DNBs kvartalsrapport

DNB øker milliardoverskuddet – tjente mer enn ventet

Storbanken låner ut mer til personkunder og bedrifter, og tjener på stigende renter. I tredje kvartal steg overskuddet til over seks milliarder kroner.

TALLSLIPP: Konsernsjef Kjerstin Braathen presenterer DNBs kvartalstall torsdag morgen. Her ved en tidligere anledning.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norges største bank tjener mer etter økte utlån og rentehopp i tredje kvartal.

– Det står bra til i norsk økonomi, og vi opplever vilje til å investere i nye
prosjekter og arbeidsplasser i de fleste næringer, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen

– Det betyr god etterspørsel etter både lån og gode råd, og vi opplever at kundene setter pris på den bredden av produkter og kompetanse som de får i DNB, sier hun.

Les på E24+

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Økter milliardoverskuddet

DNB fikk et resultat etter skatt på 6,06 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 5,67 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor, viser regnskapsrapporten torsdag.

Det er også mer enn analytikerne hadde antatt. De ventet i snitt et resultat etter skatt på 5,61 milliarder kroner i tredje kvartal, ifølge estimater fra TDN Direkt.

Analytikerne hadde samtidig ventet at banken ville få netto renteinntekter på 9,91 milliarder kroner. Fasiten viser 9,98 milliarder kroner, mot 9,15 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter.

Les på E24+

Mathilde Nordby Jensen (26) leder aksjehandel for én milliard kroner hver dag i DNB

Rentehopp og utlånsvekst

Samlet sett økte inntektene med 16,4 prosent fra i perioden, noe DNB forklarer med «økte utlån, reprising og økte inntekter fra andre, kapitallette produkter».

DNB har satt opp prisene på boliglån i flere omganger etter at Norges Bank begynte å heve styringsrenten høsten 2018.

I løpet av tredje kvartal ble boliglånsrenten ble satt opp to ganger, i juni og september. DNB hevet også rentene i mars og i september i fjor.

Tallene viser at DNB hadde lånt ut 788 milliarder kroner til personkundene i tredje kvartal. Det er opp fra 764 milliarder for et år siden.

Samtidig økte utlånene til små- og mellomstore bedrifter til 325 fra 303 milliarder kroner, mens utlånene i storkundesegmentet steg til 442 fra 414 milliarder kroner.

DNB melder at «alle kundesegmenter har lønnsom volumvekst i kvartalet».

Les også

Rapport: DNB og Nordea har de minst fornøyde kundene

Større utlånstap

DNB tar imidlertid høyere utlånstap. Banken varslet i september om en større tapsavsetning på rundt en milliard kroner i tredje kvartal i forbindelse med et låneengasjement. Ifølge Finansavisen var tapet knyttet til Thomas Cook-konkursen.

Regnskapet viser at de samlede tapene var på 1,25 milliarder kroner i kvartalet, mot en tilbakeføring av tap på 11 millioner kroner i fjor.

DNB hadde en avkastning på egenkapitalen på 10,9 prosent i kvartalet. Så langt i år er egenkapitalavkastningen på 12,1 prosent, i tråd med målet om å ligge over 12 prosent.

Banken melder også at den vil starte et nytt program for kjøp av egne aksjer. Tilbakekjøpene vil omfatte 7,9 millioner aksjer, tilsvarende 0,5 prosent av aksjene i DNB.

Les DNB-rapporten her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNBs kvartalsrapport
 2. DnB
 3. Kjerstin Braathen
 4. Bank
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Har færre misligholdte personlån enn før krisen

 2. Lave renter krymper DNB-overskuddet

 3. DNB merker lånerush hos bedriftene: – Fortsatt veldig høy fart

 4. DNB deler ut over 14 milliarder i utbytte

 5. Sterke resultater for DNB tross milliardavsetning