Analytikere har ikke mistet troen på Nel tross eksplosjonen i Sandvika

Eksplosjonen kan skremme vekk potensielle Nel-konkurrenter fra hydrogenmarkedet, tror analysesjef. 

HYDROGENSMELL: En hydrogentank eksploderte på en Uno-X-stasjon i Sandvika mandag. Stasjonen var kjedens første og ble åpnet 22. november 2016. Utstyret er levert gjennom et samarbeidsselskap eid av Uno-X, Nel og Praxair.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
Publisert:,

– Vi får vente og se hva som faktisk er årsaken til eksplosjonen, men uansett er det negativt for utviklingen av hydrogenmarkedet, først og fremst i Norge. Det er synd for oss, for vi trenger en grønnere bilpark, sier analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities.

Han er kjent for å være svært optimistisk til hydrogen som fremtidens energibærer – og posisjonen Nel har tatt, og ligger an til å kunne ta i dette markedet.

Denne troen har ikke svekket seg etter mandagens eksplosjon ved hydrogenstasjonen til Uno-X i Sandvika, som Nel har levert teknologi til.

– Man må innse at man har fått en liten knekk, men også det tyske landslaget slipper inn mål. Man kan ikke delta i utviklingen av denne teknologien uten noen tilbakeslag, sier Molnes til E24.

Til info: Norne Securities har vært salgsagent i Nels siste emisjon.

Anbefaler kjøp på 5 kroner aksjen

Nel-aksjen er rundt klokken 12.30 mandag formiddag ned 13,97 prosent til 6,05 kroner. Analytiker Jonas Meyer i Sparebank 1 Markets tror det vil være mange som ønsker å selge i dag og også resten av uken.

– Men faller den ned til fem kroner, ville jeg begynt å plukke den opp igjen, sier han.

Det store spørsmålet nå er selvfølgelig i hvilken grad Nels teknologi forårsaket eksplosjonen.

– Viser det seg at eksplosjonen er relatert til Nels kjerneteknologi, vil det ha stor betydning. Da kan man spekulere på om ordreinntaket vil rammes, sier Meyer.

I motsatt tilfelle, er det sannsynlig at aksjen spretter kraftig opp igjen, sier han. Grunnet uvissheten som man nå er i, satt meglerhuset mandag en nøytral anbefaling med kursmål på 7 kroner.

– Dette vil være negativt i det kortet bildet, men det har seg sånn at alle teknologier har ulykker. Dette endrer ikke våre vekstbaner for hydrogen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Det kan vise seg at eksplosjonen i Sandvika bare var en fartsdump for Nel

Utlandet er viktigst, ikke Norge

Etter en kraftig aksjeoppgang gjennom store deler av mai, har pilene pekt andre veien for Nel de siste ukene.

Karl Johan Molnes tror det blir noen tøffe dager på børs for Nel nå, men at fallet begrenser seg til denne uken.

– Etter en sånn hendelse pleier aksjen å bunne ut etter dag tre. Det så vi da de to store investorene besluttet å selge seg ut i forrige uke.

Heller ikke han har endret syn på det fundamentale rundt hydrogenteknologien.

– Vi har aldri lagt vekt på utrulling i Norge. Det er utviklingen i utlandet som er viktig, spesielt avtalen med Nikola. Så hvis dette ikke får noen konsekvenser for Nikola-samarbeidet, har det ingen konsekvenser for Nel-aksjen på lengre sikt heller, sier Molnes.

OPTIMIST: Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities

Foto: Norne Securites

Mindre attraktivt marked

Snarere tror Norne Securities-analysesjefen at eksplosjonen i Sandvika kan føre til konkurransemessige fordeler.

– Dette kan gjøre det mindre attraktivt for andre aktører å komme inn. Markedet kan se enkelt ut, men så ser man at det er vanskelig. Den slags markeder er det mange som ikke vil være i. Så hvis Nel bare kan finne ut hva dette var, er det mulig at de vil kunne sementere sin posisjon i markedet.

Meglerhuset oppgraderte sitt kursmål til 11 kroner etter lastebilprodusenten Nikolas spektakulære event i april. Molnes forteller at de vil komme med en oppdatert analyse når det er klart hva som var grunnen til at det eksploderte ved hydrogenstasjonen.

Her kan du lese mer om