Avtalen er i boks: Kinesere skal eie fly med Norwegian

For ett år siden varslet Norwegian at de var i «fremskyndede» samtaler om å inngå et samarbeid for felles flyeierskap. Nå er avtalen landet, og er ventet å gi besparelser på rundt 13,7 milliarder kroner.

Publisert:

Norwegian danner et felleseid selskap (joint venture) med CCB Leasing (CCBLI), et heleid datterselskap av China Construction Bank Corporation.

Det kommer frem i en melding torsdag morgen, like før selskapet skal legge frem tallene for tredje kvartal.

Hensikten med det felleseide selskapet er å finansiere, eie og lease ut fly som Norwegian har bestilt.

– Det vil styrke Norwegian finansielle posisjon betydelig, skriver selskapet i en melding.

Det var dog ikke den eneste gladmeldingen fra Norwegian torsdag. Selskapet melder også om et justert resultat på 4,66 milliarder kroner i tredje kvartal, nesten 18 prosent bedre enn ventede 3,96 milliarder kroner.

Les også

Alt om Norwegian-resultatet: Overrasker med sterke tall, men «kontantskvisen» er blitt verre

Sparer 13,7 milliarder

Avtalen med kineserne vil styrke Norwegians egenkapital og redusere selskapets finansielle forpliktelser med 13,7 milliarder kroner basert på dagens kurs, opplyses det.

I første omgang omfatter avtalen 27 fly av Airbus A320 neo som skal leveres fra 2020 til 2023.

Planen om felles flyeierskap var for ett år siden i fasen «fremskyndede samtaler». Den gang håpet selskapet å avklare situasjonen innen nyttår.

– Etter å ha forhandlet i flere måneder er jeg veldig godt fornøyd med at vi nå kan offentliggjøre avtalen vi har inngått med China Construction Bank om et felles eierselskap for 27 fly av typen Airbus A320 neo. Avtalen vil bidra betydelig til å redusere våre eksisterende og fremtidige finansielle forpliktelser. Dette er et av mange viktige tiltak for at Norwegian skal kunne levere på strategien om å gå fra vekst til lønnsomhet, sier fungerende konsernsjef og finansdirektør Geir Karlsen.

Les også

Bakgrunn: Norwegian håper å avklare felles flyeierskap før nyttår (oktober 2018)

Eier 30 prosent

CCBLI vil være majoritetseier av selskapet med en eierandel på 70 prosent, mens Norwegian gjennom det heleide datterselskapet Arctic Aviation Assets (Arctic) vil eie resterende 30 prosent.

China Construction Bank vil også finansiere flyene som nå overføres til det felleseide selskapet.

– Vi har i løpet av det siste året utviklet et godt forhold til Norwegian, som også inkluderer to tidligere utførte transaksjoner. Vi ser fram til å fortsette å bygge videre på dette samarbeidet ved å etablere dette felles eierselskapet for fly, sier Kevin Mi, leder for luftfart i China Construction Bank Leasing International.

Fungerende Norwegian-sjef Geir Karlsen hinter også om at avtalen kan utvides i fremtiden.

– Jeg er overbevist om at en profesjonell og økonomisk sterk partner som China Construction Bank vil være en utmerket partner for Norwegian fremover. Selskapet vi nå har etablert sammen er et viktig første skritt på veien til å bygge et sterkt strategisk partnerskap mellom våre to selskaper, sier han.

Les meldingen
Publisert:

Her kan du lese mer om