurdere om vi skal anke den, sier advokat Benkow.

Det er Tom Fr. Vold som har skrevet dommen.
Les også

16 flere støtter søksmålet mot Bitcoins Norge

Les også

Bitcoins Norge-sjefen kreves for flere titalls millioner av kunder

Les også

Skyhøy advokatregning i Bitcoins Norge-rettssaken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dramaet i Bitcoins Norge
 2. Kryptovaluta
 3. Bitcoins Norge

Flere artikler

 1. Bitcoins Norge-kundene bytter advokat og anker dommen

 2. Skyhøy advokatregning i Bitcoins Norge-rettssaken

 3. Bitcoins Norge-sjefen kreves for flere titalls millioner av kunder

 4. – Økokrim gjorde akkurat det samme som meg - men de solgte til lavere kurs

 5. Betalt innhold

  Ottesen har skrevet dagbok om dramaet i 14 år