DNBs kvartalsrapport

DNB øker milliardoverskuddet – tjente mer enn ventet

Storbanken låner ut mer til personkunder og bedrifter, og tjener på stigende renter. I tredje kvartal steg overskuddet til over seks milliarder kroner.

TALLSLIPP: Konsernsjef Kjerstin Braathen presenterer DNBs kvartalstall torsdag morgen. Her ved en tidligere anledning.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Norges største bank tjener mer etter økte utlån og rentehopp i tredje kvartal.

– Det står bra til i norsk økonomi, og vi opplever vilje til å investere i nye
prosjekter og arbeidsplasser i de fleste næringer, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen

– Det betyr god etterspørsel etter både lån og gode råd, og vi opplever at kundene setter pris på den bredden av produkter og kompetanse som de får i DNB, sier hun.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Økter milliardoverskuddet

DNB fikk et resultat etter skatt på 6,06 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 5,67 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor, viser regnskapsrapporten torsdag.

Det er også mer enn analytikerne hadde antatt. De ventet i snitt et resultat etter skatt på 5,61 milliarder kroner i tredje kvartal, ifølge estimater fra TDN Direkt.

Analytikerne hadde samtidig ventet at banken ville få netto renteinntekter på 9,91 milliarder kroner. Fasiten viser 9,98 milliarder kroner, mot 9,15 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter.

Les på E24+ (for abonnenter)

Mathilde Nordby Jensen (26) leder aksjehandel for én milliard kroner hver dag i DNB

Rentehopp og utlånsvekst

Samlet sett økte inntektene med 16,4 prosent fra i perioden, noe DNB forklarer med «økte utlån, reprising og økte inntekter fra andre, kapitallette produkter».

DNB har satt opp prisene på boliglån i flere omganger etter at Norges Bank begynte å heve styringsrenten høsten 2018.

I løpet av tredje kvartal ble boliglånsrenten ble satt opp to ganger, i juni og september. DNB hevet også rentene i mars og i september i fjor.

Tallene viser at DNB hadde lånt ut 788 milliarder kroner til personkundene i tredje kvartal. Det er opp fra 764 milliarder for et år siden.

Samtidig økte utlånene til små- og mellomstore bedrifter til 325 fra 303 milliarder kroner, mens utlånene i storkundesegmentet steg til 442 fra 414 milliarder kroner.

DNB melder at «alle kundesegmenter har lønnsom volumvekst i kvartalet».

Les også

Rapport: DNB og Nordea har de minst fornøyde kundene

Større utlånstap

DNB tar imidlertid høyere utlånstap. Banken varslet i september om en større tapsavsetning på rundt en milliard kroner i tredje kvartal i forbindelse med et låneengasjement. Ifølge Finansavisen var tapet knyttet til Thomas Cook-konkursen.

Regnskapet viser at de samlede tapene var på 1,25 milliarder kroner i kvartalet, mot en tilbakeføring av tap på 11 millioner kroner i fjor.

DNB hadde en avkastning på egenkapitalen på 10,9 prosent i kvartalet. Så langt i år er egenkapitalavkastningen på 12,1 prosent, i tråd med målet om å ligge over 12 prosent.

Banken melder også at den vil starte et nytt program for kjøp av egne aksjer. Tilbakekjøpene vil omfatte 7,9 millioner aksjer, tilsvarende 0,5 prosent av aksjene i DNB.

Les DNB-rapporten her

Her kan du lese mer om

 1. DNBs kvartalsrapport
 2. DnB
 3. Kjerstin Braathen
 4. Bank
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. DNB deler ut over 14 milliarder i utbytte

 2. DNB merker lånerush hos bedriftene: – Fortsatt veldig høy fart

 3. DNB-sjefen tror økonomien vil vende tilbake i krabbegir: – Krevende situasjon for Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB tar 345 millioner kroner i tap på én privatkunde

 6. Utlånsveksten fortsetter for Bank Norwegian