Dagen på Wall Street

Hevder fly ble skutt ned – Boeing-aksjen stiger

Boeing-aksjen får en opptur etter meldinger om at ukrainsk fly som styrtet i Iran skal ha blitt skutt ned.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Etter at et Boeing 737–800-fly fra Ukraine International Airlines krasjet kort tid etter avgang fra Teheran onsdag, falt Boeing-aksjen 1,74 prosent på Wall Street.

Torsdag har aksjen derimot oppdrift etter at Newsweek siterte tre kilder på at flyet ble skutt ned av et iransk luftvernsystem. Ifølge to av kildene skal nedskytingen trolig ha skjedd ved en feil.

Antiluftvernsystemet var trolig aktivert som følge av Irans hevnangrep mot de amerikanske militærbasene i Irak natt til onsdag.

Boeing-aksjen er opp 2,84 prosent til 340,60 dollar ved 18.15-tiden torsdag kveld.

– Dette er en tragisk hendelse og våre tanker går til crewet, passasjerer og deres familier. Vi er i kontakt med vår flykunde og står ved dem i denne vanskelige tiden. Vi er klar til å bidra på hvilken som helst måte, skrev Boeing i en pressemelding torsdag.

Les også

Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom

Storbritannia etterforsker

To ikke navngitte amerikanske tjenestemenn sier til nyhetsbyrået AP at det er «svært sannsynlig» at Irans luftforsvarssystem skjøt ned flyet. De viser til opplysninger fra amerikansk etterretning, uten å utdype, ifølge NTB.

Storbritannia sier nå at de etterforsker påstandene om at flyet skal ha blitt skutt ned av en missil. Også CBS siterer kilder på at amerikanske tjenestemenn er overbeviste om at flyet ble skutt ned av Iran. Opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Ifølge Flightradar24 fløy flyet i en høyde på 8.000 fot da det forsvant fra radaren rundt to minutter etter avgang fra flyplassen.

– Om passasjerflyet bare har nådd 8000 fot, så åpner det for at mange av Irans våpensystemer kan ha truffet flyet. Iran har både S-300 og luftvernartilleri som kan nå opp såpass høyt, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høyskole til VG.

Les på E24+

E24+: Den iranske børsen var best i verden. Så ble den skutt ned av Trumps missiler

Trump: – Noen kan ha gjort en feil på andre siden

Også USAs president Donald Trump omtalte hendelsen da han møtte pressen torsdag ettermiddag.

– Noen kan ha gjort en feil på den andre siden, svarte Trump da han ble spurt om hva han trodde var årsaken til hvorfor flyet krasjet.

– De fløy over et «røft nabolag», og noe fælt skjedde.

Samtidig uttalte presidenten at han ikke trodde ulykken skjedde på bakgrunn av mekaniske feil, og at han har sine «mistanker».

Les på E24+

E24+: En storkrig kan være gull for amerikanske våpenaksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dagen på Wall Street
  2. Boeing
  3. Wall Street

Flere artikler

  1. Amerikanske medier: Passasjerflyet i Iran ble skutt ned

  2. Dow Jones stiger over 29.000 poeng for første gang

  3. Boeing-aksjen faller etter meldinger om flystyrt i Afghanistan

  4. Iran lover erstatning til etterlatte etter at passasjerfly ble skutt ned

  5. Ukrainsk fly styrtet i Iran - 176 personer omkom