LIKESTILLING PÅ TOPPEN: Fem av 224 børs-sjefer er kvinner
- Handler om viljestyrke.
En trenger ikke noe stort møterom for å samle de kvinnelige toppsjefene i landets børsnoterte selskaper. Vi samlet halvparten av dem hos Børsens toppsjef – også kvinne.
Det er 40 prosent kvinner i styrene i ASA-selskapene. Finansministeren, næringsministeren og børsdirektøren er kvinner. Men dette har ikke smittet over på toppledelsen. Bare fem av 224 børsselskaper har en kvinne helt på topp, det vil si omtrent 2 prosent. Det dreier seg om fire kvinner. Anette Olsen er toppsjef både i Ganger Rolf og Bonheur.
Aftenposten møter to av kvinnene, Åse Aulie Michelet i Marine Harvest og Annette Malm Justad i Eitzen Maritime Services, samt børsdirektør Bente A. Landsnes, for å spørre hvorfor det fortsatt er slik. Møtet finner sted i en ærverdig sal inne på Oslo Børs, og de tre toppkvinnene er omgitt av digre malerier av alvorlige menn i tunge rammer.
Aulie Michelet: –Spørsmålet er hvor mange kvinner det er som vil ta den risikoen det er å lede. Man må virkelig ha et sterkt ønske om å ta en slik jobb – i tillegg til kvalifikasjonene.
Malm Justad: –Ja, det handler definitivt om viljestyrke. De som vil opp og frem må ha konkurranseinstinkt, slik sett ligner vi på idrettskvinner.
Landsnes: –I dag har de kvinnelige lederne stort sett ansvaret for HR, HMS, kommunikasjon og til dels finans. Det er veldig få som har operative lederstillinger, sier Landsnes.
Alle tre mener noe av nøkkelen for kvinner med lederambisjoner er å skaffe seg operativ erfaring, det er ofte de som når helt til topps.
Aulie Michelet: –Det er tøffe tak, men ikke så ille som mange kanskje tror. Da jeg fikk den første jobben som ansvarlig for en fabrikk som produserte tonnevis med kjemiske substanser, så var det en del som var kritiske. Men som jeg sa til dem – jeg skal jo ikke løfte alle tonnene.
Trioen påpeker også at de vil til topps må velge bort noe, og ser at færre kvinner enn menn er villig til det. Samtidig mener de det er viktig å ha is i magen.
Malm Justad: –Hvis man er 30 år og har fire unger under åtte år, så er det kanskje ikke den rette tiden å påta seg en krevende lederjobb med mye reising. Det betyr jo ikke at det ikke passer senere, da har man har jo også en større modenhet som leder. Men man må signalisere at man vil, det nytter ikke å gå rundt og håpe på å bli spurt.
Aulie Michelet: –Da jeg takket nei til en lederjobb en gang, fikk jeg beskjed om at nå har du gått av toget, nå får du ikke flere muligheter. Men jeg oppdaget at det går flere tog, og jeg har fått mange sjanser senere. Vi må tørre å kunne si nei hvis det ikke føles riktig.
Landsnes: –Samtidig må man ikke være redd for å hoppe på et tilbud som man tror kan være riktig, for togene ruller fort. Kvinner har en tendens til å tenke for mye og være for opptatt av hva de ikke er gode til.
–Nå har det vært 40 prosent kvinner i ASA-styrene i over ett år, hvordan synes dere det har fungert?
Aulie Michelet: Jeg var mot kvotering, og mener fortsatt eierne må få bestemme. Men jeg tok feil, det har fungert veldig bra. Vi har fått mange flere synlige kvinner.
Landsnes: Jeg var også mot kvotering. Det er blitt litt for mye slik at noen få kvinner har fått for mange verv, men jeg tror det vil bli større bredde etterhvert.
Malm Justad: Jeg var for kvoteringsloven, den fungerte som en katalysator. Endringsprosesser er tøffe og man må knekke noen egg på veien og bruke makt for å komme frem.
De tre synes det bør settes fokus på hvem som sitter i valgkomiteene og plukker ut kandidater, de mener disse burde være bredere sammensatt. De tror også at styrekvoteringen på lengre sikt vil føre til at andelen kvinnelige toppsjefer vil øke.
Malm Justad fikk sin nåværende jobb gjennom sitt styreverv i morselskapet.
Aulie Michelet: Du ble synlig, noen så at du var en de kunne bruke. Det er veldig viktig å bli sett, og at det er noen som tror på deg. Jeg har alltid hatt sterke menn rundt meg som har trodd på meg, det har vært helt avgjørende.
De to andre har samme erfaring. Alle tre vil gjerne slå ihjel myter om "glasstaket", "gutteklubben grei" og "kvinner er kvinner verst", men poengterer at nettverk er viktig.
Aulie Michelet: –Synlighet og nettverk er viktig. Kvinnenettverk kan være bra, men jeg håper vi kan klare å skape møteplasser uavhengig av kjønn.
Malm Justad: –Profesjonelle nettverk er helt klart det beste.
Samtidig er trioen lei av å komme i fokus fordi de er kvinner, men innser at kvinnelige toppledere fortsatt er en kuriositet. Nå håper de det strømmer på med nye kvinnelige ledere, som gjør at det ikke er så spesielt lenger.
Landsnes: –Da jeg ble børsdirektør, dukket det plutselig opp medier her som aldri ellers setter sine ben på Oslo Børs. De sa rett ut at de ikke hadde kommet hvis jeg ikke hadde vært kvinne.
De tre vil helst snakke business, og naturlig nok er det finanskrisen som står øverst på agendaen. Alle tre trodde det ville komme en nedtur, men er overrasket over styrken.
Aulie Michelet: –Krisen var ekstremt eksplosiv, og jeg tror den vil vare lenge. Det jeg ser og erfarer i utlandet, tyder på det.
Landsnes: –Det var mange urolige tegn i forkant, men vi hadde nok solbriller på og håpet at vi ikke ville bli berørt.
Oslo Børs ble barbert med 55 prosent i fjor. Nynoteringer av børsselskaper og emisjoner har falt drastisk.
Landsnes: –Vi merker det jo fort når det er krise.
Malm Justad er kanskje den av de tre som er mest nervøs. Eitzen Maritime leverer tjenester til shippingbransjen, som er blant dem som er hardest rammet. Mange skip verden over ligger i opplag.
Malm Justad: –Så lenge det er folk og aktivitet om bord, merker vi lite. Men hvis dette varer lenge og folk forlater skipene, så vil det får konsekvenser for oss, sier hun.
Aulie Michelets største bekymring er langvarig sykdom ved Marine Harvests oppdrettsanlegg i Chile
Aulie Michelet: –Fiskene ble syke før finanskrisen, så vi kan ikke legge skylden på den. Selv om det er finanskrise, så slutter ikke folk å spise. Vi får bare håpe at de fortsatt vil ha laks. Det er mye usikkerhet, men krisen kan også gi muligheter. Det er nå vi bør satse på noe nytt, på forskning og gründere med skaperkraft, sier hun og får bifallende nikk fra de to andre.