Blandet på Asia-børsene etter kraftig fall mandag

Med unntak av Singapore og Japan, er alle indeksene fra Asia røde tirsdag morgen. Det skyldes rentebeslutninger i USA og handelskrig, mener analytikere. 

RØDE TALL: Asia er i rødt tirsdag morgen.

Foto: Andy Wong AP
Publisert:,

Mandag kveld sank Apple-aksjen med 2 prosent på Wall Street. Det er første gangen siden 1997 at analytikerne i gjennomsnitt har hatt et så pessimistisk syn på aksjens utvikling, altså året før iMac ble lansert.

Tech-gigantens leverandører i Taiwan og Japan merket samme nedsving tirsdag morgen.

Japanske Apple-leverandører som TDK, Nidec og Alps Alpine sank med henholdsvis 1 prosent, 0,88 prosent og 1,39 prosent. Det har imidlertid ikke vært nok til å holde Japan nede, og børsen er i skrivende stund opp 0,23 prosent.

En analytiker fra Rosenblatt Securities mener Apple vil møte motstand i løpet av det neste halve eller hele året, skriver CNBC.

Han nedgraderer derfor Apple-aksjen fra hold til selg.

Les også

Wall Street har ikke vært mer negative til Apple siden 1997

Avhengige av Fed-beslutninger

Foruten Singapore og Japan, er de asiatiske børsene i rødt, om med et noe lavere fall enn på mandag. Hang Seng i Hongkong er ned med 0,69 prosent, mens ASX i Australia er nede 0,31 prosent.

Nå følger aksjonærer og investorer nøye med på utviklingen i USA, hvor sentralbankens beslutning om styringsrente er i fokus.

Tapas Strickland er direktør for økonomi og marked i den australske nasjonalbanken. Han sier til CNBC at fremtiden til aksjemarkedet avhenger av den amerikanske sentralbankens (Fed) rentebeslutninger, som kommer i løpet av juli. Han legger til at handelskrig og generelle spenninger også tynger markedet.

– Fokuset ligger på om spenninger knyttet til handel kommer til å tynge inntjeningsveksten, sier han til CNBC.

Les også

Deutsche Bank kutter 18.000 stillinger: Har begynt å si opp ansatte i Asia

Anspent handel

I tillegg til handelskrigen mellom USA og Kina, er det flere spenninger knyttet til handel i Asia for øyeblikket. Også Japan og Sør-Korea har for tiden et anspent forhold, i kjølvannet av eksportrestriksjonene Japan innførte forrige uke på råvarer brukt i høyteknologisk produksjon.

Restriksjonene rammer spesielt sørkoreanske tech-giganter som Samsung Electronics, som bruker nevnte råvarer i produksjonen av eksempelvis mikrochiper og smarttelefon-skjermer.

De to landene har lenge hatt et anspent forhold, grunnet hendelser som går helt tilbake til før andre verdenskrig. Sør-Korea var en japansk koloni fra 1910 til krigens slutt, og det japanske herredømmet styrte landet med enorm brutalitet.

Under krigen ble et utall sørkoreanere ble tvangsarbeidere, ifølge Sør-Korea.

Det er tvangsarbeiderne og deres etterkommere som nå har fått tillatelse fra landet til å saksøke japanske selskaper som benyttet seg av sørkoreanske tvangsarbeidere, og det er dette som skal være kilden til den diplomatiske dragkampen som nå utfolder seg.

Her kan du lese mer om