Hongkong-børsen vil sluke London-børsen for 327 milliarder

Det går mot et storoppkjøp i børsindustrien. 

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hong Kong Exchanges (HKEX) vil kjøpe London Stock Exchange (LSE) i en avtale som verdsetter London-børsen 29,6 milliarder pund, tilsvarende 327 milliarder kroner.

Det kommer fram i et omfattende bud som ble offentliggjort onsdag formiddag.

– Å slå sammen London Stock Exchange og Hong Kong Exchange vil redefinere globale finansmarkeder i tiår fremover, sier Charles Li, administrerende direktør i HKEX, i en uttalelse.

Budet innebærer at aksjonærene som eier London Stock Exchange får 2.045 pence i kontanter, samt 2,495 aksjer i Hong Kong Exchanges. Det vil også innebære at HKEX overtar LSEs gjeld på 2 milliarder pund.

Dermed vil Hongkong-børsen måtte betale 7,24 milliarder pund, tilsvarende 80 milliarder kroner i kontanter til aksjonærene. Samtidig skal det utstedes 884 millioner nye aksjer i Hongkong-børsen som tildeles aksjonærene.

Les på E24+

The Economist: Det blir billigere og lettere å sende penger over landegrenser

Budet er 22,9 prosent over sluttkursen for London Stock Exchange-aksjen tirsdag, ifølge buddokumentet.

Styreleder Laura Cha i HKEX mener en sammenslåing av de to børsselskapene vil være en god strategisk mulighet, som vil bringe sammen de største og viktigste finansmarkedene i Asia og Europa.

– Med en tidlig involvering av London-børsen ser vi frem til å jobbe i detalj med styret i London-børsen for å demonstrere at denne transaksjonen er i beste interesse for alle aksjonærer, investorer og begge selskapene, fortsetter Cha i en uttalelse.

Kan få utfordringer med Refinitiv-bud

I en melding opplyser LSE at man har notert seg meldingen, og bekrefter at HKEX har kommet med et uoppfordret, foreløpig og betinget forlsag om å kjøpe hele London Stock Exchange, ifølge Infront TDN Direkt.

LSEG-styret vil nå behandle forslaget og komme med en kunngjøring senere, opplyses det.

Les på E24+

Store penger kretser om Europas voksende cannabismarked

I juli ble det kjent at LSE har kommet til enighet om å kjøpe Refinitiv i et bud på 27 milliarder dollar. HKEX opplyser at budet onsdag er 22,4 prosent over sluttkursen dagen etter at Refinitiv-budet ble lagt inn. Budet på London-børsen forutsetter at denne avtalen ikke går gjennom.

LSE skriver i sin melding at man forblir forpliktet til, og gjør fremskritt med det forelslåtte kjøpet av Refinitiv.

– Supersensitivt

Det kan bli en storpolitisk utfordring å få budet godkjent av nødvendige myndigheter.

– Dette er to av verdens største børser. En overtagelse fra Hongkong, en spesiell administrativ region under Kina, kan bli sett på som en overtagelse fra Kina, sier toppsjef Ronald Wan i Partners Capital International til Bloomberg onsdag.

– Det vil ikke bli enkelt å få denne forbi alle de regulatoriske hindringene – avtalen er politisk supersensitiv, fortsetter Wan.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hongkong-børsen dropper gigantbudet på London-børsen

  2. FT: London-børsen klar til å avslå Hongkong-bud

  3. Europa-børsene avslutter uken i pluss etter rentemøte

  4. Bred og betydelig børsoppgang i Asia

  5. Salesforce bekrefter kjøp av meldingstjenesten Slack