Wall Street falt etter renteutspill

Etter en knallsterk forrige uke var det dempet stemning i de amerikanske aksjemarkedene mandag.

Verdens børser har svingt betydelig siden Ukraina-krisen startet.
Publisert:

De tre toneangivende indeksene vinglet fra start mandag, men snudde nedover etter at USAs sentralbanksjef, Jerome Powell, omtalte inflasjonen som «altfor høy» og åpnet for større rentehevinger.

Slik ser bildet ut ved stengetid:

  • Dow Jones er ned 0,58 prosent
  • Nasdaq Composites er ned 0,40 prosent
  • S&P 500 er ned 0,04 prosent

Renten på den amerikanske «tiåringen», altså statsobligasjoner med ti års løpetid, stiger 0,15 prosentpoeng til 2,3 prosent mandag.

Forrige uke bød på solid oppgang for de amerikanske aksjemarkedene. De tre viktige indeksene hadde sin beste uke siden november 2020, ifølge CNBC.

– Etter en av de beste ukene på årevis, er nå det store spørsmålet om aksjer vil klare å holde på den oppgangen, sier Ryan Detrick i LPL Financial til CNBC.

Oljeprisen opp før EU-møter

Oljeprisen har klatret tilbake over 110 dollar fatet mandag, etter å ha vært under 100 dollar i midten av forrige uke. Et fat nordsjøolje (brent spot) ligger på 116,2 dollar.

– Et Houthi-angrep på en saudiarabisk energiterminal, advarsler om et strukturelt underskudd i produksjonen fra OPEC og en potensiell EU-oljeembargo mot Russland har fått oljeprisen til å hoppe i Asia, oppsummerte OANDA-analytiker Jeffrey Halley i et notat mandag ifølge Reuters.

Oppgangen for oljeprisen kommer i forkant av samtaler mellom EU og USA denne uken. Sanksjoner mot Russland på energifeltet er blant grepene som skal diskuteres, melder Reuters.

– Selv om Ukraina-krigen skulle slutte i morgen, vil verden fortsatt stå overfor et strukturelt energiunderskudd takket være russiske sanksjoner, sier Halley videre.

Les også

Saudi-Arabia: Kan ikke ta ansvar for oljemangel

Boeing ned etter flystyrt

Den amerikanske flyprodusenten Boeing falt 3,59 prosent.

Et Boeing 737-passasjerfly fra China Eastern Airlines styrtet sør i Kina tidligere på dagen. Det var 132 personer ombord, ifølge kinesiske luftfartsmyndigheter.

I Europa og Asia har det for det meste vært en dempet og blandet stemning på ukens første handelsdag. Oslo Børs skiller seg ut i positiv retning med en oppgang på rundt to prosent.

Wall Street åpner én time tidligere enn normalt norsk tid også denne uken, fordi USA har gått over til sommertid.

Publisert:

Her kan du lese mer om