Klart for Lagardes første ESB-møte: Ingen vet hva som er i vente

Christine Lagardes debut som sjef for Den europeiske sentralbanken kan komme med overraskelser.

Rentemøter i ESB
 • David Bach
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

ESBs siste rentemøte for året avholdes torsdag, og blir også det første med Christine Lagarde i sjefsstolen.

Den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) «vil neppe starte med å varsle endringer i politikken så lenge den økonomiske utviklingen ikke tilsier at det er påkrevet», skriver DNB i sin morgenrapport onsdag.

I stedet kan vi vente en mer langsiktig gjennomgang av ESBs pengepolitiske strategi, har Financial Times tidligere skrevet.

Men det kan være grunner til å følge nøye med likevel.

Les også

Lagardes premiere i ESB: Etterlyser ny politikkmiks og økte investeringer

Strategisk gjennomgang

I oktober holdt Lagarde sin første tale som ESB-sjef, og forsikret da om at ESB vil forsette å støtte økonomien og svare på fremtidig risiko i tråd med inflasjonsmandatet. Hun varslet også at hun i nær fremtid vil starte en strategisk gjennomgang av pengepolitikken.

Sentralbanken har kun justert strategien én gang tidligere, i 2003. DNB trekker frem den interne uenigheten om bruken av ukonvensjonelle virkemidler som et godt argument for en ny gjennomgang.

«Gjennomgangen vil ledes av to prinsipper: grundig analyse og et åpent sinn. Dette vil kreve tid for refleksjon og bred konsultasjon», har Lagarde sagt, ifølge DNB.

Dermed kommer investorer til å følge Lagardes pressekonferanse i etterkant av møtet nøye, på leting etter selv de mest mikroskopiske detaljer om prioriteringene hun vil gjøre fremover, særlig hvis økonomien får et nedsving, skriver Bloomberg.

Tror på nytt rentekutt

Samtidig har de intervjuet investeringsrådgiver Bob Michele i JPMorgan Asset Management, som fremholder at dette «ikke vil være et møte på autopilot».

– Kommer hun til å kutte renten enda 25 basispunkt? Jeg tror det. Vil de doble størrelsen på kjøpene av verdipapirer fra 20 milliarder til 40 milliarder euro i måneden? Jeg tror det, sier Michele.

På den andre siden advarer Bank of America Merrill Lynch om at markedene kan komme til å revurdere risikoen for at renten heves til 0 igjen i etterkant av torsdagens møte.

Barclays ser også en risiko for at Lagarde kan komme til å forsnakke seg eller på en annen måte uforvarende feilkommunisere til markedet, skriver Bloomberg.

NatWest kaller seg selv «lunkne» til et nytt rentekutt nå, men sier det bør ventes i juni neste år.

Les også

ESB-sjefen rører ikke renten på sitt siste rentemøte

Draghis farvel

I oktober tok Mario Draghi farvel med ESB ved å holde renten uendret på minus 0,5 prosent, og han endret heller ikke på det omstridte støttekjøpsprogrammet som ble annonsert på møtet i september.

Støttekjøpene av verdipapirer skal også fortsette «så lenge som nødvendig», og avsluttes kort tid før ESB starter å heve rentene igjen, ble det slått fast.

Det er ventet at renten holder seg uendret eller lavere frem til inflasjonen har konvertert til «nært, men ikke under 2 prosent», som ESB skrev i pressemeldingen da Draghi kuttet renten 12. september.

Utviklingen i ESBs rentepolitikk er også svært viktig for Norges Banks rentesetting, fordi EU er en sentral handelspartner.

Endringer i renteforskjell mellom EU og Norge vil også normalt sett påvirke den norske kronekursen. Neste rentemøte i Norges Bank er 19. desember.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøter i ESB
 2. Christine Lagarde
 3. Mario Draghi
 4. Den europeiske sentralbanken
 5. Rentemøte
 6. DNB

Flere artikler

 1. ESB-sjefen rører ikke renten på sitt siste rentemøte

 2. ESB ber om drastiske virustiltak fra europeiske myndigheter

 3. ESB holder renten uendret, øker støttekjøp

 4. ESB signaliserer grep i desember

 5. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand