Oslo Børs snudde til minus i innspurten - svak dag for sjømataksjene

Hovedindeksen endte dagen ned 0,09 prosent

Marine Harvest blir MOWI

Foto: Ben Arne Øksnes MOWI
  • Ine Brunborg
  • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Oslo Børs steg fra start mandag morgen, men utviklingen snudde en drøy halvtime før stengetid. Ved børsdagens slutt er Hovedindeksen ned 0,09 prosent til 867,46 poeng.

Nedturen kommer til tross for en positiv utvikling for oljeprisen. Ved børsåpning ble ett fat nordsjøolje omsatt for 62,12 dollar fatet, over to dollar høyere enn ved stengetid fredag.

Klokken 16.30 har prisen økt ytterligere, og er opp 1,07 prosent for dagen til 62,28 dollar fatet.

Equinor endte dagen som mest omsatt med en oppgang på 1,16 prosent. Bak fulgte Telenor, som falt 1,56 prosent.

Bli med i Aksje-NM 2019

Les på E24+

Børskommentar: Mohn forlater Dof-styret midt i en kritisk fase for rederiet

Sjømat falt tilbake

Sjømatsektoren utviklet seg svakere enn resten av Oslo Børs mandag. Pareto Securities venter en laksepris denne uken på 43 kroner per kilo, mot 45 kroner per kilo i forrige uke, og skriver at høye slaktevolumer er årsaken til de svake prisene.

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener prisdannelsen i markedet skaper en usikkerhet, som fører til lavere aksjekurser.

– Forwardkurven er relativt stabil, så vårt syn er at prisfallet er et temporært problem, knyttet til sterk tilvekst i sjøen i Norge, endring i innkjøpsmønsteret i EU, sammen med relativt store volumer ut av Skottland. I tillegg tar det 2–3 måneder før etterspørselen blir trigget av lavere priser, så det er en totalkombinasjon av faktorer som gjør at prisdannelsen i markedet blir svak, sier han til TDN Direkt.

Videre sier Tønseth at Sparebank 1 Markets er positive til 2020–2021 og fremover, men mener markedet må ta inn over seg risikoen i det korte bildet, noe det nå begynner å gjøre.

Sjømatsektoren (OSLSFX) falt 3,12 prosent mandag, hvor Mowi, Salmar og Lerøy Seafood var største bidragsytere til den negative utviklingen.

Sitt på tørrbulk

Espen L. Fjermestad i Fearnley Securities uttalte til TDN Direkt mandag at tørrbulkmarkedet er ekstremt sterkt om dagen, med rater på det høyeste på seks år. I slike perioder bør man ikke selge aksjene ettersom det er et kraftig inntjeningsmomentum, ifølge ham.

– Det er 15–20 prosent oppside på tredjekvartalsestimatene og det er mye på grunn av at juli og august har vært veldig sterke. Drar vi dette inn i fjerde kvartal – hvor man kanskje har sluttet 15–20 prosent allerede – og sier det blir sånn som markedet er nå, så kan det bli vesentlige estimatendringer. Dette fordi konsensus egentlig forventer et dårligere fjerde kvartal enn tredje kvartal, sier han.

Les også

Pareto Securities kutter rigg-kursmålene – John Fredriksens Seadrill barberes med over 200 kroner

Videre påpeker Fjermestad at hvis fjerde kvartal blir som tredje kvartal, som er hva Fearnley Securities legger til grunn, så er det cirka 50 prosent oppside på konsensusestimatene. Analytikeren peker på den økende malmeksporten fra Brasil og at en større del av flåten tas ut for scrubber-installasjoner i andre halvår som grunner til at markedet skal holde seg.

– Mange har regnet på hvor mange tonn Vale-ulykken i Brasil skulle ta ut fra jernmalmmarkedet, og det har vært så mye som seks prosent av capesize-lastene, men vi ser nå at de brasilianske volumene er på vei tilbake. Vi regner nå at dette gapet er redusert til omtrent to prosent mindre kapasitet enn hva det var i starten av året, sier Fjermestad til TDN Direkt.

Ellers observerer Fearnley Securities-analytikerne at en økende andel skip tas ut i dokking for å få installert scrubbere, som er en av hovedgrunnene til det stramme markedet over sommeren.

– Det tar ekstremt lang tid å få disse skipene utstyrt med rensesystemer, og vi ser eksempler på skip som tar over 50 dager. Ser vi på dokking-planen for andre halvår, så regner vi med at rundt 4 prosent av capesize-flåten tas ut, sier han til TDN Direkt.

Aksje-NM topp 5:

Plass Bruker Avkastning
1. EKV 48,40%
2. Arthur 46,64%
3.FunTrade 43,22%
4. Oldmoney 42,33%
5. Hilfe87 41,77%
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Betalingen til tankskip stiger kraftig: Ratene nesten doblet på to uker

  2. Laksegigantene til himmels og i kjelleren på børs etter kvartalstall

  3. Baltic Dry faller 2 prosent til laveste nivå siden april 2016

  4. Fredriksen-rederi går glipp av viktig scrubber-premie

  5. Flere tørrlastaksjer stiger på svak Oslo Børs