XXL-aksjen opp 20 prosent: Fond tror det vil ta to-tre år å snu XXL

Altor vil bidra med sin kjennskap til leverandørsiden når de nå blir storeier i Norges største sportskjede. Fondet tror varehandelen vil fortsette å slite, men at XXL vil stå igjen som vinneren.

NY EIER: XXL fikk onsdag Altor som ny storeier, men det er ikke første gang XXL har oppkjøpsfond på eiersiden. Fra 2010 til 2015 var det svenske fondet EQT tungt inne i selskapet.
Publisert:

XXL-aksjen stiger rundt 20 prosent på Oslo Børs onsdag til kurs 28 kroner etter det ble kjent at oppkjøpsfondet Altor kjøper seg opp til nest største eier i sportsutstyrskjeden.

– Vi har jobbet med casen en stund, og følte at prisingen var rettferdig til å ta en større posisjon akkurat nå, sier Altor-topp Hugo Lund Maurstad til E24.

XXL selger tre millioner egne aksjer for 77,4 millioner kroner til det svenske oppkjøpsfondet Altor.

Samtidig har XXL-aksjonærer solgt 7,1 millioner aksjer til Altor for i underkant av 180 millioner kroner. Blant disse er gründer Øivind Tidemandsen.

– Retail er under sterkt press fra netthandel, men butikkhandelen kommer ikke til å forsvinne, og vi tror XXL kommer til å stå igjen som vinneren, sier Maurstad.

Samlet vil Altor eie 12,3 prosent av sportsutstyrskjeden etter transaksjonen.

Les på E24+

Børskommentar: Altor-avtalen er god for XXL, men kurshoppet kan være overdrevet

Vil ta år å snu XXL

Altor sier de har fulgt sportskjeden tett siden de startet opp, og kaller utfordringene kjeden har opplevd den siste tiden som «voksesmerter».

Oppkjøpsfondet, som fra før eide 6,9 millioner aksjer, har også bedt om en representant i styret til XXL.

– Hva kan dere tilføre XXL som selskapet ikke har fra før av?

– Vi kan leverandørsiden godt, ettersom vi blant annet eide Helly Hansen i seks år, og nå eier Rossignol og treningskjeden Sats. Det at vi kjenner leverandørsiden og at vi har erfaring med sportsbransjen tror vi kan være et fint bidrag.

Sportsutstyrskjeden XXL meldte 11. juni at selskapet har forhandlet og fått nye lånevilkår med bankene for tredje kvartal 2019. Selskapet har tidligere reforhandlet vilkårene for første og andre kvartal.

Samtidig omtaler selskapet utsiktene for brutto driftsresultat (ebitda) i inneværende kvartal.

«Så langt i andre kvartal har ebitda utviklet seg noe svakere enn i fjor, men juni har nettopp startet og det er den viktigste måneden i kvartalet,» skriver selskapet.

Altors Maurstad sier han tror det vil ta tid å snu utviklingen for XXL.

– Slike reiser tar ofte et par-tre år. Da burde den eksisterende virksomheten være tilbake på nivå med nivåene vi har sett tidligere. Deretter kan man begynne å se på nye muligheter i andre geografier, sier han.

Les på E24+

Han begynte på gulvet – nå leder han XXLs storsatsing i Østerrike: – Jeg er folkets mann

Ingen store forandringer

Maurstad sier de er fleksible når det gjelder hvor lenge de ønsker å være eiere i XXL, men at det er snakk om å være en relativt langsiktig eier.

Normalt er oppkjøpsfond som Altor på eiersiden imellom fem og syv år før de selger seg ut.

Altor har ikke planlagt noen store omveltninger for kjeden, men forklarer at de har stor tro på strategien selskapet har lagt etter et tungt 2018 med svake resultater.

Fondet opplyser at de ikke har noen interesse av at XXL tas av børsen

– Kan det være aktuelt å kjøpe seg opp mer?

– Det får vi se på, sier Altor-toppen.

Norsk fonds milliongevinst barberes bort etter XXL-hopp

Fondet Taiga, som forvaltes av et privat norsk fondsforvaltningsselskap, har siden slutten av april hatt en såkalt shortposisjon i XXL på 700.000 aksjer.

I samme periode har XXL-aksjen rast til nye bunnivåer, som på det meste ga fondet en papirgevinst på rundt åtte millioner kroner.

Når aksjen onsdag stiger 20 prosent etter Altor-oppkjøpet mer eller mindre barberer det bort all gevinsten for Taiga, som fortsatt står oppført i Finanstilsynets register over shortposisjoner.

Registeret viser posisjoner over 0,5 prosent av de utestående aksjene i et selskap. Det er derfor mulig at Taiga har shortet XXL-aksjen også før det dukket opp i oversikten i slutten av april.

Shortsalg innebærer at man selger lånte aksjer for å kunne tjene på en eventuell kursnedgang.

Publisert:

Her kan du lese mer om