Dette skjer denne uken: Resultatrush, Norges Bank-møte og konjunkturbarometer

Resultater fra store selskaper som Equinor, Norwegian, Hydro og Aker BP preger Oslo Børs-uken. Samtidig kommer det rentebeslutning fra Norges Bank og konjunkturbarometer fra norsk industri.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Cecilie Andersen/E24
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Resultatsesongen på Oslo Børs startet sist uke, men det er først nå de virkelige tungvekterne skal legge frem sine tall for månedene juli, august og september.

Uken begynner rolig med pantesystemselskapet Tomra mandag, før industriselskapet Elkem og oljeselskapet Aker BP skal i ilden tirsdag.

Onsdag renner det inn med resultater fra både aluminiumsselskapet Hydro, telekomselskapet Telenor, finanskonsernet Storebrand, forbrukslånsbanken Komplet Bank og sportsutstyrskjeden XXL.

Resultatrushet avsluttes med storbanken DNB, oljegiganten Equinor, flyselskapet Norwegian og Orkla torsdag, mens det største selskapet fredag er Schibsted.

Les også

Nordea Markets kutter oljeprisanslaget for neste år

– Store selskaper på minussiden

E24 har tidligere skrevet at det er ventet at tungvekterne vil dra ned inntjeningen for årets tredje kvartal.

Blant annet er både Equinor, Hydro, Telenor, Elkem og Norwegian ventet å legge frem resultater som er langt svakere enn samme periode i fjor.

– Det er en rekke store selskaper som ligger på minussiden, sa Nordeas investeringsdirektør Robert Næss før resultatsesongen startet.

Også på Wall Street ruller resultatsesongen videre etter at storbankene la frem sine tall forrige uke.

Denne uken er det blant annet McDonalds, Procter Gamble, Boeing, Microsoft, Twitter, Vale, Amazon, Visa og Alphabeths tur.

– På Wall Street har resultatsesongen startet på den positive siden. Her har terskelen for positive overraskelser blitt senket markant som følge av nedjusterte analytiker-estimater, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Fem prosent av Wall Street-selskapene har rapportert tall så langt, og 82 prosent av disse har levert bedre enn forventet.

– I tillegg til resultatene for tredje kvartal vil investorene også følge med på estimatene for 2020, som fortsatt er for optimistiske og som vi tror vil måtte nedjusteres kraftig de neste månedene, påpeker Lie.

Les også

Norske Skog tilbake på Oslo Børs: – Rekordsvak krone er veldig bra

– Oljeinvesteringene nærmer seg toppen

På makrofronten skjer det også ting både her hjemme og ute i verden. Først ut er konjunkturbarometeret for norsk industri i tredje kvartal mandag.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener det er verdt å følge med på.

– De siste årene har det vært sterk vekst på grunn av høy vekst i oljeinvesteringene. Nå begynner disse å nærme seg toppen, i tillegg til at vekstbremsen globalt er blitt mer tydelig.

– Jeg forventer at konjunkturbarometeret nå begynner å plukke opp mer av disse tingene og signalere at vekstutsiktene er på vei nedover, sier han.

Les også

Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

– Signalisert at rentetoppen er nådd

Torsdag er det også et såkalt mellommøte i Norges Bank, som betyr at det blant annet ikke legges frem en pengepolitisk rapport eller avholdes pressekonferanse.

– Det har vært knyttet spenning til mellommøtene de siste to gangene, blant annet på grunn av usikkerhet om de ville si noe om renteplanene for neste møte, men nå har Norges Bank i prinsippet signalisert at rentetoppen er nådd etter september-hevingen, sier Gonsholt Hov.

Også i den europeiske sentralbanken (ESB) er det rentemøte torsdag, som er sentralbanksjef Mario Draghis siste før Christine Lagarde tar over.

Gonsholt Hov påpeker at ESB i september kuttet renten og samtidig lanserte såkalte kvantitative lettelser på nytt.

– De jobber i motbakke, men pengepolitikken er strukket så langt at det er begrenset hvor mye de kan få til fra den siden. Draghi har etterlyst finanspolitiske stimulanser og jeg tror han gjentar det budskapet på torsdag, sier seniorøkonomen.

I løpet av uken kommer det også foreløpige PMI-tall for eurosonen og USA, en temperaturmåler på industrien. Disse har vist store svakhetstegn i år.

– Vi forventer stabil PMI i USA, men utelukker ikke videre svekkelse i Tyskland og eurosonen, sier Lie i Danske Bank.

Fra USA kommer også ordretall for varige goder for september.

Les også

Venter bratt resultatfall for Equinor: Pareto spår kjøpsmulighet etter rapporten

Kan få pundsvekkelse

Brexit-sagaen fortsetter også etter at Det britiske parlamentet lørdag besluttet å vedta et forslag om å utsette avstemningen om en brexitavtale, etter at de EU og Storbritannia kom frem til en avtale tidligere denne uken.

Statsminister Boris Johnson ble dermed tvunget til å motvillig be EU om en brexit-utsettelse.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets sa til E24 at lørdagens vedtak betyr at selve avstemningen om avtalen har blitt utsatt, sannsynligvis til tirsdag.

Flere økonomer forventer at beslutningen kan bidra til å svekke pundet, ifølge Bloomberg Markets, mens Magnussen var litt mer forsiktig i sine uttalelser:

– Det er vanskelig å si noe om markedsreaksjonen ettersom de i dag bestemte at voteringen blir utsatt et par dager. Det er kanskje litt negativt for pundet, da Johnson ble stemt ned og fikk en votering mot seg, sa han lørdag.

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Hydro
 3. Norwegian
 4. Brexit
 5. Industri
 6. DnB
 7. Wall Street

Flere artikler

 1. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

 2. Dette skjer denne uken: Norges Banks styringsrente og «månedens viktigste tall»

 3. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

 4. Annonsørinnhold

 5. Resultatsesongen står for døren: – Store selskaper på minussiden

 6. Dette skjer denne uken: Resultatrush og boligtall